Suomen ensimmäiset kansallispuistot perustettiin vuonna 1938. Yksi näistä oli Pallas-Ounastunturin kansallispuisto. Nykyinen Pallas-Yllästunturin kansallispuisto perustettiin vuonna 2005. Se suojelee Pallas- ja Ounastuntureiden lisäksi myös tunturiketjun eteläistä päätä eli Ylläs- ja Aakenustuntureita. 
 

Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta on tullut Suomen suosituin kansallispuisto. Vuonna 2012 kansallispuistossa vierailtiin 473 000 kertaa. Suosittu käyntikohde tukee myös paikallista matkailuelinkeinoa, ja Pallas-Yllästunturin kansallispuistosta on kehittynyt kestävän luontomatkailun suunnannäyttäjä. Kansallispuiston kolmessa luontokeskuksessa ollaan aktiivisia, sillä niissä järjestettiin juhlavuonna lähes 100 tapahtumaa.Pallas-Yllästunturin kansallispuiston tunnus - pulmunen

Hankkeilla kylästä kylään

Kestävän luontomatkailun edellytykset kehittyivät Ympäristöministeriön polkujen ja rakenteiden laadun parantamishankkeen lisäksi peräti kolmen eri EU:n rahoitushankkeen tuella. Hankkeiden tavoitteena oli kehittää uusi luontomatkailukonsepti. Kylästä kylään -matkailussa kansallispuiston reittejä vaelletaan vain kevyet päiväeväät mukana ja yöt vietetään kansallispuiston reunoilla matkailuyrittäjien hoivissa.

Metsähallituksen Luontopalvelujen puistonjohtaja Pekka Sulkava kehuu vuolassanaisesti yhteistyötä seudun toimijoiden ja yritysten kanssa: "Kansallispuistojen hyöty paikalliselle yritystoiminnalle on erittäin merkittävä, ja sitä voidaan yhteistyössä lisätä ja toteuttaa kestävällä tavalla". Vuosina 2013 - 2015 toteutetuissa Kylästä kylään -hankkeissa oli kumppaneina yhteensä 110 yritystä ja yhteisöä. 

Lisätietoja