Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Ajankohtaista Urho Kekkosen kansallispuistossa 

Hiihtämään reiteille ja maastoon

Saariselän matkailualueella on huollettuja latuja reilut 200 km. Noin puolet laduista sijaitsee UK-kansallispuistossa ns. puiston lähialueella. Latujen ylläpidosta vastaa Saariselän latuhuolto-osuuskunta. Ensimmäisenä  lokakuussa avataan ensilumenlatu ja valaistut ladut, joita on noin 25 km. Valaistut ladut sijaitsevat kansallispuiston ulkopuolella kulkien Saariselältä Laanilaan, Kiilopäälle ja Kakslauttaseen. Lumen lisääntyessä avataan pikku hiljaa muita latuja, myös puiston lähialueen ladut, joista osa kulkee upeissa tunturimaisemissa. Viimeisimpänä helmikuussa avataan Vellinsärpimä–Taajoslaavu-reitti ja Rautulammen reitti sekä kansallispuiston ulkopuolella sijaitseva Kulmakurun reitti.   Saariselällä latuhuolto lopetetaan 4.5., lukuun ottamatta luontolatuja. Kulmakuru/Tolosjoki –latu on auki 13.4 saakka, muut luontoladut 25.4. saakka, jos kelit sallivat. (päivitetty 1.4.2014)

Onko merkittyjen reittien ulkopuolella sijaitseville tuville luontovalvojien moottorikelkan jälkiä helpottamaan kulkua? On hyvinkin mahdollista, että suosituimmille tuville menee moottorikelkan ura. Kansallispuiston alueella liikkuu luontovalvojien lisäksi mm. poromiehiä, rajavartijoita ja erävalvojia, joiden kelkkojen jäljet eivät kuitenkaan välttämättä vie sinne minne kulkijat ovat menossa. Kansallispuiston erämaisilla osilla ei ole merkittyjä reittejä. Merkittyjen reittien ulkopuolella liikuttaessa on aina hallittava kartan sekä  kompassin käyttö. Huollettujen reittien ulkopuolella ainoa oikea suksivalinta on metsäsukset! (30.12.2013)

Lumivyöryennuste

Saariselän alueella lumivyöryjen todennäköisyys 17.-20.4.2014 on huomattava/suuri. (päivitetty 17.4.2014) Ilmatieteenlaitoksen lumivyöryennuste

Jää- ja lumitilanne

Joet ovat virtapaikoissa sulia, mutta ylityspaikoilta suvantojen kohdalta pääsee vielä yli. Varovaisuuttaa on kuitenkin noudatettava. Pienet purot ja hetteet jängillä ovat auki, mutta puroissa on vähän vettä. Järvissä jäätilanne on vielä hyvä. Hangen kantavuus riippuu pakkasista - toisina päivinä yöpakkasten jäljiltä hanki kantaa hyvin, lämpimien öiden jäljiltä huonommin. Paikoitellen jokivarsilla mm. Suomu- ja Luttojoella on vähän lunta, muuten lunta on vielä riittävästi. (päivitetty 17.4.2014)

Lumikenkäillen

Kiilopään Ahopäällä (1,3 ja 6km), Saariselän Iisakkipäällä (2 ja 6km) ja Tankavaarassa Koilliskairan luontokeskuksen maisemissa (1,3,6 ja 7km) on mahdollisuus kulkea merkittyjä reittejä lumikenkäillen. Lumikenkäreitit on merkitty vihreillä tolpilla. Lumikenkäreittejä ei pidetä auki Metsähallituksen luontopalvelujen toimesta.

Luontovalvojat

Tällä hetkellä luontovalvojien työ painottuu pitkälti tupien ja tulipaikkojen polttopuuhuoltoon. Tuville toimitetaan myös täysiä kaasupulloja ja viedään tyhjät kaasupullot pois ja samalla tyhjennetään käymälöiden alustat.

 • Urho Kekkosen kansallispuistossa kuluu polttopuuta vuodessa n. 700 pinokuutiometriä.
 • Täysiä 11 kg:n kaasupulloja maastoon kuljetetaan noin 100 kappaletta.
 • Käymäläjätettä tuodaan maastosta pois vuosittain noin 30-40 kuutiometriä.

 

Kuulumisia

 • Luulammen latukahvila avaa jälleen ovensa 16.2. alkaen. Kahvila on avoinna joka päivä klo 10-16 siihen asti, mihin hiihtokelejä riittää. (päivitetty 17.4.2014)
 • Aittajärven ja Nuorttijoen kahluuvaijerit on poistettu talveksi.  (20.10.2013)
 • Tankavaarana alueen näkyvyyttä on parannettu Euroopan aluekehitysrahaston-hankkeen rahoituksella uudistamalla Koilliskairan luontokeskuksen ja Tankavaaran kultamuseon alueopastusta. Tänä syksynä valtatie- 4:n varteen on rakennettu valaistu portti. Työ jatkuu ensi kesänä, jolloin Tankavaaran alueen sisäistä opastusta uusitaan ja samalla ilmettä yhtenäistetään. (päivitetty 12.12.2013)

