Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Leivonmäen reitit 

Retkeilyreitit ja polut

Kuva: Markku KönkköläLeivonmäen kansallispuistossa ja sen välittömässä läheisyydessä on kaikkiaan 28 km merkittyjä, pääosin helppokulkuisia reittejä, jotka sopivat hyvin päiväretkeilyyn. Luupään lenkistä osa soveltuu myös liikuntarajoitteisille. Leivonmäen kansallispuiston reitit on merkitty maastoon sinisillä maalimerkeillä, paitsi Harjunkierros, joka on merkitty punaisilla merkeillä.

Reittien lähtöpisteet

Reittien lähtöpisteitä ovat Selänpohjan pysäköintialue puiston pohjoisosassa ja Kirveslammen pysäköintialue puiston eteläosassa. Pysäköintialueet ovat käytettävissä myös talvella, mutta aurauksessa voi esiintyä viivettä. Reiteille pääsee myös Rutalahdesta Koskikaran koululta sekä Harjunlahden uimarannalta.

Luontopolut

 • Koskikaran kierros, 3,5 km, lähtee Rutalahdesta Koskikaran koululta ja kulkee pääosin yksityismailla. Polun varrella on opastauluja, jotka kertovat alueen luonnosta. Polku kulkee osan matkaa Rutajoen rannalla.
  • Palvelut: Koskikaran keittokatos, huom., ei käymälää.
  • Nähtävää: Rutajoki
 • Luupään lenkki, 2,2 km, on geologinen luontopolku, joka lähtee Kirveslammen pysäköintialueelta. Polun opastaulut kertovat Leivonmäen kansallispuiston geologiasta ja tutustuttavat mm. suppaan, harjuun, siirtolohkareeseen sekä harjumaastossa viihtyvään puiston tunnuseläimeen, kehrääjään. Luupään lenkin geologisen luontopolun opettajan opas (www.uef.fi/need/luupaa). Luupään lenkin osuus Harjujärven rannalta Turasenlammille (n. 700m) on leveää polkua ja pitkospuuta, joka soveltuu lastenvaunuilla ja pyörätuolilla kuljettavaksi.
  • Palvelut: Harjujärven rannalla on erityisesti liikuntaesteisille rakennettu puolikota sekä inva-WC. Harjujärven laavulle pääsee invataksilla. Lukossa pidettävän puomin avaimen voi pyytää lähettämään ennakkoon Seitsemisen luontokeskuksesta tai hakea Röykkälän luomutilalta (www.lammastila.com) (Harjunlahdentie 760, puh. 040 729 4134).
  • Nähtävää: Kirveslammen pysäköintialueen turvepilari.

Rengasreitit

 • Mäyränkierros, 5,5 km, lähtee Selänpohjan pysäköintialueelta ja kiertää Mäyrälammen kautta. Reitti on merkitty sinisin maalimerkein ja on tasoltaan helppo. Reitin varrella retkeilijä voi ihailla harjuluontoa suppakuoppineen ja pikkulampineen sekä suomaisemaa. Mäyränkierrokselta erkanee noin 1,5 km:n pituinen pistopolku Soimalammen laavulle. Mäyränkierrokselta erkanee myös pistopolku Joutsniemeen.
  • Palvelut: Lintuniemen puolikota ja telttailualue, jossa myös uintimahdollisuus. Soimalammella tulentekopaikka ja laavu (Soimalammella käytäessä matkaa tulee yhteensä 8,5 km).
 • Harjunkierros, 4,5 km, lähtee Selänpohjan pysäköintialueelta ja kulkee Pirttilammen vierestä Erijärville ja Lintuniemestä Rutajärven rantaa pitkin takaisin pysäköintialueelle. Harjunkierros on merkitty punaisilla maalimerkeillä ja se on tasoltaan keskivaativa, johtuen muutamista jyrkistä nousuista ja laskuista. Reitillä voi ihailla harjumaastoa parhaimmillaan, sillä reitti kulkee osittain harjujakson laella. Harjunkierrokseen voi yhdistää myös käynnin Joutsniemessä.
  • Palvelut: Lintuniemen puolikota ja telttailualue, jossa myös uintimahdollisuus.
 • Kirveslammen kierros, 1,7 km, lähtee Kirveslammen pysäköintialueelta ja on tasoltaan helppo. Tällä reitillä tutustut parhaiten Leivonmäen kansallispuiston suoluontoon. Reitti kulkee Haapasuolla sekä Haapasuonharjulla ja on suurelta osalta pitkostettu.
  • Palvelut: Luontotorni Haapasuolla.
  • Nähtävää: Kirveslammen pysäköintialueen turvepilari.

Muut reitit

 • Joutsniemi on Leivonmäen kansallispuiston tunnetuin kohde ja suosittu maisemareitti. Joutsniemi on noin 1,5 km pitkä komea harjuniemi, joka työntyy pitkälle Rutajärveen. Harjun laella kulkevalta polulta avautuu hieno järvimaisema polun molemmin puolin. Käynnin Joutsniemessä voi yhdistää helposti Mäyränkierrokseen tai Harjunkierrokseen. Joutsniemen pistopolku on kokonaispituudeltaan noin 1,75 km, jolloin niemen kärjessä käymisestä tulee retkeen 3,5 km lisämatka. Joutsniemen tulentekopaikka on niemen alkupuolella noin 700 metrin päässä.
  • Palvelut: Joutsniemen tulentekopaikka ja käymälä. Joutsniemessä on myös uintimahdollisuus. 
 • Rutalahden yhdysreittiä pitkin voi kulkea Rutalahden Koskikaran kierrokselta Selänpohjaan (11 km). Reitti kulkee osin kansallispuiston ulkopuolella ja metsäautoteitä pitkin.
 • Harjunlahden yhdysreitti yhdistää Harjunlahden uimarannan ja Kirveslammen pysäköintialueen (3 km).

Hiihtoreitit

 • Kansallispuiston retkiladulla kunto kohoaa ja mieli virkistyy. Kuva: Maija MikkolaRetkilatu (10 km) kansallispuiston eteläosassa on Joutsan kunnan ja Leivonmäen kansallispuiston ystävät ry:n ylläpitämä ja sen kiertosuunta on myötäpäivään. Lähtöpaikat ovat Harjunlahden uimarannan pysäköintialue (Joutsan kunta) ja Kirveslammen pysäköintialue. Perinteiseen hiihtotyyliin soveltuva latu avataan ennen hiihtolomakauden alkua (vko 8)  ja sitä huolletaan epäsäännöllisesti. Tarkista latutilanne Leivonmäen kansallispuiston ystävien sivuilta (www.leky.suntuubi.com). Haapasuon talviset maisemat ja erämainen tunnelma kannattaa kokea!
  • Huom! Haapasuon lintujen pesimäaikainen liikkumisrajoitus alkaa 15.4., minkä jälkeen suolla ei saa enää liikkua.
  • Palvelut: Reitin varrella on Harjujärven puolikota, jossa on tulentekomahdollisuus ja käymälä.
  • Kartat: Retkilatukartta (pdf-tiedosto, 180 kt)
Viimeisin päivitys 30.9.2013

Retkikohteen esite

 

 

Pdf-tiedosto, 2642 kt (julkaisut.metsa.fi)

Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100