Repoveden reitit

« Takaisin

Lapinsalmen riippusilta on poistettu. Ketunlossi on jäänyt talvitauolle 26.11.2018, joten Lapinsalmen kautta ei pääse puistoon. Lapinsalmen sisääntulo on suljettu talven ajan. Kulku kansallispuistoon Tervajärven ja Saarijärven sisääntulojen kautta. <a href="https://www.luontoon.fi/repovesi/ajankohtaista#vaihtoehtoisetreitit" target="_blank">Tutustu vaihtoehtoisiin reitteihin</a>

26.11.2018

Repovesi on suosittu retkeilykohde, josta löytyy eritasoisia merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö suo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. Monet polut ovat paikoin fyysisesti kohtalaisen vaativia korkeuserojen vuoksi. Vaikeakulkuisilla paikoilla on portaita ja pitkospuita. Melko vaativa maasto vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa.

Muistathan, että alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jonne retkeilijöiltä on pääsy kielletty. Varoalue on merkitty maastoon sini-valkoisin maalimerkein, puomein sekä paikoin varoitustauluin.

Reittien lähtöpisteet

 • Merkityille reiteille voi lähteä Tervajärven, Lapinsalmen tai Saarijärven pysäköintialueilta.
  • Ketunlenkille pääsee helpoiten Lapinsalmen pysäköintialueen kautta.
  • Korpin kierroksen lähin pysäköintialue on Saarijärvi.
  • Kaakkurin kierrokselle voi lähteä kaikilta pysäköintialueilta.
 • Rantautumispaikoista löytyy tietoa veneilijöiden erityispalveluista.

Reitti- ja retkivinkkejä:

 • Reitit on viitoitettu ja merkitty maastoon oransseilla maalimerkeillä.
 • Pikaiseen tutustumiseen puistoon sopii Ketunlenkki 5 km (Lapinsalmi - Katajavuori - Kapiavesi - Lapinsalmi).  
 • Saarijärven pysäköintialueelta on noin 3 km:n matka kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille (6.7.2018: näkötorni on käyttökiellossa) sekä 2,5 km Kirnuhuokoon.
 • Tervajärven pysäköintialueelta pääsee hyvin koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kierrokselle tai vesitse kanootilla.
 • Kuutinkanavalle on maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta. Kuutinkanavalle pääsee hyvin myös vesitse.
 • Päiväretket: Päiväretkillä on kätevää yhdistää vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Osa matkaa voidaan vaikka soutaa ja osa matkasta kävellään alueen poluilla. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä. Lisätietoja matkailuyrittäjistä saa Repoveden palvelut-sivulta ja Saimaan luontokeskus Riihisaaresta.
 • Linja-autoryhmät: Linja-autolla saapuvien ryhmien kannattaa sopia, että linja-auto noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.
 • Vesibussi pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa.

 


Repoveden kartta © Metsähallitus 2014

Helppokulkuiset reitit

 

Riippusillan reitti 700 m/suunta

(1.7.2018: Lapinsalmen riippusilta on vaurioitunut ja käyttökiellossa)

Patikointi Riippusilta Tulentekopaikka Keittokatos Kuivakäymälä Pysäköintialue

Kulkuaika noin 20 min/suunta, ei talvikunnossapitoa. 
Reitti sopii hyvin aloitteleville, perheille ja ryhmille. 
Reitillä on kahdet portaat ja riippusilta, joka on ajoittain ruuhkainen.

Riippusillan reitillä elämyksiä tarjoaa Kapiaveden yli ulottuva riippusilta. Riippusillan ylitys luo jännittävää retkitunnelmaa niin perheen isoille kuin pienimmille. 

Lähtöpiste
Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Riippusillan viereisellä Lapinsalmen tulentekopaikalla on grillikatos, 2 tulentekopaikkaa, ruokailukatos ja telttailualue ja kaksi laituria. Tulentekopaikalla on uintimahdollisuus, mutta ei virallista uimarantaa. Paikalta löytyvät kuivakäymälät (ota mukaan omat wc-paperit). 

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Lapinsalmella telttapaikka löytyy riippusillan itäpuolelta ylätasanteelta. Tulentekopaikalla telttailu ei ole sallittu.