Tuvat ja muut rakenteet

 • Nuorttin retkeilyreitin kahluuvaijeri Kärekeojan tuvan lähellä on poikki. Vaijeri korjataan kesällä 2014. (päivitetty 3.3.2014)
 • Luulammen päivätupaa peruskorjataan v. 2014 toukokuun alusta elokuun puoliväliin. Päivätupa ei ole tällöin käytettävissä. (päivitetty 28.2.2014)
 • Manto-ojan autiotupaa kunnostetaan elokuussa 2014. Autiotupa ei ole tällöin käytettävissä. (päivitetty 28.2.2014)
 • Suosittu Vongoivan kammi muuttui 1.1.2014 avoimeksi kammiksi. Muutos johtui kammin erittäin heikosta kunnosta. Emme suosittele kammissa yöpymistä, mutta valinnan yöpymisestä voi jokaisella tehdä itse. Ensi vuoden alusta lähtien kammissa voi käydä pitämässä vaikka evästaukoa ja kirjaamassa puumerkkinsä vieraskirjaan. Kammissa on lämmönlähteenä kamiina. Kolme petipaikkaa retkipatjoineen reunustaa kammin seinustoja. Pihapiirissä on käymälä, liiteri ja tulipaikka. (päivitetty 10.2.2014)
 • Hammaskodan 4 hengen varauskammi on valmistunut. Palveluvarustukseen kuuluvat retkipatjat, kamiina, kaasuhella sekä liiteri ja käymälä. Hammaskota on noussut samoille sijoille, kun vuonna 2007 palanut vanha kota. Kodan rakentaminen toteutettiin oman väen ja talkoolaisten toimesta. Yksi innokkaista talkoolaisista oli Peltsin Lappi ohjelman päätähti Mikko "Peltsi" Peltonen (päivitetty 24.9.2013).
 • Kansallispuiston varaustupien ja -kammien sekä vuokratupien hinnat löytyvät Luontoon.fi:n Itä-Lapin tupasivulta kunkin tuvan kohdetiedoista. 
 • Tee tupavaraus, niin varmistat itsellesi ja seurueellesi petipaikat varaustuvasta.  Kammivarauksella voit varata koko kammin seurueellesi.
 • Tupien ja kammien pihapiirissä olevat tulipaikat ja muu palveluvarustus ovat kaikkien retkeilijöiden käytössä. 
 • Useisiin puiston tupiin on asennettu uudenmalliset palovaroittimet, joiden paristoja/akkuja ei saa irrottaa. Vanhemman malliset palovaroittimet toimivat paristoilla. Omaa palovaroitinparistoa on hyvä pitää mukana. Tupaa ei kannata lämmittää liian kuumaksi, sillä palovaroitin hälyttää silloin helposti. Palovaroittimien toimivuus on aina hyvä tarkistaa. 
 • Kansallispuiston varaustupien myynti vuodelle 2015 aloitetaan toukokuun alussa. 

Metsäautotiet

 • Luttojoentiellä  ei ole talvikunnossapitoa. Poikkeuksia voi olla mm, jos alueella on metsätaloustoimintaa. (Kuutuan tie/Aittajärven tie)
 • Raja-Joosepin tielle pääsee Ivalon kirkonkylän kautta valtatie 4/E75 pitkin. Luttojoentieltä Raja-Joosepin tielle ei pääse talvella Anninkadulta.
 • Sompiojärven metsäautotie on poikkeuksellisesti auki Silmävaaran metsänhakkuiden vuoksi, mutta tien säännöllinen aukipito kannattaa varmistaa etukäteen.
 • Marivaaraan kansallispuiston eteläpuolella suositellaan menoa idempänä olevaa metsäautotietä (Mukkajoenrovat) pitkin. Tietä on peruskorjattu ja osin myös uusittu. Ei talvikunnossapitoa. (Päivitetty 3.6.2013)
 • Tulppioon ja Kemihaaraan pääsee autolla vuoden ympäri, ja tie on hyvässä kunnossa.  
 • Nuorttin retkeilyreitin läheisyydessä oleville P-paikoille (esim. Haukiniva ja Hirvashauta) pääsee autolla sulan maan aikana. 

Jaa parhaat retkimuistosi

Nyt voit jakaa retkimuistosi ja kuvasi uudessa verkkopalvelussa (yhteiso.luontoon.fi).   

Kalastus 

 • Kansallispuiston virkistyskalastusalueesta (1563) löytyy tietoa Metsähallituksen eräluvat.fi sivuilta (www.eraluvat.fi ). 
 • Retkikartta.fi:ssä oleva kansallispuiston virkkistysaluekartta on virheellinen, eikä siihen voi luottaa. Mm. kalastuskiellossa olevat kohteet (esim. Muorravaarakkajoen alajuoksu) näkyvät virheellisesti.
 • Kalastuskartta tulee aina tulostaa eräluvat.fi sivuilta, tai saat sen Metsähallituksen asiakaspalvelupisteestä luvan mukana.

