Toiminta sään yllättäessä

Myrsky, sumu, kiristyvä pakkanen, äkillinen helle tai tulviva vesistö saattaa yllättää kokeneenkin retkeilijän. Teltan lasikuitukaaret taipuvat poikki auringon paahteessa. Telttakaarien sisällä kulkeva kuminauha ei palaudu kerran kovalla pakkasella venyttyään ja muovimuki halkeaa pienestä kolhusta kylmässä. Kova tuuli vie mukanaan rinkan kiinnityksistä irronneen makuualustan, jättäen yllätetyn retkeilijän tuijottamaan tunturin horisonttiin katoavaa pistettä.

Etualalla on puiden latvoja. Taustalla tummia pilviä sekä taivaalla pyörivä trombi.

Yllättäviin sään muutoksiin varautuminen onkin aloitettava jo retkeä suunniteltaessa. Mukaan otettavat varusteet ja henkilökohtaiset taidot on suhteutettava reitin valintaan. Älä uhmaa luonnonvoimia, mutta varaudu pahimpaan! Eri alueille tyypillisistä nopeista säätilan muutoksista on saatavissa tietoa esim. alueellisilta sääpalveluilta tai paikallisilta asukkailta kysymällä.

Suojaa sateelta, kiinnitä tuulella, leiriydy ajoissa

Varautuminen yllättävään sään muutokseen alkaa siis ennen retkeä ja jatkuu koko retken ajan. Elintärkeiden varusteiden hukkaaminen, tai käyttökelvottomaksi muuttuminen yllättävän sään johdosta on estettävä. Kastumiselta on suojattava etenkin makuupussi, mutta varmin tapa on pakata kaikki kastuva vedenpitävästi.

Sään yllättäessä nopea leiriytyminen on usein paras vaihtoehto. Mukaan otettavan majoitteen tulee toimia luotettavasti vaikeissakin olosuhteissa ja sen pystytystä on etukäteen harjoiteltava. Erittäin kuuma tai kylmä sää saattaa heikentää ratkaisevasti retkeilyvälineiden materiaaleja. Helteellä myös elintarvikkeiden pilaantumisen riski on otettava vakavasti. Vararuoan ja -juoman lisäksi, pidempikestoiseen paremman sään odotteluun on hyvä varata tekemistä esim. kirjoja ja pelejä.

Jos leiriytyminen ei ole mahdollista

Mieti onko suunniteltuun reittiin mahdollista tehdä muutoksia, kannattaako jatkaa vai palata takaisin. Huono näkyvyys, pimeys tai liukkaus voi tehdä liikkumisesta vaarallista. Tiheä metsä antaa suojaa myrskytuulilta, mutta puiden kaatuminen voi aiheuttaa vaaratilanteita. Sumussa tai pimeässä maaston epätasaisuuden ja kaltevuuden hahmottaminen voi olla vaikeaa.

Näkyvyyden heiketessä myös omasta näkyvyydestä on huolehdittava, koska yhteentörmäyksen riski muiden liikkujien kanssa kasvaa huomattavasti. Vaikeissa olosuhteissa korostuu ryhmässä pysymisen ja toisista huolehtimisen tärkeys.

Toimenpiteet myrskyn lähestyessä

Myrskyn uhatessa vaelluksella suojaa itsesi ja varusteesi ajoissa. Katso kartasta mahdollisia suojapaikkoja ja pystytä tarvittaessa teltta suojapaikkaan ennen myrskyn alkua.

Älä ole ukkosmyrskyssä ympäristön korkein kohde. Pysyttele poissa huipuilta, kallionreunoilta ja jyrkiltä rinteiltä. Jos suojaudut korkeamman kohteen kuten puun alle, älä seiso sen vieressä, vaan hieman kauempana.

Lue lisää