Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Kilpisjärven luontokeskus 

Kilpisjärven luontokeskus esittelee Mallan luonnonpuiston, Saanan ja Käsivarren erämaa-alueen erikoispiirteitä sekä palvelee alueen retkeilijöitä.

Talvi on tullut Yläperälle. Kuva: Antti Ohenoja

Sisäänpääsy

Luontokeskukseen tutustuminen on maksutonta. Ryhmäopastukset näyttelyssä ovat maksullisia. Opastukset tulee varata etukäteen.

Kulkuyhteydet

Julkisilla kulkuneuvoilla 

 • Linja-autolla (www.matka-huolto.fi) päivittäin Rovaniemeltä.
 • Enontekiölle pääsee sesonkiaikoina lentäen (www.finavia.fi). Kittilään lennetään päivittäin. Jatkokuljetus Kittilästä linja-autolla tai lentokenttätaksilla. Lisätietoja hinnoista ja lentokenttätaksin aikatauluista saa Enontekiön kunnan verkkosivuilta (www.enontekio.fi)
 • Junalla (www.vr.fi) Rovaniemelle ja Kolariin, jatkoyhteydet linja-autolla.  

Autolla   

 • Kilpisjärven kylään etelästä päin tultaessa luontokeskus näkyy jo kauas. Se sijaitsee kylän eteläpäässä, valtatien oikealla puolella mäen rinteessä. Luontokeskuksen alapuolella on pysäköintialue, jonne voi jättää auton. Liikuntaesteiset voivat ajaa autolla luontokeskuksen yläpihalle asti. 

Palvelut

 • Tietoa ja esitteitä Käsivarren alueen, Mallan luonnonpuiston ja Saanan luonnonsuojelualueen luonnosta ja retkeilymahdollisuuksista sekä Kilpisjärven alueen palveluista ja tapahtumista.
 • Karttoja Suomen, Ruotsin ja Norjan lähialueilta.
 • Metsähallituksen kalastus- ja moottorikelkkauraluvat.
 • Käsivarren tupien varaukset kuluvalle vuodelle ja avaimet tupiin. Luontokeskuksen ollessa suljettuna voit noutaa varaustuvan avaimen maksukuittia vastaan Kilpisjärven tullilta tai Haltinmaalta.
 • Paikallisia käsitöitä ja tuotteita, kirjoja ja matkamuistoja.

Tapahtumat

Lue lisää tapahtumakalenterista.

Skandien laidalla -näyttely

Kilpisjärven maisemaa. Kuva: Sauli KoskiLuontokeskuksen pysyvä näyttely kertoo suomalaisittain ainutlaatuisesta Käsivarren suurtunturialueen luonnosta ja Yliperän elämästä. Näyttely tuo esille Kilpisjärven kylän vaiheita sekä nopean elämäntavan muutoksen siirryttäessä kodasta taloihin.

AV-esitykset

Kilpisjärven luontokeskuksessa voi katsella lyhyitä diaesityksiä Kilpisjärvestä, alueen kasvillisuudesta sekä poronhoidosta. Esitykset kestävät muutaman minuutin, eikä niissä ole selostusta. Lisäksi esitetään mm. Saana-Pallas-Ylläs -dvd:tä, Kaarina Karin Nähdä tunturit ja elää -filmiä sekä lapsille tarkoitettuja videoita Sinimäen satupäivä ja Lintusaaren kisapäivä.

Kirjastonurkkaus

Luontokeskuksen kirjastonurkkauksesta löytyy runsaasti luettavaa, mm. luontoon ja kulttuuriin liittyviä teoksia.

Lasten puuhanurkkaus

Sinirinta, Kilpisjärven koivikoiden kesäasukas. Kuva: Markus VaresvuoLuontokeskuksessa on lapsille oma puuhanurkkaus, jossa on luontoaiheisia kirjoja. Nurkkauksessa voi piirtää, tehdä väritystehtäviä ja leikkiä.

Retkeily- ja hiihtoreitit

Kilpisjärven luontokeskuksen pihalta pääsee suoraan kolmen valtakunnan alueella kulkevalle Kalottireitille sekä Tsahkaljärven ja Saanajärven kautta kulkevalle polulle.

Talvella luontokeskuksen pihalta pääsee suoraan hiihtoladulle, jota pitkin voi hiihtää mm. Saanajärvelle ja sieltä edelleen Kilpisjärven Retkeilykeskukselle. Lisätietoja laduista saa Enontekiön kunnan (www.enontekio.fi) matkailuneuvonnasta.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Liikuntaesteiset voivat ajaa autolla Kilpisjärven luontokeskuksen yläpihalle asti.
 • Luontokeskuksen näyttelyssä voi liikkua pyörätuolilla.
 • Luontokeskuksessa on inva-wc.
Viimeisin päivitys 21.3.2014

Aukioloajat 2014

 

 

4.3.–17.5.

ti–la klo 9–17

 

17.6.–20.9.

ti–la klo 9–17

 

Suljettu muina aikoina.

 

Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.

Yhteystiedot

 

Osoite

Käsivarrentie 14145

99490 Kilpisjärvi (Enontekiö)
Puhelin
0205 64 7990
Sähköposti
kilpisjarvi(at)metsa.fi


Luontokeskuksen toiminnasta vastaa Metsähallitus.

Ajankohtaista

 

Kilpisjärven ja Käsivarren erämaa-alueen ajankohtaiset tiedotukset löytyvät täältä.

Muualla verkossa

Lähiretkikohteita

Kilpisjärven sää

Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100