Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Leivonmäen harrastusmahdollisuudet 

Mitä Leivonmäellä voi tehdä?

Osallistua vapaaehtoistoimintaan

Leivonmäen kansallispuiston hoitoon voi osallistua vuosittain vapaaehtoistapahtumissa. 

Kävellä merkityllä reitillä

Retkeilijöitä harjumaisemissa. Kuva: Timo NieminenLeivonmäen kansallispuiston polut ovat rauhallisia. Merkittyjä reittejä alueella on noin 28 kilometriä. Helposti maastossa seurattavilla reiteillä retkeilijä voi tutustua alueen luonnon monipuolisuuteen, reitit kulkevat vaihtelevasti harju-, suo- ja metsäluonnossa. Viitoitetut reitit sopivat koko perheen retkeilyyn. Telttailualue ja puolikota Lintuniemessä ja tulentekopaikka Joutsniemessä sijaitsevat Rutajärven rannalla. Soimalammen laavu on tarkoitettu yöpyjille, Harjujärven rannalla sijaitseva puolikota on rakennettu liikuntaesteiset retkeilijät huomioiden.

Meloa ja soutaa

Leivonmäen kansallispuisto soveltuu melonta- ja souturetkeilyyn. Halttusensaaresta ja Niinisaaresta löytyy laavut yöpymiseen.

Katsella nähtävyyksiä ja näköaloja

  • Kirveslammen kierroksen varrella on luontotorni, josta voi ihailla Haapasuon maisemia lintuperspektiivistä.
  • Joutsniemi on noin 1,5 km pitkä harjuniemi, jolta avautuu komea näköala Rutajärvelle.
  • Haapasuonharju on kuin maisematie, joka kulkee läpi kansallispuiston eteläosan.

Hiihtää huolletulla ladulla

Kalastaa

Vesialueet eivät kuulu kansallispuistoon. 
Kansallispuiston lammilla ja järvillä viehekalastus on sallittu läänikohtaisella vieheluvalla, pilkkiminen ja onkiminen on sallittu jokamiehen oikeudella (www.ymparisto.fi).  Lisätietoja kalastuksesta Rutajärvellä (Leivonmäen osakaskunta).

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on sallittua koko puiston alueella, lukuun ottamatta Haapasuon rajoitusosaa lintujen pesimäaikaan 15.4.-15.7.

Uida

Kansallispuistossa ei ole virallista uimarantaa. Uiminen on kuitenkin sallittu kaikkialla liikkumisrajoitukset huomioiden. Joutsan kunnan Harjulahden uimaranta rajoittuu kansallispuistoon.

Viimeisin päivitys 30.9.2013
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100