Repoveden reitit

Repovesi on suosittu retkeilykohde, josta löytyy eritasoisia merkittyjä retkeilyreittejä yli 40 km. Monipuolinen retkeilyreitistö suo mahdollisuudet useamman päivän vaelluksille. Monet polut ovat paikoin fyysisesti kohtalaisen vaativia korkeuserojen vuoksi. Vaikeakulkuisilla paikoilla on portaita ja pitkospuita. Melko vaativa maasto vie kilometriä kohden tavallista enemmän aikaa.

Muistathan, että alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jonne retkeilijöiltä on pääsy kielletty. Varoalue on merkitty maastoon sini-valkoisin maalimerkein, puomein sekä paikoin varoitustauluin.

Reittien lähtöpisteet

 • Merkityille reiteille voi lähteä Tervajärven, Lapinsalmen tai Saarijärven pysäköintialueilta.
  • Ketunlenkille pääsee helpoiten Lapinsalmen pysäköintialueen kautta.
  • Korpin kierroksen lähin pysäköintialue on Saarijärvi.
  • Kaakkurin kierrokselle voi lähteä kaikilta pysäköintialueilta.
 • Rantautumispaikoista löytyy tietoa veneilijöiden erityispalveluista.

Reitti- ja retkivinkkejä:

 • Reitit on viitoitettu ja merkitty maastoon oransseilla maalimerkeillä.
 • Pikaiseen tutustumiseen puistoon sopii Ketunlenkki 5 km (Lapinsalmi - Katajavuori - Kapiavesi - Lapinsalmi).  
 • Saarijärven pysäköintialueelta on noin 3 km:n matka kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille sekä 2,5 km Kirnuhuokoon.
 • Tervajärven pysäköintialueelta pääsee hyvin koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kierrokselle tai vesitse kanootilla.
 • Kuutinkanavalle on maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta. Kuutinkanavalle pääsee hyvin myös vesitse.
 • Päiväretket: Päiväretkillä on kätevää yhdistää vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Osa matkaa voidaan vaikka soutaa ja osa matkasta kävellään alueen poluilla. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä. Lisätietoja matkailuyrittäjistä saa Repoveden palvelut-sivulta ja Saimaan luontokeskus Riihisaaresta.
 • Linja-autoryhmät: Linja-autolla saapuvien ryhmien kannattaa sopia, että linja-auto noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.
 • Vesibussi pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa.


Repoveden kartta © Metsähallitus 2014

Rengasreitit

Ketunlenkki, 5 km rengasreitti

Ketunlossi. Kuva: Katariina Hopponen

Retkeilyrakenteet
Lapinsalmen pysäköintialueella on opastustaulu. Kuivakäymälöitä on Lapinsalmen pysäköintialueella, Lapinsalmen riippusillan luona ja Kapiavedellä. Lapinsalmen riippusillan luona on keittokatos ja Kapiavedellä on tulentekopaikka. 

Nähtävää
Katajavuoren pieneltä näköalapaikalta avautuu komea maisema Repovedelle. Kallioharjanteelle ja jyrkänteelle ei ole tarkoitus ohjata kävijöitä turvallisuuden vuoksi.

Reittiselostus
Reittimerkintä: oranssi maalimerkki

Lapinsalmen riippusilta kutsuu kulkijoita. Kuva: Mari Laukkanen

Ketunlenkki, 5 km, alkaa Lapinsalmen pysäköintialueelta. Kierros alkaa jännittävällä Lapinsalmen riippusillan ylityksellä. Reitti vie sillalta Katajavuoren huikeisiin maisemiin, jonka jälkeen reitin varrelta pääse ihailemaan Katajajärven maisemia. Katajajärven rannalta reitti vie Kapiaveden äärelle ja Kapiaveden taukopaikalla onnistuu myös kesäinen uintiretki. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole. Ketunlenkki johdattelee kulkijaa Kapiaveden rantoja seuraillen Ketunlossille, joka ei ole ympärivuotisessa käytössä. Lossin jälkeen onkin enää lyhyt matka (0,6 km) Lapinsalmen pysäköintialueelle.

Kartat
Ketunlenkki (julkaisut.metsa.fi)

Yhteys
Kun Kapiaveden taukopaikalta on kuljettu reittiä kulkusuunnan mukaisesti noin 1 km, niin saavutaan risteykseen, josta on 200 m pisto Määkijän tulentekopaikalle. Määkijältä voi matkaa jatkaa myös Tervajärven suuntaan. Kapiaveden tulentekopaikan läheisyydestä voi puolestaan suunnata reitille, joka vie Kuutinkanavalle.

Korpinkierros, n. 4,5 km rengasreitti

Korpin Kierros (n. 4,5 km) on Repoveden uusin ympyräreitti, joka kiertää Olhavanlammen.

Kaakkurin kierros, 26 km rengasreitti

Tervajärvellä voit kiertää Tervalenkin. Kuva: Lassi Kujala

Kaakkurin Kierros, 24 km, kiertää kaikkien pysäköintialueiden, varauskotien ja parhaiden nähtävyyksien kautta.

Muut reititVesi- ja melontareitit

Alue soveltuu isoja selkiä lukuun ottamatta myös suunnistustaitoisille aloitteleville melojille.

