Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Tapahtumia Pallas-Yllästunturilla

Polut erittäin liukkaita!

Retkeilijöitä varoitetaan erittäin liukkaista poluista. Poikkeuksellinen sää on tehnyt poluista vaarallisen liukkaita. Liukuesteet kenkien pohjassa ovat todella tarpeen! (Päivitetty 20.11.2018)

Luontokeskukset kiinni perjantaina

Henkilöstöpäivän takia kansallispuiston luontokeskukset ovat kiinni perjantaina 23.11.2018. Tervetuloa taas maanantaina!

Katso video-ohje autiotupien käyttöön 


Vuontisjoen silta Muoniossa on suljettu

Vuontisjoen silta Torassiepin–Mäntyrovan -reitillä on suljettu.

Torassieppi–Pallas kesä- ja latureitillä sijaitseva Vuontisjoen silta on suljettu. Vuontisjoessa on vuolas virtaus ja joki on kivinen, joten joen ylitystä kahlaamalla ei suositella. Sillan korjausaikataulu ei ole vielä tiedossa.(Päivitetty 4.10.2018)

Pyhäkeron ja Pyhäjärven autiotuvat kunnostettu

Ounastunturien Pyhäkeron autiotupa. Kuva: Marko Huusko

Aakenuksen Pyhäjärven ja Ounastunturien Pyhäkeron autiotuvat on nyt kunnostettu ja ne palvelevat retkeilijöitä entistä ehompina. Tervetuloa! (Päivitetty 4.10.2018)

Tuomikurun ja Tunturijärven kodat valmiit

Ylläksellä on nyt kaksi uutta avointa kotaa retkeilijöiden käytössä. Ne ovat Ylläsjärvellä Kiirunankiepin varrella sijaitseva Tuomikurun kota ja Tunturijärvellä latukahvilan vieressä sijaitseva kota. Tervetuloa! (Päivitetty 5.11.2018)

Tuomikurun uusi kota rakentajineen. Kuva: Jari Ylläsjärvi

Kahvikeidas myyty yksityiselle yrittäjälle

Ylläsjärvellä Kahvikeitaan rakenteet on myyty yksityiselle yrittäjälle ja siihen on rakenteilla latukahvila. Kahvikeidas sijaitsee kansallispuiston ulkopuolella, ja aluetta kehitetään palvelemaan matkailua entistä paremmin.

Kahvikeitaan maksuttomat palvelut on korvattu Tuomikurun uudella kodalla. Myös Ojanlatvan päivätupa palvelee retkeilijöitä. Ojanlatvalle vievät pitkokset ovat huonossa kunnossa, joten siellä kannattaa kulkea varovasti. (Päivitetty 8.9.2018)

Ole huomaavainen maastopyöräilijä

  • Huomaavainen pyöräilijä ottaa huomioon muut kulkijat.
  • Pyöräilijä on nopeampi ja väistää muita.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa, siksi vältämme lukkojarrutuksia. Poluilta poikkeaminen on kansallispuistossa kiellettyä!
  • Pysymme maastopyöräilyyn osoitetuilla reiteillä.
  • Noudatamme kansallispuiston sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Nautimme luonnosta muistaen myös vastuumme.

Kartan lukua. Kuva: Heli Koivulahti

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa pyöräily on sallittu kaikilla virallisilla merkityillä kesäreiteillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pyöräilyä ei sallita luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä Palkaskerolla (pdf 386 kt), Varkaankurussa (pdf 320 kt), Tuomikurussa (pdf 325 kt), Pirunkurussa (pdf 329 kt) ja Kellostapulinkurussa (pdf 411 kt). Pyöräilyyn soveltuvat erityisesti sitä varten kunnostetut reitit, kuten Ylläs - Levi -maastopyöräilyreitti (50 - 60 km).

Muista pitää koira kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden. Kiitos!

Koiran kanssa Taivaskerolla. Kuva: Hanna Ala-Kulppi
 

Tupien varaaminen 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla  Pallastunturin luontokeskukseen,  Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on noussut vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö

Retkeile roskatta  

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Päivän sää

Ilmatieteenlaitos tarjoaa tiedot paikallissäästä. Laukukeron mittauspiste on Pallastuntureilla keskellä kansallispuistoa.

Pulmusposti

Kansallispuiston uutiskirje: 

Tilaa Pulmusposti tästä.

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue Suomen 40 kansallispuistossa

Mennään metsään

  • Lähde Marko Krapun matkaan liikkumaan polkuja pitkin "maapallon ympäri"! YLE:n polkujuoksukiertue Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa 13.-14.7.2018. YLE oli mukana Nuts Ylläs-Pallas polkujuoksutapahtumassaLue lisää (www.yle.fi).
  • Huom! Polkujuoksureittiä ei ole merkitty maastoon.
  • Muista pysyä reitillä - näin vältämme maaston kulumista ja häiriötä luonnolle.