Raappanan kammi

Raappanan kammin sijainti SuomessaItä-Lappi
Sodankylä (www.sodankyla.fi)
Urho Kekkosen kansallispuisto  
Kohdetta hoitaa Metsähallitus.

 

Raappanan kammi on pieni, osittain maan sisään rakennettu tunnelmallinen kammi Urho Kekkosen kansallispuiston ydinosassa Luirojärven itärannalla. Lähimmät varaus- ja autiotuvat ovat parin kilometrin päässä. Vuosikymmenten saatossa Raappanan kammi on palvellut lukuisia kulkijoita yöpymispaikkana. Se on kunnoltaan keskinkertainen ja toimii nyt avoimena kammina.

Raappanan kammi. Kuva: Sulo Norberg

Raappanan kammi eli Sokostin kämppä

Innokas erämaan kulkija Aaro Raappana, Sodankylän entinen nimismies, rakensi kammin tukikohdakseen keskelle Koilliskairan erämaata. Kammi sijaitsee erämaisen Luirojärven ja pienemmän Raappanan lammen välisellä kannaksella Luirojärven itäpuolella. Alueen korkeimman tunturin Sokostin (717 m) huipulle on kammilta matkaa linnuntietä 4 km. Raappanan kammi on ensimmäinen tunnettu pelkästään retkeily- ja virkistyskäyttöön rakennettu kammi Suomessa.

Raappanan kammi eli "Sokostin kämppä", niin kuin Aaro Raappana itse halusi sitä nimitettävän, ehti vuosikymmenten saatossa pahoin maatua. Urho Kekkosen kansallispuiston perustamisen jälkeen kansallispuiston henkilökunta ja Nuorten Retkeily ry. rakensivat sen uudestaan vuonna 1984. Rakentamisessa noudatettiin vanhaa rakennustapaa ja vanhoja mittoja. Vuoteen 2000 Raappanan kammi oli kahden hengen varauskammi. Sen jälkeen se on palvellut retkeilijöitä avoimena kammina. Tällä hetkellä kammin kunto on kohtalainen.

Raappanan kammi on osittain maan sisään rakennettu pieni yöpymispaikka. Koska kammin ovi avautuu ulospäin, voi talvella olla vaikeuksia sen avaamisessa ilman lapiointia. Seinät on tehty hirrestä ja katto huovasta. Kammissa on maalattia, joka on päällystetty laakeilla kivillä. Pienuudesta ja mataluudesta kertoo jo sisään mentäessä matala, vain noin metrin korkuinen ovi. Korkeimmillaan kammin sisäkorkeus on 1,5 metriä, mutta sivuseinillä vain metrin. Lattiapinta-alaa on noin 4 m². Tilaa kammissa on kahdelle hengelle ja kammista löytyy kaksi makuulaveria. Toinen laveri on sijoitettu ovesta katsottuna oikealle ja toinen on kammin perällä. Ovesta vasemmalla on kamiina. Pieni määrä polttopuita sopii pinottavaksi kamiinan ja takalaverin väliin. Kammin ainoa ikkuna on ovessa. Koska kammi kerää kosteutta, siellä ei ole patjoja.

Pihapiirissä on tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä. Kammin pihan kautta kulkee aikojen saatossa maastoon muotoutunut, retkeilijöiden käyttämä polku. Polku ei ole merkitty reitti, mutta se löytyy retkeilykartoista. Luirojärven rannalla oleville varaus- ja autiotuville kammilta on matkaa noin kaksi kilometriä.

Aukioloajat

 • Raappanan kammi on avoinna läpi vuoden.

Yhteystiedot

Lisätietoja kohteesta saa:

Kulkuyhteydet

Autolla

 • Raappanan kammille ei pääse autolla, ja jokaisesta vaelluksen aloituspisteestä matkaa kertyy useita kymmeniä kilometrejä. Vaelluksen aloituspaikoista Kiilopää ja Saariselkä ovat aivan E75-tien tuntumassa. Aittajärvelle, Raja-Jooseppiin, Kemihaaraan, ja Tulppioon pääsee helpoiten omalla autolla. Ajo-ohjeet lähtöpaikoille, ks. Urho Kekkosen kansallispuiston sivuilta.
 • Aittajärveltä Raappanan kammille on kävelymatkaa noin 20 km. Tiellä ei ole talvikunnossapitoa. Alkukesästä kannattaa tien kunto aina tarkastaa Tankavaaran luontokeskuksesta tai Saariselän palvelupiste Kiehisestä.
 • Raja-Joosepin lähtöpaikalta Luttojoen sillan luota on Raappanan kammille matkaa noin 45 km riippuen reittivalinnasta.
 • Tulppiosta Raappanan kammille on matkaa noin 80 km riippuen reittivalinnasta.
 • Kemihaaran lähtöpaikalta Raappanan kammille on matkaa noin 60 km riippuen reittivalinnasta.
 • Ajo-ohje Tankavaaran luontokeskukseen.  
 • Ajo-ohje Saariselän palvelupiste Kiehiseen.
 • Ajo-ohje Savukosken opastuskeskus Korvatunturiin.  

Raappanan kammi © Metsähallitus 2015Julkiset kulkuyhteydet  

 • Rovaniemeltä kulkee Ivaloon valtatietä nro 4 (E75) pitkin useita päivittäisiä linja-autovuoroja, joilla pääsee kansallispuistoon (bussit: Rovaniemi - Sodankylä - Vuotso - Tankavaara - Kakslauttanen (Kiilopää) - Saariselkä - Ivalo). Aikataulut löytyvät Matkahuollon (www.matkahuolto.fi) verkkosivuilta. Linja-autot ovat jatkoyhteyksiä Rovaniemelle saapuvilta junilta (www.vr.fi) ja lennoilta (www.finavia.fi).
 • Ivaloon (www.finavia.fi) saapuvilta lennoilta on linja-autoyhteys Saariselälle ja Kiilopäälle. Ivalosta Raja-Jooseppiin kulkee maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin linja-auto.
 • Kemijärveltä on arkisin linja-autoyhteys Savukoskelle ja sieltä edelleen postitaksilla Tulppioon, josta on matkaa puiston rajalle Nuorttijokivarren polkua pitkin noin 15 km. Savukoski - Tulppio osuus veloitetaan linja-autotaksan mukaan. Jos haluaa kyydin Kemihaaraan (Tulppiosta 30 km), niin joutuu maksamaan taksikyydin hinnan.

Kartat

Sähköiset kartat

Urho Kekkosen kansallispuisto

Metsähallituksen Retkikartta.fi

Palvelut

 • Kammin pihapiirissä on tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Kohteessa ei ole palveluja liikuntaesteisille.

Tämän sivun osoite on: www.luontoon.fi/raappanankammi