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta Lapinsalmen tulentekopaikalle.

Riippusillan reitti vie kulkijan komeissa kalliometsämaisemissa Lapinsalmen pysäköintialueelta Kapiaveden ylittävälle riippusillalle. Riippusillan toisella puolella odottaa Lapinsalmen katettu tulentekopaikka evästelyä varten. Reitti on pidemmän Ketunlenkki-reitin osa.

 

Talaksen reitti, 800 m/suunta

Patikointi Vaativa pyörätuolireitti Tulentekopaikka Telttailupaikka Esteetön käymälä Pysäköintialue

Kulkuaika noin 20 min/suunta, ei talvikunnossapitoa.

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Tervajärven pysäköintialueelta Talaksen taukopaikalle (800 m) on kuljettavissa soratietä pitkin avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana.

Kauniin Tervajärven rantaa myötäilevä soratie luo puitteet helppokulkuiseen ulkoiluun Repoveden vaikuttavien metsien keskellä. 

Lähtöpiste
Osoite: Tervajärven pysäköintialue, Kivisilmäntie 720, Kouvola

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Tervajärven pysäköintipaikalta löytyvät opastetaulut ja kuivakäymälät sekä läheisen rannan tuntumasta veneenlaskupaikka ja kanoottilaituri. Talaksen tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka ja kuivakäymälät. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. 

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Tervajärven pysäköintipaikalta Talaksen tulentekopaikalle puomin jälkeistä päätietä tai vaihtoehtoisesti rantaa myötäilevää polkua pitkin.

Reitti on pidemmän Kaakkurinkierros-reitin osa.

Sukeltajaniemen reitti, 900 m/suunta

Patikointi Vaativa pyörätuolireitti Tulentekopaikka Telttailupaikka Esteetön käymälä Pysäköintialue

Kulkuaika noin 20 min/suunta, ei talvikunnossapitoa.

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Saarijärven pysäköintialueelta Sukeltajaniemen taukopaikalle (900 m) on kuljettavissa soratietä pitkin avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana, mutta itse tulentekopaikka ei sovellu pyörätuolilla liikkumiseen.

Repoveden kauniiden metsien reunustama soratie luo helppokulkuisen reitin Sukeltajaniemen luonnonkauniille tulentekopaikalle kirkasvetisen Valkjärven rannalle.

Lähtöpiste
Osoite: Saarijärven pysäköintialue, Kuismantie 990, Kouvola

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,810' lon: 26° 52.857' ETRS-TM35FIN N: 6784718 E: 493601

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Saarijärven pysäköintialueelta löytyvät opastetaulut ja kuivakäymälät. Sukeltajaniemen tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka ja kuivakäymälä. Sukeltajaniemen tulentekopaikka ei ole käytettävissä metsäpalovaroituksen aikana. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Sukeltajaniemen tulentekopaikka on kaunis ja rauhallinen paikka, mutta siellä on vähän tilaa teltoille.

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Saarijärven pysäköintipaikalta Sukeltajaniemen tulentekopaikalle.

Sukeltajaniemen reitti kulkee Saarijärven pysäköintialueelta soratietä pitkin länteen. Reitti on helppokulkuinen ja tulentekopaikka on näköetäisyydellä soratieltä. Reitti on pidemmän Kaakkurinkierros-reitin osa.

Määkijän reitti, 1,7 km/suunta

Patikointi Tulentekopaikka Telttailupaikka Varauskota Kuivakäymälä Pysäköintialue

Vain sulan maan aikana, kulkuaika noin 45 min/suunta, ei talvikunnossapitoa. 

Helpohko reitti aloitteleville retkeilijöille, perheille ja ryhmille. Väli Lapinsalmen pysäköintialueelta Kapiveden rantaa myötäillen lossille, 600 m, on kuljettavissa avustajan kanssa pyörätuolilla ja lastenvaunuilla lumettomana aikana. Loppumatka lossilta Määkijän tulentekopaikalle ei tähän sovellu polun epätasaisuuden vuoksi.

Vaativuutta lisää hieman omin käsin käytettävä Ketunlossi, jonka vuoksi kulkuaika voi pitkittyä. Lossille mahtuu 8-10 henkilöä. Talvella, kun vesistö jäätyy, lossi on suljettu, eikä reitti ole käytössä. 