Repovesi on tunnettu idyllisistä vesireiteistään.

Melontaa aamusumussa. Kuva: Kuvatoimisto Vastavalo/Reino Pelkonen / / Photo: Photostock Vastavalo/Reino Pelkonen

Itse kansallispuistossa ei ole merkittyjä vesiretkeilyreittejä, mutta Repovesi pieni retkiopas (Karttakeskus 2013) tai Repoveden kansallispuiston palvelukartta (Metsähallitus 2013) riittää hyvin opastamaan alueella liikkujaa. Melontareittejä voi myös suunnitella alueella olevien opastustaulujen karttojen avulla. Reittisuunnitelmaa tehdessä täytyy ottaa huomioon, että alueen itä- ja koillisosa on Pahkajärven ampuma- ja harjoitusalueen varoaluetta, jossa liikkuminen ilman erillistä lupaa on kielletty. Muistathan vesillä liikkuessa kunnioittaa lintujen pesimärauhaa.

Pitkät melontareitit

Pidemmälle melontaretkelle pääsee esim. Lapinsalmen pysäköintialueelta, jossa on kanoottien kuljetusreitti rantaan pelastustietä pitkin. Rantautumista varten on tukevat kanoottilaiturit Karhulahdessa, Lapinsalmessa, Kapiavedellä, Määkijällä, Lojukoskella, Mustavuorella, Kuutin-kanavalla sekä Tervajärven puolella puiston sisääntulon yhteydessä. Kannaksia ylittämällä melonta voi jatkua Repoveden monilla pienillä järvillä mm. Tervajärvelle tai Mustalammen kautta Valkjärvelle. Kanootin siirtämistä varten on tarpeen varata kanoottikärry.

Kuva: Anne Pyykönen

Yhteys
Repoveden länsipuolella, Vuohijärvellä, kulkee Savonselän Melontarengas -reitti. Savonselän Melontarengas -reitti kulkee Voikoskelta Vuohijärven kautta Siikakoskelle ja sieltä edelleen Verlaan. Reittiä on mainostettu maailman pisimpänä (360 km) sisävesien melontareittinä. Hillosensalmen kohdalta reitiltä on hyvä poiketa Repoveden maisemiin. Merkitty reitti sopii hyvin aloittelijalle. Reitin maisemat vaihtelevat luonnonkauniista salomaista taajamien asutukseen.

Pyöräilyreitit

Repoveden tiet, kuten esimerkiksi puiston halki kulkeva Kuismantie, soveltuvat hyvin pyöräilyyn. Alueen mäkisyys koettelee pyöräilijän kuntoa. Myös puiston huoltoreiteillä ja metsäteillä voi pyöräillä. Katso kartta (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet ja nähtävyydet
Aivan teiden varsilla ei ole nähtävyyksiä tai taukopaikkoja, mutta lyhyiden patikkamatkojen päästä niitä löytyy. Uiminen onnistuu esimerkiksi Valkjärvellä ja Tervajärvellä. Virallista uimarantaa ei kuitenkaan ole.

Yhteys
Alueen länsipuolella kulkeva Valkeala - Mäntyharju -tie (nro 368) on osa valtakunnallista pyöräilyreittiä nro 15 (Mäntyharjun Mouhu-Orilampi-Selänpää-Jaala), josta on helppo poiketa Repovedelle. Orilampi on myös Kymenlaakson Pyörävaellusreitin etappi.

Asiakaspalvelu

Yhteistyötahojen palvelut Repovedellä

Repovedellä toimivat yhteistyötahot tarjoavat ohjelma-, kokous-, kuljetus-, ruoka-, majoitus- ja tilavuokrapalveluja sekä opastettuja retkiä ja välinevuokrausta.

Pysäköintialueet

Lapinsalmi

 • Riippusillantie 55, Kouvola


Saarijärvi

 • Kuismantie 990, Kouvola


Tervajärvi

 • Kivisilmäntie 720, Kouvola

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 1819 kt
(julkaisut.metsa.fi)

Ketunlenkki-reitin kartta

Pdf-tiedosto 2 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Retkiehdotuksia

Tutustu puistoon  
Ketunlenkki 5 km (Lapinsalmi - Katajavuori - Kapiavesi - Lapinsalmi) 

Saarijärven pysäköintialueelta  
3 km kuuluisalle Olhavanvuorelle ja Mustalamminvuoren näkötornille sekä 2,5 km Kirnuhuokoon

Tervajärven pysäköintialueelta  
koko alueelle: kävellen uudelle Tervajärven kierrokselle tai vesitse kanootilla

Kuutinkanavalle  
maitse lähes yhtä pitkä matka kaikilta pysäköintialueilta, pääsee hyvin myös vesitse

Päiväretket
Yhdistä vesimatkailua (vesibussi, kanootti, yrittäjien erilaiset venevaihtoehdot) ja patikointia. Yrittäjiltä kannattaa kysyä lisää vinkkejä

Linja-autoryhmät
Linja-auton kannattaa noutaa ryhmän eri pysäköintialueelta kuin minne on jättänyt. Näin vältetään samojen polkujen kulkeminen edestakaisin.

Vesibussi
pysähtyy Mustalamminvuorella, Kuutinkanavalla, Lapinsalmessa ja Karhulahdessa