Mustakeron autiotupa on suljettu toistaiseksi

Mustakeron autiotupa suljetaan toistaiseksi 15.4. alkaen asiakasturvallisuuden varmistamiseksi. Tuvan rakenteet ovat huonokuntoiset. Sulku koskee kaikkia Mustakeron autiotuvan rakenteita, mukaan lukien kuivakäymälä ja puuliiteri. Vesipaikka säilyy edelleen käytössä. Lähin taukopaikka on Keimiöjärven autiotupa, joka sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Mustakeron autiotuvasta. Lisäksi Mustavaarassa on kota ja kuivakäymälä.

Sulkemisesta kertovat kyltit viedään maanantaina 15.4. lähtöpaikalle Koivarovaan (Keimiöjärven pysäköintipaikka) ja Lommoltunturin lähtöpaikalle (Lommoltunturin pysäköintipaikka), Keimiöjärven ladun varteen sekä tuvalle. (Päivitetty 10.4.2024).

Nammalakurun autio- ja varaustupa suljettuina 3.–9.6.2024

Nammalakurun varaus- ja autiotuvassa tehdään huoltotöitä 3.-9.6.2024, jonka vuoksi tuvat ovat suljettuina. Tulentekopaikat ja kuivakäymälä ovat huollon ajan käytettävissä. (Päivitetty 28.3.2024)

Huomioitavia asioita talviretkeilyyn

Tarkista aina lumivyöryennuste (ilmatieteenlaitos.fi) ennen retkeä.

Varustaudu retkelle kunnollisilla talviretkeilyvarusteilla. Tunturissa keli voi muuttua nopeastikin. Ole joustava ja valmis muuttamaan reittisuunnitelmiasi olosuhteiden mukaan. Kartta, kompassi, ja taidot käyttää välineitä ovat oltava mukana maastossa. 

Turvallisuus-sivulta löytyy aihepiirejä liittyen turvalliseen retkeilyyn.
Lumivyöryt-sivustolle on kirjattu huomioitavia asioita lumivyöryistä retkeilijän näkökulmasta.
Lisätietoa lumivyöryennusteesta (ilmatieteenlaitos.fi).

Pysy merkityillä reiteillä etenkin vesistöjä ylittäessä. Jäille on paikoin noussut vettä, lisäksi uveavannot, virtapaikat ja lähteet ohentavat jäätä. (Päivitetty 18.3.2024).

Pyhäjoen luontopolulla sijaitseva silta on korjattu

Pyhäjoen luontopolulla sijaitseva silta on uusittu ja sitä voi jälleen käyttää. (Päivitetty 26.3.2024)

Pallaksen Pöllöjen lumiraportointi on alkanut tälle kaudelle

Pallaksen Pöllöt on hiihtokoulu, joka toimii Pallaksen alueella. Pallaksen Pöllöt tuottavat erittäin hyvää tietoa alueen lumitilanteesta sekä ajankohtaista lumivyörytietoutta. Käy tutustusmassa lumiraporttiin Pallaksen Pöllöjen sivuilla (pallaksenpollot.fi). (Päivitetty 20.2.2024).

Retkibussi kansallispuistoon liikennöi kevätsesongilla

Retkibussi tarjoaa kätevän tavan matkustaa kansallispuistoon. Retkibussi Muonion kirkonkylän ja Pallastunturin välillä liikennöi 1.2.2.5.2024 arkisin kahdesti päivässä. Reitti liikennöidään Liikenne Rundgren Oy pikkubussilla (rundgrenky.fi). Liput voi ostaa Matkahuollosta (matkahuolto.fi).

Pallas-Yllästunturin alueen latukartat

Alueella on yli 500 kilometriä hiihtoreittejä, joista suurinta osaa huolletaan koneellisesti. Latujen huollosta vastaa neljä latupoolia, Metsähallitus ei huolla latuja. Karttoja voi ostaa alueen matkailuyrityksistä ja luontokeskuksista. Kartoista kertyneillä tuloilla rahoitetaan latujen hoitoa. Tarkista latujen tilanne latupoolien sähköisistä kartoista, kartat löytyvät alta:

Huomiothan, että kansallispuiston reiteillä koiravaljakolla ajo ei ole sallittua. Koiravaljakoksi katsotaan reki, pyörä tai vastaava, jota vetää kaksi tai useampi koiraa. (Päivitetty 7.2.2023)

Skutsirastit

Yhteistyössä Mielenterveyden keskusliitto kanssa suunnitellut ja toteutetut Skutsirastit pitävät sisällään yhteensä 21 hyvinvointiharjoitusta, jotka on sijoitettu Suomen kansallispuistoihin sekä luonnonsuojelu- ja retkeilyalueille. Lue koko tiedote Skutsirasteista.

