Punkaharjun luonnonsuojelualue  

Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Patikointi Melonta Veneily Kalastus Marjastus ja sienestys Lintujen tarkkailu Pyöräily Hiihto huolletulla ladulla Lumikenkäily Retkiluistelu

Punkaharjun sijainti SuomessaItä-Suomi, Etelä-Savo
Savonlinna (www.savonlinna.fi)
Pinta-ala 6,5 km2, perustettu 1991 
Aluetta hoitaa Metsähallitus.


Punkaharju on luonnonkauniiden maisemien ansiosta ollut kansainvälisesti tunnettu matkailukohde jo yli kahdensadan vuoden ajan. Se onkin yksi Suomen kansallismaisemista ja jylhien mäntyjen välistä aukeavat kauniit järvinäkymät ovat edelleen kohteen suurin vetonaula.

Alueen maisemista on helppo nauttia merkityillä reiteillä tai harjulla risteilevillä poluilla. Jyhkeiden mäntyjen välistä pilkottavat Puru- ja Pihlajavesi välkehtivät kesäpäivinä kirkkaana, eikä ole vaikea ymmärtää miksi Punkaharju houkuttelee ihmisiä vuosi toisensa jälkeen.

Punkaharjun luonnonsuojelualue edustaa harjuluontoa kauneimmillaan. Erikoisleimansa alueelle antaa sen pitkä matkailukäyttö ja kulttuurihistorialliset kohteet. Alueen luonnonarvoja onkin hoidettu maisemanäkökohdat erityisesti huomioiden. Kokonharjun aarnimetsä on alueen luonnontilaisin osa, jossa hoitotoimia ei tehdä. Punkaharjun luonnonsuojelualue on yksi maailman vanhimmista, sillä siitä perustettiin kruunupuisto jo vuonna 1843. Nykyisen suojelustatuksensa alue sai vuonna 1991. Alueen hallinnointi siirtyi Metsäntutkimuslaitokselta Metsähallitukselle vuoden 2008 alussa.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/punkaharju

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut, osoite: Akselinkatu 8, 57130 Savonlinna.

Asiakaspalvelu   

Saimaan luontokeskus Riihisaari
Puh. 0206 39 5929
saimaa(at)metsa.fi
 
Metsähallituksen valtakunnallinen asiakaspalvelunumero 2060 39 4020

Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Punkaharjulle

Katso ohje: autolla Punkaharjulle

Katso ohje: veneellä Punkaharjulle

Ajankohtaista Punkaharjulla

Palveluja tarjoavat yhteistyötahot Punkaharjun luonnonsuojelualueella

Retkikartta.fi: Punkaharju