Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Lentuan harrastusmahdollisuudet 

Mitä Lentualla voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Lentuan luontotuvalta on yhteys Lentuan itäosaan rajoittuvaan rantojensuojeluohjelma-alueen Lentuan luontopolulle (6,5 km) ja Lentuankosken polulle (1 km).

Lentua ilmasta. © Jarmo HyvönenMeloa ja soutaa sekä tehdä erävaelluksia meloen

Lentuan alue tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet lyhyempään ja pitempään retkeilyyn vesillä. Saarissa on vesiretkeilijöille tarkoitettuja huollettuja tulentekopaikkoja ja laavuja. Lentuan luontotuvalla on veneiden vesillelaskupaikka.

Purjehtia ja liikkua moottoriveneellä

  • Moottoriveneen käyttö on sallittua. Myös purjehtiminen on mahdollista.
  • Vesiskootterin käyttö suojelualueella on kielletty.

Tarkkailla lintuja

Lentua tarjoaa hyvät mahdollisuudet tarkkailla rantojen ja vesistöjen lintuja.

Talvinen Lentuankoski on myös nähtävyys. © Tuula HeikkinenKatsella nähtävyyksiä ja näköaloja

Lentuanjärvi ja koski tarjoavat upeita luontoelämyksiä eri vuodenaikoina ja vuorokaudenaikoina. Lentualla käydessä kannattaa käydä tutustumassa Lentuan luontotupaan.

Tutustua luontotupaan

Lentuan eteläosassa Lentuankosken niskalla on Metsähallituksen hallinnoima Lentuan luontotupa, joka on avoinna vain varauksesta. Luontotuvalla on Lentuan luonnosta kertova Sinisiä ja punaisia ajatuksia -niminen näyttely. Tuvan vieressä sijaitsee noin 20 henkilölle mitoitettu kotarakennus. Tupa ja kota soveltuvat hyvin erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Lisätietoja Luontokeskus Petolasta, joka sijaitsee lähellä Kuhmon taajamaa, n.12 km Lentuan luontotuvalta. Luontokeskuksesta saa myös tietoja Lentuan luontotuvasta sekä Kainuun alueen retkeilymahdollisuuksista.

Tutustua luontopolkuun

Lentuan itäosaan rajoittuvalla, Natura 2000 -verkostoon kuuluvalla, rantojensuojeluohjelma-alueella on erilaisia metsän ja suon ennallistamistöitä esittelevä noin 6,5 km pitkä luontopolku. Ennallistamistyöt liittyvät ”Luonnonmetsät ja suot Kainuun ja Koillismaan vihreällä vyöhykkeellä” -Life luonto -hankkeeseen (www.metsa.fi).

Hiihtää maastossa ja tehdä erävaelluksia hiihtäen

Lentualla voi liikkua hiihtäen, mutta alueelle ei ajeta valmiita latuja. Talvisella hiihtoretkellä voi tavata jäällä lepäilevän peuratokan. Hiihtoretken kohokohtia voi olla suden tai ahman jälkien havaitseminen peuratokan jäljillä.

Ajaa moottorikelkalla

Moottorikelkkailu on luvallista jääpeitteisillä vesialueilla. Koska alueella liikkuu paljon metsäpeuroja, on toivottavaa, että siellä ei järjestetä kelkkasafareita ja moottorikelkkailua muutenkin vältetään.

Kalastaa

Onkiminen ja pilkkiminen Lentualla on sallittua jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi). Muuten kalastukseen tarvitaan maa- ja metsätalousministeriön kalastuksenhoitomaksu (www.mmm.fi).

Lentuanjärvellä kalastamiseen tarvitaan joko läänikohtainen viehelupa (www.mmm.fi) tai Metsähallituksen viehekalastuslupa (lupa-alue 1401).

Läänikohtainen viehekalastuslupa oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla ja vieheellä kyseisen läänin alueella. Tämä lupa ei kuitenkaan oikeuta kalastamaan lohi- ja siikapitoisten vesien koskipaikoissa. Metsähallituksen viehelupa ei sisällä vaparajoitusta. Lupa kattaa valtion vesialueet Lentualla, mutta ei Lentuankoskea. Valtion kalastuslupia voi ostaa Luontokeskus Petolasta tai Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Lentuankoskelle kalastuslupia myy Korpisalmen kalastuskunta I (Lisätietoja Lentuankosken leirintäalueelta, puh. 040 773 0050) ja urheilu- ja kalastustarvikeliike Pääkkönen & Piirainen.

Osallistua ryhmäopastukseen maastossa

Lentualla voi retkeillä mihin vuodenaikaan tahansa. © Tuula HeikkinenKoululais- ja lapsiryhmien luonto-opastusta ja -opetusta varten on laadittu erilaisia ohjelmapaketteja, jotka liittyvät erityisesti Lentuan alueen ja Lauttavaaran luontokoulumetsän muodostamaan kokonaisuuteen. Lentuan luontopolku Lentuan luonnonsuojelualueen tuntumassa esittelee luonnontilaisuuden parantamiseksi tehtyjä metsien ja soiden ennallistamistoimenpiteitä. Lauttavaaran luontokoulumetsä sijaitsee Lentuankoskentien alkupäässä, noin 10 km Kuhmon keskustasta ja 5 km Lentuan luontotuvasta. Lisätietoja erilaisista ryhmäopastusmahdollisuuksista saa Luontokeskus Petolasta. Muuten Lentualla ei järjestetä säännöllisiä opastettuja retkiä.

Metsästää

Luonnonsuojelualueen saaret ovat metsästysrauhoitusaluetta, joilla metsästys on kokonaan kielletty. Muutoin Lentuan luonnonsuojelualueella metsästys on sallittu paikallisille asukkaille valtionmailla yleisten metsästyssäännösten ja voimassaolevan järjestyssäännön mukaisesti.
Lentua jakautuu kahteen pienriistan metsästysalueeseen: Itä-Kuhmon alueeseen (lupa-alue 5618) kuuluvat Kotasaari, Kotaniemi, Varissalo, Niska-aho ja Lentuankoski. Muut alueet kuuluvat Länsi-Kuhmon pienriistan metsästysalueeseen (lupa-alue 5617). Luvat voi ostaa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Marjastaa ja sienestääPuolukka. © Risto Sauso

Marjastus ja sienestys on sallittua suojelualueen ranta-alueilla ja saarissa.

Uida

Lentualla on upeita hiekka- ja kalliorantoja, jotka tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet uimiseen. Varustettuja uimapaikkoja ei ole.

Liikkua lumikengillä

Lentualla on hyvät mahdollisuudet lumikenkäilyyn.

Viimeisin päivitys 4.7.2013
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100