Pallastunturin ja Hetan alue


Miten Pallastunturille ja Hettaan pääsee julkisilla kulkuneuvoilla?

Miten auton saa siirretyksi Hettaan tai Pallastunturille?

Onko Hetta - Pallas -reitin varrella juomavettä?

 • Kaikilla tuvilla ja tulentekopaikoilla on vettä saatavissa. Vesi on juomakelpoista, mutta kesällä se kannattaa keittää, koska bakteeripitoisuudet nousevat kuumalla helposti. Reiteistä kaukana olevissa tunturipuroissa vesi on usein juomakelpoista sellaisenaan.

Voiko koiran ottaa mukaan vaellukselle?

 • Voi, mutta se on pidettävä jatkuvasti kytkettynä, eikä sitä saa ottaa sisälle varaus- ja vuokratupiin. Autiotupaan koiran voi ottaa muiden yöpyjien suostumuksella.

  Pallastunturintiellä. Kuva: Seija Olkkonen

Ylläksen alue

Miten Ylläkselle pääsee julkisilla kulkuneuvoilla?

 • Helsingistä on junayhteys Rovaniemelle ja Kolariin, josta on joka junalta suora yhteys linja-autolla Ylläsjärvelle ja Äkäslompoloon.
 • Kolarista on linja-autoyhteys myös koulupäivinä.
 • Lentoja on Kittilään päivittäin. Jatkoyhteys sesonkeina linja-autolla, muulloin kutsutaksilla, puh. 0600 14919. Ylläksen taksit, puh. (016) 106 422.
 • Lue lisää alueen kulkuyhteyksistä.

Missä Ylläksellä kannattaa retkeillä?

 • Suosituimpia reittejä ovat luontopolut Ylläksellä ja Aakenuksella. Luontopoluista suosituin on Varkaankurunpolku. Polut ovat helppokulkuisia, ja niiden varsilla olevista opastauluista saa tietoa alueen luonnosta, kulttuurista ja geologiasta.

Onko Ylläksen reittien varsilla autiotupia ja voiko retkellä tehdä tulet?

 • Aakenuksen Porokämpällä ja Pyhäjärven autiotuvassa voi yöpyä. Ylläs - Olos -reitillä on useita autiotupia ja Ylläs - Rauhala -välillä on Pahtavuoman autiotupa. Telttailuun sopivimmat paikat löytyvät laavujen läheisyydestä. Tulenteko on sallittu merkityillä tulentekopaikoilla. Metsäpalovaroituksen aikana avotulenteko on kielletty.

Mihin voi Ylläksellä mennä kalaan ja mistä saa kalastuslupia?

 • Äkäsjoen ja Kesänkijärven (www.eraluvat.fi) yhteisluvalla voi kalastaa Äkäsjoella ja Kesänkijärvessä. Lupa ei oikeuta kalastamaan yksityisvesialueilla. Perhokalastukseen sopii Äkäsjoki. Vetouistelua ja viehekalastusta voi harrastaa Kesänkijärvellä ja Aakenuksen Pyhäjärvellä (www.eraluvat.fi). Kalastuslupia saa Yllästunturin luontokeskus Kellokkaasta ja Eräluvat.fi -verkkokaupasta.