Retkiruokaa voi tehdä keittimellä tai nuotioilla. Pilkkomalla raaka-aineet mahdollisimman pieneksi ja esivalmisteluilla, kuten liottamalla, ruoka valmistuu nopeammin.

Pääruokareseptejä retkelle

Alla on muutamia helppoja ohjeita retken pääruokia varten, jotka voi tehdä joko keittimellä tai nuotiolla. Ohjeista löytyy: vihanneskeitto, tomaatti-linssikeitto, herkkumuusipata, lihapullapata, kasvismuhennos kaltiaisilla ja tuhkaperunat.

Vihanneskeitto (2–3 annosta)

1 l vettä
1 lihaliemikuutio
4 perunaa
1 sipuli tai purjosipulia
4 porkkanaa
1 paprika
öljyä tai voita    

Kuoritaan, puhdistetaan ja viipaloidaan tai kuutioidaan vihannekset ja perunat. Pilkotaan sipulit ja paistetaan ne kattilassa pienessä määrässä öljyä tai voita. Lisätään vesi, lihaliemikuutio, vihannekset ja perunat. Annetaan kiehua 15 minuuttia ja maustetaan oman maun mukaan. Ruuan voi esivalmistella pilkkomalla vihannekset ja perunat etukäteen ja kuljettamalla ne rasioissa maastoon.

Tomaatti-linssikeitto (4–5 annosta)

9 dl vettä
1 iso sipuli
500 g tomaattimurskaa
120 g punaisia linssejä
3 dl kasvislientä
suolaa, mustapippuria
basilikaa    

Kuoritaan ja hienonnetaan sipuli. Keitetään sipulia miedolla lämmöllä vesitilkassa, kunnes se alkaa pehmetä. Lisätään tomaattimurska. Huuhdellaan linssit, kaadetaan vesi pois ja lisätään tomaattien seuraksi. Kaadetaan sekaan kasvisliemi. Maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan. Kuumennetaan kiehuvaksi, laitetaan kansi päälle ja annetaan hautua miedolla lämmöllä 30 minuutin ajan, kunnes linssit ovat pehmenneet. Otetaan pois tulelta ja lisätään basilika keittoon. Hämmennetään tasaiseksi. Laitetaan takaisin tulelle ja kuumennetaan muutaman minuutin ajan. Tarjoillaan tuoreen leivän kanssa.

Herkkumuusipata (4–5 annosta)

1 l vettä
suolaa
nokare voita
2 ps perunamuusiaineksia
6 nakkia pilkottuna tai 2 dl kinkkusuikaleita
4 tomaattia kuutioina    

Kuumennetaan vesi, suola ja voi kiehuviksi. Siirretään kattila tulelta ja sekoitetaan muusijauhe joukkoon. Laitetaan kansi päälle ja annetaan seistä 2 minuuttia. Sekoitetaan joukkoon nakkipalat tai kinkkusuikaleet. Syödään tomaattikuutioiden kanssa. Kasvissyöjät voivat sekoittaa muusin joukkoon porkkanaraastetta ja pinaattia.

Lihapullapata (4–6 annosta)

2 tlk lihapyöryköitä kastikkeessa
n. 10 perunaa
2–4 porkkanaa
4 dl vettä
2 sipulia    

Kuoritaan perunat ja porkkanat ja pilkotaan kuutioiksi. Kuoritaan ja silputaan sipuli. Kaadetaan kattilaan vesi, perunat, porkkanat ja sipuli. Keitetään noin 10 minuuttia. Lisätään lihapyörykät kastikkeineen ja kuumennetaan. Maustetaan esim. ketsupilla. Ruuan voi esivalmistella pilkkomalla raaka-aineet etukäteen ja kuljettamalla ne rasioissa maastoon.

Kasvismuhennos ja kaltiaiset (2–3 annosta)

2 porkkanaa
2 sipulia
lanttua
voita
kermaa
5 rkl vehnäjauhoa
1 l vettä
suolaa
1 yrttiliemikuutio    

Pestään ja kuoritaan juurekset. Pilkotaan ne peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi. Silputaan sipuli. Laitetaan kattilaan nokare voita. Lisätään juurekset ja silputtu sipuli. Ruskistetaan ainekset kevyesti voissa. Lisätään vehnäjauhot, vesi ja yrittiliemikuutio. Keitetään muhennosta hiljaisella tulella noin puoli tuntia. Maustetaan lopuksi suolalla ja lorauksella kermaa. Muhennoksen kiehuessa paistetaan kaltiaiset lautasiksi.

Kaltiaiset

3 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa    

Valmistetaan ruisjauhoista, vedestä ja suolasta kova ja kiinteä taikina. Pyöritellään noin pesäpallon kokoisia palloja. Taputellaan ne kämmenten välissä noin 1/2 cm paksuisiksi ja teevadin kokoisiksi levyiksi. Vuollaan 7–9 cm paksun kepin kuori pois. (Huom! Tällaiset kepit on hyvä tuoda mukanaan, sillä niiden ottamiseen tarvitaan maanomistajan lupa.) Asetellaan taikinalevy kepin nokkaan siten, että se muodostaa kupin. Paistetaan nuotiolla, kunnes kuppiin muodostuu ruskeita täpliä. Kypsä kuppi irtoaa helposti kepin nokasta. Kuppi täytetään kasvismuhennoksella ja syödään lopuksi.

Tuhkaperunat

Kuorimattomat perunat pestään puhtaiksi ja laitetaan kuumaan tuhkaan. Kun ne tuntuvat pehmeiltä, otetaan ne pois tuhkasta ja avataan päältä. Sisus voidaan syödä pikkulusikalla tai kaapia pois. Syödään tavallisimmin pelkän voin kanssa. Perunoiden kypsyminen kestää koosta riippuen noin 30 min–1 h.  

Lähteet

  • Primus, 1996: Primus Outdoor Keittokirja. Helppoja reseptejä maailman joka kolkasta.
  • Sarola, J.: Ruokaa avotulilla.
  • Siivonen, M.: Erämiehen keitto-opas.
  • Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2002: Retkiruokaopas (pdf, 533 kt).
  • Suomen Partiolaiset - Finlands Scouter ry 2013: Hyvä ruoka - iloisempi sudenpentu (pdf, 580 kt).