Kulje kauniissa kalliomaisemassa ihastellen näkymää Kapiavedelle ja vastarannalle. Omin käsin käytettävä Ketunlossi luo seikkailutunnelmaa vesistönylitykseen. Lossin jälkeisessä Määkijänniemessä pääsee tutustumaan ennallistettuun ja poltettuun metsään.

Lähtöpiste
Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Määkijän tulentekopaikalta löytyvät tulentekopaikka, kuivakäymälät (ota mukaan omat wc-paperit), kanoottilaituri, kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta sekä Määkijän varauskota.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. 

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta Määkijän tulentekopaikalle.

Määkijän reitti kulkee Lapinsalmen pysäköintialueelta pelastustietä pitkin Kapiaveden rantaan ja rantaa myötäillen Ketunlossille. Kapiavesi ylitetään Määkijänniemeen omin käsin vaijerista vetäen Ketunlossilla, joka luo seikkailutunnelmaa reitin varrelle. Lossin jälkeisessä Määkijänniemessä pääset tutustumaan vuonna 2007 polttamalla ennallistettuun metsään. Ennallistaminen (www.metsa.fi/ennallistaminen) on luonnonsuojelussa käytettävä menetelmä, jossa erilaisilla toimenpiteillä käynnistetään palautuminen kohti luonnontilaa. Reitti on Ketunlenkki-reitin osa. Määkijän tulentekopaikka on poikkema Ketunlenkki-reitiltä noin 300 m kaakkoon Kapiaveden rannalle. 

Muut patikointireitit 0-10 km

 

Ketunlenkki, 5 km rengasreitti

(1.7.2018: Lapinsalmen riippusilta on vaurioitunut ja käyttökiellossa)

Patikointi Kaunis näköala Riippusilta Tulentekopaikka Keittokatos Telttailupaikka Kuivakäymälä Pysäköintialue

Kulkuaika 2-4 t. Ei talvikunnossapitoa.
Katajavuoren reittiosuus haastava korkeuserojen takia. Katajavuoren osuuden ohi voi oikaista Lapinsalmelta Kapiavedelle (3,4 km).

Repoveden suosituimpana rengasreittinä Ketunlenkki sopii mainiosti perheretkeilyyn. Nähtävyytenä ja erityisenä kokemuksena reitin varrelta löytyvät mm. Lapinsalmen riippusillan ylitys, omin käsivoimin toimiva Ketunlossi ja Katajavuorelta avautuva kaukomaisema.

Ketunlossi. Kuva: Katariina Hopponen

Lähtöpiste
Osoite: Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola

Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Palvelut ja retkeilyrakenteet 
Lapinsalmen pysäköintialueella on opastetaulut ja kesäisin kioski. 

Lapinsalmen tulentekopaikalta löytyvät grillikatos, 2 tulentekopaikkaa, ruokailukatos, kuivakäymälät, telttailualue sekä kaksi laituria. Tulentekopaikalla on uintimahdollisuus, mutta ei virallista uimarantaa. Kapiaveden tulentekopaikka on reitin puolivälissä. Kapiavedeltä löytyy tulentekopaikka, kanoottilaituri ja kuivakäymälät. Ota mukaan omat wc-paperit. 

Kapiaveden tulentekopaikalta voit myös varata itsellesi tai ryhmällesi oman varaustulentekopaikan. 

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulentekopaikkojen telttailumahdollisuuksia on listattu Palvelut-sivulla

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalimerkit puissa sekä Ketunlenkki-symbolit viitoissa.

Lapinsalmen riippusilta kutsuu kulkijoita. Kuva: Mari Laukkanen

Reitti alkaa myötäpäivään kierrettäessä riippusillalla ja loppua kohden Kapiavesi ylitetään käsivetoisella Ketunlossilla.

Ketunlenkki lähtee Lapinsalmen pysäköintialueelta ja kiertää riippusillan ylityksen jälkeen pohjoiseen Katajavuorelle. Katajavuoren nousu on vaativa, mutta ylhäältä näkyvä maisema palkitsee kulkijan. Kallioharjanteelle ja jyrkänteelle ei ole tarkoitus ohjata kävijöitä turvallisuuden vuoksi. Huomaa, että reitillä ei ole talviylläpitoa, talviaikaan Katajavuoren portaat ja polut voivat olla liukkaita. Katajavuorelta reitti jatkaa takaisin etelään, josta reitti jatkuu Kapiaveden rantaa pitkin itään Määkijäniemeen. 

