Onnistuneen retken kruunaa maukas ruoka. Lyhytkään retki ilman eväitä ei tunnu kunnon retkeltä. Ruokailu on tärkeää jo jaksamisenkin kannalta, mutta samalla se on myös ohjelmanumero.

Oulangan kansallispuistossa. Kuva: Jari Hindström/Vastavalo

Retkiruoan laittaminen on mukavaa puuhaa ja lopputulos voi olla nautinto. Uusien makujen kokeileminen palkitsee eikä valmisruoka ole kuin yksi vaihtoehto. Retkikeittimellä tai keittokatoksessa pystyy kokkaamaan monipuolisen aterian.

Hyvä retkiruoka on ravitsevaa ja maukasta. Repussa tai rinkassa kannettavan ruoan tulee olla kevyttä ja vähän tilaa vievää, ja sitä pitää olla riittävästi, jotta energiaa riittää liikkumiseen. Tasainen ruokailurytmi pitää voinnin hyvänä.

Vaellusruuan tulee olla kaikkien vaeltajien ruokavalioihin sopivaa, ravitsevaa, vaihtelevaa, hyvin säilyvää, kevyttä kantaa ja helppoa valmistaa. Valitse jo kaupassa mahdollisimman yksinkertaisesti pakattuja tuotteita. Jätä kaikki pahvipakkaukset kotiin. Ruuat kannattaa pakata valmiiksi ateria- tai päiväkohtaisiksi pakkauksiksi.

Valmisruokapussien kyljessä lukevat annosmäärät voi karkeasti jakaa kahdella. Vaelluksella neljälle hengelle tarkoitetusta pussista syö itsensä kylläiseksi kaksi tai korkeintaan kolme henkilöä. Aina on hyvä varata mukaan myös ylimääräistä ruokaa eksymisen tai aliarvioidun kulutuksen varalta.

Lue lisää

Jokamiehenoikeudet ja villiruoka

Jokamiehenoikeis luonnonvaraisten kasvien ja villiruoan keräilyssä

Tietoa jokamiehenoikeudesta luonnonvaraisten kasvien ja villiruoan keräilyssä (julkaisut.metsa.fi)