Tutustu Eräetikettiin 

Metsästyskauden alettua on hyvä tutustua Eräetikettiin. Eräetiketti on jatkoa Retkietiketille, jota noudatetaan valtion alueilla retkeiltäessä. Eräetiketti muistuttaa kunnioittamaan luontoa, saalista ja toisia luonnossa liikkujia. Eräetiketti ottaa lisäksi huomioon kalastuksen ja metsästyksen erityispiirteet, kuten saaliin kunnioituksen ja tulistelun erilaisilla alueilla. Lisätietoa Eräetiketistä (eraluvat.fi).

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa metsästys on kielletty muilta kuin paikallisilta asukkailta. Metsästys ei ole sallittua tunturien paljakka-alueilla eikä puiston reittien, palvelurakenteiden eikä Ylläksen ja Pallastunturin matkailukeskusten läheisyydessä olevilla alueilla. (Päivitetty 17.11.2023)

Kivien kasaaminen tunturien huipuille kielletty

Kansallispuiston alueella on useita vanhoja rajapyykkejä tunturien huipuilla, ja ne ovat hautautumassa retkeilijöiden kasaamiin kiviiin. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi menee mm. vanha hiippakuntaraja 1300-luvulta ja lapinraja vuodelta 1754. Rajapyykit on rauhoitettu muinaismuistolain perusteella. Kiviä ei saa kansallispuistossa kasata missään. Älä myöskään pura kasoja, koska ne voivat olla muinaismuistoja! Tutustu kansallispuiston järjestyssääntöön ennen retkeä! (Päivitetty 17.11.2023)

Ilmatieteenlaitos ja yliopistot tutkivat

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa voi törmätä erilaisiin tutkimuslaitteisiin niin järvillä, soilla kuin tuntureilla. Jos ilmettelet jonkin laitteen tai merkin olemassa oloa, se on todennäköisesti osa Ilmatieteenlaitoksen tai yliopiston tutkimuksia. Jos asia vaivaa, voit tarkistaa sen luontokeskuksistamme. Jätä kuitenkin kaikki laitteet rauhaan, jotta saamme oikeaa tutkimustietoa mm. ilmastonmuutoksen vaikutuksista maapalloomme. (Päivitetty 17.11.2023)

Säästä polttopuita ja luontoa

Ikuinen tuli ei kuulu tupiin ja tulentekopaikoille. Polttopuun hankinta, kuljetus ja ylenpalttinen kulutus rasittaa luontoa ja lisää hiilipäästöjä. Tulistele siis kohtuullisesti, käytä polttopuita säästeliäästi, äläkä turhaan lisää puita tuleen lähtiessäsi tuvalta. (Päivitetty 17.11.2023)

Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön

Kansallispuiston palveluvarustuksesta vain tuvat on tarkoitettu yöpymiseen. Kodat on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön. Kotia ei ole rakennettu lämpimiksi eikä niissä yleensä ole lämmitykseen soveltuvaa kamiinaa. Kodan lämmittäminen jatkuvasti kuluttaa puuta kohtuuttomasti eikä se ole kestävää retkeilyä. Hetta - Pallas -reitillä Suaskurun, Rihmakurun ja Varkaanjärven kodilla voi yöpyä tarpeen vaatiessa. (Päivitetty 17.11.2023)

Metsähallituksen palvelujen yrityskäyttö on maksullista

Metsähallituksen reittien ja rakenteiden käyttö yritystoiminnassa on aina maksullista.

(Päivitetty 6.11.2023)

Maailman puhtainta ilmaa

Pallastuntureilla on mitatusti maailman puhtain ilma. Tutustu Puhtaan ilman hankkeiden tuloksiin.  

Kuukkeli -lehden artikkelit

Oletko lukenut Kuukkeli-lehden artikkelit kansallispuiston hoidosta? Jos et, niin ne löytyvät verkkolehdestä:

Uutisia Pallas-Yllästunturilta

Lumivyöryennuste

Luonnonvaraisilla tuntureilla vyöryjä esiintyy joka talvi.

Tarkista lumivyöryennuste
 (ilmatieteenlaitos.fi)
ennen retkeä!

Pallaksen Pöllöt tuottavat ajankohtaista lumivyöry- ja lumitietoutta Pallaksen alueella (pallaksenpollot.fi).

Lumivyöryennuste Ylläksen luonnonvaraisille tuntureille (ski.yllas.fi)

Facebookista ajankohtaiset

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston facebook (facebook.com)

Facebook-näkymän upotus näkyy vain, jos hyväksyy evästekyselyssä markkinoinnin.

Vinkit retkeilyyn

Nainen pystyttää telttaa.

Ensimmäinen yön yli retki, varusteet ja vinkit: Retkeilyn ABC.