Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Oulujärven harrastusmahdollisuudet 

Mitä Oulujärven retkeilyalueella voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Manamansalon polkuverkosto muodostuu useista eri pituisista lenkeistä sekä niitä yhdistävistä poluista. Merkittyjä reittejä on yhteensä reilut 20 km, joista Manamansalon saarella noin 17 km ja Kuostonsaaressa 4 km.

Meloa ja soutaa

Oulujärvi on suosittua veneilyaluetta. Järvellä voi liikkua myös meloen ja soutaen. Manamansalon sisävesillä voi myös soutaa, mutta omien veneiden tuonti lammille ei ole sallittu. Leirintäalueelta voi vuokrata veneitä Manamansalon Särkiselle.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

Manamansalon leirintäalueen venesatamasta pääsee veneretkeilijä mukavasti Oulujärven retkeilyalueelle. Kuostonsaaressa Kuoston Kulmassa, Kaarresalossa ja Honkisessa on laiturit.

Tarkkailla lintuja

Aava merellisyys ja järvien pienimuotoisuus sekä valoisat männikkökankaat luovat erinomaiset mahdollisuudet lintujen tarkkailuun. Tarkempia tietoja lajistosta on luontosivulla.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Oulujärven retkeilyalueen komeimmat nähtävyydet ovat itse Oulujärvi ja sen hiekkarannat.

Hiihtää maastossa

Oulujärven retkeilyalueella ei ole ajettuja latuja, mutta maasto ja järven selät tarjoavat hyvät hiihtomahdollisuudet.

Kalastaa

Oulujärven retkeilyalueella voit kalastaa monipuolisesti. Kalastusmahdollisuuksia on tarjolla sekä kalaisalla Oulujärvellä että Manamansalon kirkasvetisillä lammilla. Manamansalon virkistyskalastusalueeseen kuuluu yli 10 erilaista lampea, joiden  luontaiseen kalastoon kuuluu mm. hauki, ahven ja särkikalat. Luontaista kalastoa täydennetään säännöllisesti lohikalojen poikasistutuksilla (mm. siika ja harjus). Osaan alueen lammista istutetaan pyyntikokoista  taimenta ja kirjolohta.

Kalastamiseen tarvitaan lupa nro 5571 Manamansalo. Lupia voi hankkia Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi) tai matkapuhelimella (www.eräluvat.fi). Lisätietoja ja lupia saatavissa myös Manamansalon leirintäalueelta (www.kainuunmatkailu.fi), puh. (08) 874 138.

Pyöräillä

Manamansalo on erinomainen pyöräretkikohde. Manamansalon saaren polkupyöräreitistöltä on reittiyhteys myös Manamansalon leirintäalueelle.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Opastetut retket vain tilauksesta. Lisätietoja Manamansalon leirintäalueelta (www.kainuunmatkailu.fi) ja Luontokeskus Petolasta.

Metsästää

Metsästys on retkeilyalueella vähäistä. Vaalan kuntalaisilla on ns. vapaa metsästysoikeus kuntansa valtion mailla. Tämä oikeus koskee myös retkeilyaluetta. Ulkopaikkakuntalaisille metsästyslupia myydään vain Oulujärven valtion vesialueille vesilinnunmetsästykseen. Kuoston saari on hirvenmetsästysaluetta. Lisätietoja metsästyksestä Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Marjastaa ja sienestää

Alueella saa poimia marjoja ja sieniä jokamiehenoikeuksien mukaisesti.

Uida

Uinti on luvallista koko retkeilyalueella. Pitkiltä hiekkarannoilta jokainen voi löytää oman suosikkipaikan uintiretkelleen. Manamansalon leirintäalueella on yksi Kainuun upeimmista uimarannoista.

Eri vuodenaikojen harrastusmahdollisuudet

Oulujärven retkeilyalue tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ympäri vuoden: kesällä uintia, aurinkoa ja patikointia, syksyllä marjastusta ja sienestystä, talvella hiihtoretkiä Oulujärven saariin. Ja tietenkin kalastusta ympäri vuoden.

Viimeisin päivitys 31.5.2013

Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100