Ketunlenkkiin voi yhdistää myös käynnin Määkijän tulentekopaikalla ja varauskodalla, jonne on Ketunlenkiltä noin 200 metrin poikkeama ennen Määkijänniemeä.

Määkijänniemen kärjestä Kapiavesi ylitetään omin käsin vedettävällä Ketunlossilla, jonka jälkeen reitti myötäilee Kapiaveden rantaa länteen päätyen takaisin Lapinsalmen pysäköintialueelle. 

Maisema Katajavuorelta. Kuva: Aarno Tervonen

Huomioitavaa
Reitillä voi tarvittaessa oikaista ja jättää vaativamman Katajavuorelle nousun pois kulkemalla Lapinsalmen tulentekopaikalta suoraan Kapiaveden tulentekopaikalle.

Ketunlossi ei ole käytössä talvella. Lossin ollessa tauolla, Ketunlenkki ei ole kierrettävissä kokonaisuudessaan. Salmi on virtainen, eikä sitä pidä lähteä jäätä pitkin ylittämään. Tiedotamme lossin liikennöinnistä Repoveden facebook -sivulla ja Repoveden ajankohtaista-sivulla.

Ketunlenkki-reitin esite (julkaisut.metsa.fi)

Korpinkierros, 4,3 km rengasreitti

Patikointi Kaunis näköala Tulentekopaikka Laavu Telttailupaikka Varauskota Kuivakäymälä Vesipiste

Kulkuaika noin 2-3 tuntia, ei talvikunnossapitoa.

Korpinkierroksella kuljet Repoveden vaikuttavissa metsämaisemissa. Olhavanvuoren jylhät maisemat Olhavanlammen yli palkitsevat kulkijan. Reitiltä voi poiketa Olhavan laavulle tai tulentekopaikalle, jonka tuntumassa sijaitsee Suomen paras kalliokiipeilypaikka, jossa myös korpit pesivät.

Lähtöpiste
Vesiltä tultaessa Karhulahti

Karhulahden koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,067' lon: 26° 49.476' ETRS-TM35FIN N: 6783345 E: 490568

Olhavan seutu
Koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,055' lon: 26° 49.485' ETRS-TM35FIN N: 6783323 E: 490577

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Karhulahden tulentekopaikalta löytyvät opastetaulu, tulentekopaikka, kuivakäymälät, kanoottilaituri ja Karhulahden varauskota.

Reitin varrelta löytyy Olhavan kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta. Reitiltä voi poiketa Olhavanlammen eteläpäässä laavulle tai kiipeilijöiden tulentekopaikalle. Sieltä löytyvät myös kiipeilystä ja luonnosta kertova opastetaulu ja käymälät. Ota mukaan omat wc-paperit.

Repovedellä on mahdollista telttailla lyhytaikaisesti tulentekopaikkojen läheisyydessä. Tulentekopaikkojen telttailumahdollisuuksia on listattu Palvelut-sivulla

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Korpinkierros-symbolit viitoissa.
Suositeltava kiertosuunta myötäpäivään, jolloin parhaat maisemat jäävät loppupuolelle.

Reitti kulkee puoliksi teitä pitkin. Aluksi noin 1 km soratietä Olhavalta Karhulahteen, josta vanhaa jo heinittynyttä metsätietä pitkin pohjoiseen noin 2 km. Reitti jatkuu vaihtelevassa sekametsässä ja reitti haarautuu oikealle ja nousee pikkuhiljaa kohti Olhavanvuorta, jonka kallioiset maisemat hivelevät retkeilijän mieltä. Reitti polveilee notkelmien, siirtolohkareiden ja honkien välistä kallliopaasille, joista avautuu länteen päin metsien ja pienvesien mosaiikkimaisia kaukomaisemia. Olhavalta laskeudutaan takaisin päätielle.

