Pöyrisjärven erämaa-alue

Patikointi Melonta Veneily Tutustua luontokeskukseen Hiihto maastossa Kalastus Pyöräily Oppimaan luontoon Metsästys Marjastus ja sienestys Geokätköily

Pöyrisjärven erämaa-aluePohjois-Lappi
Enontekiö (www.enontekio.fi)
Pinta-ala 1280 km2, perustettu 1991
Aluetta hoitaa Metsähallitus.

Pöyrisjärven erämaa-alue on kokeneen ja hyvin varustautuneen retkeilijän vaelluskohde. Nimensä erämaa on saanut alueen pohjoisosassa sijaitsevasta Pöyrisjärvestä, jonka pohjoispuolella kohoavat hiekkadyynit ja seudun harjut jäävät varmasti kulkijan mieleen. Loivasti kumpuilevat tunturi- ja metsikkömaat ovat erittäin hyvää vaellusmaastoa, mutta suuret suoalueet on kuitenkin järkevintä kiertää.

Pöyrisjärven erämaa-alueella ei ole merkittyjä vaellusreittejä, mutta alueelta löytyy runsaasti vanhoja merkitsemättömiä kulkureittejä, sillä seutu on perinteisesti ollut paikkakuntalaisille tärkeää kalastus-, metsästys- ja poronhoitoaluetta. Erämaa-alueella sijaitsevat myös Kalkujärven ja Pöyrisjärven lapinkylät, joissa asutaan vieläkin osa vuotta.

Patikoinnin lisäksi Pöyrisjärven erämaa-alueella on hyvät mahdollisuudet kanoottiretkeilyyn, kalastukseen ja maastopyöräilyyn. Suurimmat joet Pöyrisjoki ja Käkkälöjoki tarjoavat hyvät edellytykset sekä melojille että kalastuksen harrastajille.

Pöyrisjärven erämaa on usean eri suojelualueen ympäröimä. Alueen eteläpuolella sijaitsee Saaravuoman-Kuoskisenvuoman soidensuojelualue ja itä-kaakkoispuolella levittäytyvät Puljun erämaa-alue ja Lemmenjoen kansallispuisto. Norjassa, Pöyrisjärven erämaa-alueen pohjois-koillispuolella sijaitsee Övre Anarjokkan kansallispuisto (www.dirnat.no, norjaksi tai englanniksi). Pöyrisjärven erämaa-alueen sisällä on Pöyrisvuoman soidensuojelualue.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/poyrisjarvi

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, osoite: Peuratie 15, 99400 Enontekiö.