Patikointi Melonta Veneily Tutustua luontokeskukseen Hiihto maastossa Kalastus Metsästys Marjastus ja sienestys Moottorikelkkailu

Mitä Puljussa voi tehdä?

Kävellä merkityllä reitillä

Puljun erämaa-alueen sisällä ei ole merkittyjä vaellusreittejä, mutta alueella kulkee useita vakiintuneita kulkureittejä. Kalmakaltiolta lähtee mm. kohti Lemmenjoen kansallispuistoa merkitsemätön mutta selkeä maastoura.

Meloa ja soutaa

Korsajärveltä voi lähteä melomaan kohti Lemmenjoen kansallispuistossa virtaavan Ivalojoen latvavesiä. Jos Korsajärvestä Ivalojokeen laskevassa ojassa on vesi matalalla, kanoottia joutuu kuljettamaan maitse. Melontaretken voi päättää Ivalon Mattiin, joka sijaitsee Kittilän ja Inarin välisen tien nro 955 varrella.

Tutustua luontokeskukseen

Puljun erämaa-alueelta noin 40 km länteen sijaitsee Enontekiön kirkonkylä Hetta, jossa voi tutustua Tunturi-Lapin luontokeskukseen.

Hiihtää maastossa

Erämaa-alueella voi hiihtää vapaasti, mutta alueella ei ole koneellisesti ylläpidettyjä latuja tai merkittyjä latureittejä. Nunnasen kylästä Puljuun johtavaa moottorikelkkauraa pitkin voi myös hiihtää.

Kalastaa

Puljun erämaa-alueella voi onkia ja pilkkiä jokamiehenoikeudella (www.ymparisto.fi), jolloin ei tarvita lupia. Virtaavissa vesissä ei ole sallittua pilkkiä eikä onkia mato-ongella. Enontekiön kunnan puolella erämaa-alueen jokivesissä kalastaessa tulee olla maksettuna kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi) sekä Enontekiön kalastuslupa 1551 (www.eräluvat.fi). Kalastuslupia myyvät Tunturi-lapin luontokeskuksen, Pallastunturin luontokeskuksen ja Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan lisäksi myös paikalliset yrittäjät. Kalastonhoitomaksulla (www.eraluvat.fi) voi kalastaa alueen järvivesissä. Puljun erämaa-alueen Kittilän kunnan alueella sijaitsevissa vesistöissä kalastamiseen tarvitset kalastonhoitomaksun (www.eraluvat.fi) lisäksi vieheluvan 1401 (www.eräluvat.fi).

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Taimen. Kuva: Martti Rikkonen

Metsästää

Puljun erämaa-alueen Enontekiön puolella voit metsästää metsästysalueella 1616 Nunnanen (www.eräluvat.fi). Metsästettäviä lajeja ovat mm. riekko, jänis sekä vesilinnut. Metsästyslupia saa Tunturi-Lapin luontokeskuksen lisäksi myös Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).

Kittilän puolella oleva alue kuuluu metsästysalueeseen 2611 Pokka-Pulju (www.eräluvat.fi). Lupia saa Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi). Metsästettäviä lajeja ovat mm. metso, jänis ja useat vesilinnut.

Marjastaa ja sienestää

Marjastus ja sienestys on alueella sallittua. Erämaa-alueen läpi kulkeva tie helpottaa marjametsälle menoa. Tien varrella levittäytyviltä soilta voi hyvänä hillavuonna löytää runsaasti marjoja. Alueella kasvaa myös mustikoita ja puolukoita ja erämaan metsäisiltä osilta saa sienestäjäkin koriinsa täytettä. Vaikka sienet ovatkin porojen herkkua, niitä jää runsaasti metsiin pilaantumaan joka vuosi.

Korvasienessä. Kuva: Sauli Koski

Ajaa moottorikelkalla

Puljun erämaa-alueen läpi kulkee moottorikelkkaura Nunnasesta Puljuun. Ura jatkuu Puljusta Leville ja Kittilään moottorikelkkareittinä ja Nunnasesta Enontekiön Hettaan moottorikelkkaurana. Moottorikelkkauralla ajettaessa tulee olla hankittuna Metsähallituksen moottorikelkkauralupa. Luvan voi hankkia Enontekiöllä Tunturi-Lapin luontokeskuksesta tai tilaamalla Metsähallituksen erälupien verkkokaupasta (www.eräluvat.fi).