Korpinkierros-reitin esite (julkaisut.metsa.fi)

 

Muut patikointireitit yli 10 km

 

Kaakkurinkierros, 26 km rengasreitti

(1.7.2018: Lapinsalmen riippusilta on vaurioitunut ja käyttökiellossa)

Patikointi Vaellus Kaunis näköala Riippusilta Tulentekopaikka Keittokatos Laavu Telttailupaikka Kuivakäymälä Vesipiste Pysäköintialue

Sulan maan aikaan, kulkuaika 2- 4 päivää.
Korkeuserojen vuoksi kulkemiseen kannattaa varata reilusti aikaa.

Kaakkurinkierros näyttää kulkijalle Repoveden jylhät kallioiset maisemat ja nähtävyydet sekä tarjoaa useita tulenteko- ja yöpymispaikkoja. Salpausselän pohjoispuoleisten vuorten kallioisilta rinteiltä avautuu kauniiden pienvesistöjen ja metsien mosaiikkimainen maisema. Koe jännitystä Lapinsalmen riippusillalla ja Ketunlossilla. Pysähdy tauolle Kirnuhuo'on kalliopaasien muodostaman katon alle, seuraa rohkeiden kalliokiipeilijöiden ponnisteluita Olhavalla ja tunnelmoi tukkilaisaikoja Kuutinkanavan tulentekopaikalla.

Tervajärvellä voit kiertää Tervalenkin. Kuva: Lassi Kujala

Lähtöpisteet
Osoite: 
Lapinsalmen pysäköintialue, Riippusillantie 55, Kouvola

Lapinsalmen koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,644' lon: 26° 50.191' ETRS-TM35FIN N: 6780701 E: 491202

Osoite: Saarijärven pysäköintialue, Kuismantie 990, Kouvola

Saarijärven koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 11,810' lon: 26° 52.857' ETRS-TM35FIN N: 6784718 E: 493601

Osoite: Tervajärven pysäköintialue, Kivisilmäntie 720, Kouvola

Tervajärven koordinaatit: Euref-Fin (~ WGS84) lat: 61° 9,364' lon: 26° 53,171' ETRS-TM35FIN N: 6780175 E: 493874

Palvelut ja retkeilyrakenteet

Pysäköintialueilla

 • Lapinsalmi: opastetaulut, käymälät ja kesäisin kioski. Sopimusyrittäjien kanoottivuokraus. Kanoottilaituri, pelastustietä rantaan noin 200 m
 • Saarijärvi: opastetaulut, käymälät. 200 m päässä Tolosen talon pihalla kaivo, katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta
 • Tervajärvi: opastetaulut, käymälät, veneenlaskupaikka, kanoottilaituri

Tulentekopaikoilla

 • Puiston kaikilla tulentekopaikoilla on tulisijat, polttopuut, telttapaikkoja ja käymälä. Ota mukaan omat wc-paperit.
 • Tulentekopaikkojen lisärakenteet:
  • Lapinsalmi: grillikatos, ruokailukatos, kaksi laituria. 
  • Kuutinkanava, kanavan länsipää: opastetaulu, katettu tulentekopaikka ja ruokailukatos, kanoottilaituri.
 • Kuutinkanava, kanavan itäpää: kanoottilaituri ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.
 • Kuutti: kanoottilaituri, käymälä 100 m reittiä pitkin länteen.
 • Olhava: laavu ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.
 • Kirnukangas: laavu
 • Lojukoski: kanoottilaituri ja kaivo (katso kaivoveden juomakelpoisuus Ajankohtaista-sivulta.

Varauskodat:

Nähtävää ja koettavaa
Kaakkurinkierrokselta avautuu useita hienoja kaukomaisemia mm. Katajavuorelta, Olhavanvuorelta ja Hauklamminvuorelta. Vanhaa uittokulttuuriperintöä voi aistia Kuutinkanavalla ja fiilistellä Kirnuhuo'on kalliopaasien kätköissä. Lapinsalmen riippusillalla, Ketunlossilla sekä Olhavan kiipeilykallion tuntumassa voi kokea ja aistia retkeilyn jännitystä. 

Katajavuorella. Kuva: Saara Lavi

Reitiltä voi poiketa Mustanlamminvuorelle, jossa laella olevaan näkötorniin kiipeämällä näkee laajemmin puistoon.

