Lumivyöryt

Lumivyöry on ilmiö, jossa lumimassa vyöryy alas rinnettä. Lumivyöryt jaetaan kahteen päätyyppiin: laatta- ja irtolumivyöryihin. Laattalumivyöry on tavallisin. Siinä lumi lohkeaa laattamaisesti siten, että yksi tai useampi kerros lunta murtuu ja vyöryy levynä alemman lumikerroksen päällä. Irtolumivyöryt taas ovat tavallisia korkeilla Alpeilla, missä sataa hetkessä paljon kuivaa lunta. Ne alkavat yhdestä pisteestä ja ne leviävät myös leveyssuuntaan.

Lumivyöryt ovat Suomessa jokavuotisia. Norjassa ja Ruotsissa ne ovat huomattavasti yleisempiä ja Alpeilla lähes päivittäisiä. Vuosittain kuolee useita kymmeniä ihmisiä lumivyöryihin. Jopa 90 % uhreja vaatineista lumivyöryistä on ihmisen aiheuttamia.

Selvitä lumivyöryjen todennäköisyys

Ota selvää alueen lumivyöryriskistä lumivyöryennusteista, joita julkaisevat päivittäin Ilmatieteen laitos Suomessa (ilmatieteenlaitos.fi), Norjassa Geotekniske Institutt (www.ngi.no, norjaksi) ja Ruotsissa Snörapporten-verkkosivut (snorapporten.se). Tietoja lumivyöryistä voi myös kysellä paikallistuntemuksen omaavilta ja lähistöllä olevista majoitusliikkeistä.

Tee myös omia havaintoja lumivyöryjen ennakoinnista, sillä olosuhteet voivat olla erilaiset kuin laskettelukeskuksissa.