Havainnot ja palautteet

 • Jos näet retkelläsi suurpetoja tai niiden jälkiä ja jätöksiä tai näet petolintuja, on toivottavaa, että kirjaat havaintosi ylös. Myös maakotkan vanhaan petäjään rakentama risupesä on tärkeä havainto. Toimita havaintosi asiakaspalvelupisteisiin Saariselälle, Tankavaaraan tai Savukoskelle. Tupakansion takasivulta löytyy myös petohavaintolomakkeita.
 • Otamme mielellämme vastaan palautetta - ruusuja ja/tai risuja. Jos huomaat rakenteissa, rakennelmissa tai reiteissä huomauttamista, niin ilmoitathan niistä asiakaspalvelupisteeseemme.
 • Jos olet kadottanut tai unohtanut jotain kansallispuistoon, ota yhteyttä kansallispuiston asiakaspalvelupisteisiin. Joissakin tapauksissa meillä voi olla niistä tietoa

  Muuta

  • Sotahistoriapolku on avattu syyskuussa Tankavaarassa. Tankavaaran 6 km:n Kuukkelipolun varteen on valmistettu uusia opastetauluja esittelemään toisen maailmansodan aikana rakennetun Schutzwall-aseman kohteita. Luontopolku lähtee Koilliskairan luontokeskuksen pihasta. Lisätietoja polusta voi kysyä Koilliskairan luontokeskuksesta ja palvelupiste Kiehisestä.
  • Urho Kekkosen kansallispuiston erämaisilla alueella toimii parhaiten Soneran linkkiä käyttävä matkapuhelinliittymät (masto Sokostilla). Kuuluvuus on usein heikko kuruissa ja alavilla mailla, nousu korkeammalle auttaa. Hätänumero 112 toimii kaikista liittymistä (joissakin tapauksissa SIM-kortin poistaminen auttaa), jos olet kuuluvuusalueella.
  • Urho Kekkosen kansallispuistosta on löydetty ennätysvanha mänty. Lue lisää männystä Metlan sivuilta (www.metla.fi).
  • Urho Kekkosen kansallispuisto Facebookissa. Kirjaudu Facebookiin ja liity Urho Kekkosen kansallispuiston faniksi (www.facebook.com).

  Asiakaspalvelu

  Palvelupiste Kiehinen ja Urho Kekkosen kansallispuiston toimisto sijaitsevat Saariselällä Siula-talossa. Kiehisen Ruijan polulla retkikohdenäyttely ja multivisio esittelevät Saariselän ympärillä olevia upeita ja monipuolisia retkeilymahdollisuuksia. Tule kysymään päiväretki- ja vaellusvinkkejä, hakemaan kalastus- ja moottorikelkkauralupia tai ostamaan karttoja tai muita luontopuodin tuotteita.

  Koilliskairan luontokeskus Tankavaarassa kertoo Koilliskairan tarinan eli tutustuttaa Urho Kekkosen kansallispuistoon ja alueen monipuoliseen luontoon ja historiaan. 1, 3, 6 ja 7 km luontopolut palvelevat talviaikaan lumikenkäreitteinä, jotka kutsuvat tutustumaan idylliseen kynttiläkuusikkoon ja Pikku-Tankavaaran ja Jorpulipään maisemiin.

  • Ihmisten Erämaa - Urho Kekkosen kansallispuisto -filmi esittelee kansallispuiston luontoa, maisemaa, eläimistöä sekä ihmisten eri toimintoja kaikkina vuodenaikoina. Kesto 28 min. Filmiä esitetään Koilliskairan luontokeskuksen ja Opastuskeskus Korvatunturin auditoriossa.

  Savukoskella sijaitsevan Opastuskeskus Korvatunturin päänäyttelyn teemana on erämaa ja sen uhanalaisuus. Näyttely kertoo myös ihmisen ja erämaan suhteesta ennen ja nyt. 

  Pisteidemme luontopuodeista voi ostaa mm. kirjoja, karttoja, puiston logotuotteita: hihamerkkejä, pinssejä, t-paitoja, fleece-takkeja sekä muita retkeily- ja luontoaiheisia tuotteita ja matkamuistoja. Tuotteiden myynnistä saadut tulot ohjautuvat kansallipuiston hyväksi.

  Tule tutustumaan valikoimaamme !

  Viimeisin päivitys 17.4.2014

  Katso säätilannetta

  Kelikameran kuvaa

  paikasta Saariselkä E4, Inari

  (www.liikennetilanne. liikennevirasto.fi)

  Projetki Anteri

  "Raja-Joosepista Kolsalle kävelen ainakin silloin. Uusi Hammaskota täytyy käydä katsomassa. Ja marjastusta en lopeta ennen lumen tuloa..."

   

  Lue koko blogi.

  Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100