Reittiselostus
Reittimerkintä oranssit maalitäplät puissa sekä Kaakkurinkierros-symbolit viitoissa.
Reitin voi kiertää molempiin suuntiin.

Kaakkurinkierrokselle voi lähteä kaikilta Repoveden kolmelta pysäköintialueelta. Tässä reittikuvauksessa reitti kuvataan lähtöpaikkana Lapinsalmen pysäköintialue kierrettynä myötäpäivään. 

Reitti alkaa Lapinsalmen riippusillan jännittävällä ylityksellä, josta se jatkuu pohjoiseen Ketunlenkki-reittiä pitkin Katajavuoren hienojen näköalojen kautta Katajajärven rantaa pitkin takaisin etelään. Ketunlenkki eroaa Kaakkurinkierroksesta Katajajärven eteläpuolella, josta reitti jatkaa pohjoiseen Kuutinkanavan tulentekopaikkaa kohti. Kuutinkanavalla voi tutustua tukkilaiselämän jälkeen uittorännien kupeessa olevilla tulentekopaikoilla. Kuutinkanavan jälkeen reitti suuntaa luoteeseen kohti Olhavaa ja Korpinkierrosta. Reitti kiertää Korpinkierroksen myötäpäivään niin, että se ensin ohittaa Olhavan kaivon ja poikkeaa lännessä Karhulahden tulentekopaikalle, ja kiertää sitten Olhavanlammen pohjoispuolelta Olhavan jylhien kalliomaisemien päälle. Olhavan yltä reitti suuntaa itään Valkjärveä kohti. Reitti kulkee luonnonkauniin Valkjärven rantaa koilliseen kohti Saarijärven pysäköintialuetta. 

Tauolle voi pysähtyä Sukeltajaniemen rauhalliselle tulentekopaikalle Valkjärven rannassa. Ennen Saarijärven pysäköintialuetta on puiston huoltotukikohta Tolosen talo, jonka pihalta löytyy kaivo. Kaivolta reitti kääntyy pitkin varoalueen rajaa etelää kohti. Rajareitiltä Kaakkurinkierros tekee koukkauksen länteen kohti Kirnukankaan laavua ja tulentekopaikkaa. Lähistöllä on Kirnuhuo 'on kalliopoukama ja reitti jatkuu portaita nousten Hauklammenvuoren näköalapaikalle. Siitä reitti jatkaa edelleen itään/kaakkoon kohti Lojukosken tulentekopaikkaa. Lojukoskelta kierros jatkuu varoalueen rajan myötäisesti etelään, ylittää Sulkusalmen kävelysillan ja Tervajärven rantaa myötäillen päätyy lounaaseen Tervajärven pysäköintialueelle. Tervajärven pysäköintialueelta reitti kulkee Talaksen tulentekopaikalle luoteeseen ja jatkaa siitä länteen kohti Kapiavettä ja Määkijänniemeä. Reitti päättyy Kapiaveden ylitykseen Ketunlossilla ja paluuseen Lapinsalmen pysäköintialueelle.

Huomioitavaa
Kaakkurinkierros kannattaa jaksottaa kuljettavaksi 2-4 päivän kuluessa. Korkeuserojen vuoksi kulkemiseen kannattaa varata reilusti aikaa. Repoveden varauskodat ovat tasavälein reitin varrella, joten niitä hyödyntäen voi retkeillä ilman telttaa.

Kaakkurinkierros-reitin esite (julkaisut.metsa.fi)


Vesi- ja melontareitit

Melonta Veneily

Alue soveltuu isoja selkiä lukuun ottamatta myös suunnistustaitoisille aloitteleville melojille. Pyri pitämään vähintään 50 metrin etäisyys yksityisiin mökkirantoihin. Kartta pdf-muodossa (2430 kt, julkaisut.metsa.fi)

Repovesi on tunnettu idyllisistä vesireiteistään.

Melontaa aamusumussa. Kuva: Kuvatoimisto Vastavalo/Reino Pelkonen / / Photo: Photostock Vastavalo/Reino Pelkonen

Itse kansallispuistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta Repovesi pieni retkiopas (Karttakeskus 2013) tai Repoveden kansallispuiston palvelukartta (Metsähallitus 2013) riittää hyvin opastamaan alueella liikkujaa. Melontareittejä voi myös suunnitella alueella olevien opastustaulujen karttojen avulla. Reittisuunnitelmaa tehdessä täytyy ottaa huomioon, että alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jossa liikkuminen ilman erillistä lupaa on kielletty. Muistathan vesillä liikkuessa kunnioittaa lintujen pesimärauhaa.

Pitkät melontareitit

Pidemmälle melontaretkelle pääsee esim. Lapinsalmen pysäköintialueelta, jossa on kanoottien kuljetusreitti rantaan pelastustietä pitkin. Rantautumista varten on tukevat kanoottilaiturit Karhulahdessa, Lapinsalmessa, Kapiavedellä, Määkijällä, Lojukoskella, Mustavuorella, Kuutin-kanavalla sekä Tervajärven puolella puiston sisääntulon yhteydessä. Kannaksia ylittämällä melonta voi jatkua Repoveden monilla pienillä järvillä mm. Tervajärvelle tai Mustalammen kautta Valkjärvelle. Kanootin siirtämistä varten on tarpeen varata kanoottikärry.

Kuva: Anne Pyykönen

Yhteys
Repoveden länsipuolella, Vuohijärvellä, kulkee Savonselän Melontarengas -reitti. Savonselän Melontarengas -reitti kulkee Voikoskelta Vuohijärven kautta Siikakoskelle ja sieltä edelleen Verlaan. Reittiä on mainostettu maailman pisimpänä (360 km) sisävesien melontareittinä. Hillosensalmen kohdalta reitiltä on hyvä poiketa Repoveden maisemiin. Merkitty reitti sopii hyvin aloittelijalle. Reitin maisemat vaihtelevat luonnonkauniista salomaista taajamien asutukseen.

Pyöräilyreitit

Pyöräily

Repoveden tiet, kuten esimerkiksi puiston halki kulkeva Kuismantie, soveltuvat hyvin pyöräilyyn. Alueen mäkisyys koettelee pyöräilijän kuntoa. Myös puiston huoltoreiteillä ja metsäteillä voi pyöräillä. Katso kartta (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet ja nähtävyydet
Aivan teiden varsilla ei ole nähtävyyksiä tai taukopaikkoja, mutta lyhyiden patikkamatkojen päästä niitä löytyy. Uiminen onnistuu esimerkiksi Valkjärvellä ja Tervajärvellä. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.

Yhteys
Alueen länsipuolella kulkeva Valkeala - Mäntyharju -tie (nro 368) on osa valtakunnallista pyöräilyreittiä nro 15 (Mäntyharjun Mouhu-Orilampi-Selänpää-Jaala), josta on helppo poiketa Repovedelle. Orilampi on myös Kymenlaakson Pyörävaellusreitin etappi.

Asiakaspalvelu

Yhteistyötahojen palvelut Repovedellä

Repovedellä toimivat yhteistyötahot tarjoavat ohjelma-, kokous-, kuljetus-, ruoka-, majoitus- ja tilavuokrapalveluja sekä opastettuja retkiä ja välinevuokrausta.

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 6 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Repoveden reittiesitteet

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

YLE Mennään metsään polkujuoksukartta, Repovesi.

 • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n järjestämä polkujuoksukiertue 1.9.2018 Repovedellä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan (www.yle.fi)
 • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
 • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.
 • Liikut jokamiehenoikeudella ja omalla vastuulla!

Pysäköintialueet

Lapinsalmi

 • Riippusillantie 55, Kouvola


Saarijärvi

 • Kuismantie 990, Kouvola


Tervajärvi

 • Kivisilmäntie 720, Kouvola

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Retkiehdotuksia

Tutustu puistoon  
Ketunlenkki 5 km (Lapinsalmi - Katajavuori - Kapiavesi - Lapinsalmi) 

Saarijärven pysäköintialueelta  
3 km kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille sekä 2,5 km Kirnuhuokoon

Tervajärven pysäköintialueelta  
koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kierrokselle tai vesitse kanootilla

Kuutinkanavalle  
maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta, pääsee hyvin myös vesitse

Päiväretket
Yhdistä vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä

Linja-autoryhmät
Linja-auton kannattaa noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.

Vesibussi
pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa