Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Tapahtumia Pallas-Yllästunturilla

Pyhäjoen luontopolun lehto-osuus suljettu

Pyhäjoen luontopolku on lehdon kohdalta poikki ja korjauksessa. Rajoitusvyöhykkeellä polulta ei saa poiketa, eli Pyhäjoen luontopolun pohjoinen puolikas on suljettu. Polun Pyhäjoen eteläpuoleinen osuus on käytettävissä. Kunnostus valmistuu todennäköisesti vasta heinäkuussa. (Päivitetty 8.6.2018)

Pyhäjoen luontopolku on suljettu lehdon kohdalta.

Piimäjänkän yli menevä pitkosreitti poistuu

Pallastunturin alueen reiteistä Killinpoikainjärvien pohjoispuolinen pitkosreitti on poistumassa ja se on erittäin huonossa kunnossa. Polkua ei suositella enää käytettävän. (Päivitetty 8.6.2018)

Killinpoikainjärvien pohjoispuolinen pitkospuureitti poistuu ja se on erittäin huonokuntoinen.

Ole huomaavainen maastopyöräilijä

  • Huomaavainen pyöräilijä ottaa huomioon muut kulkijat.
  • Pyöräilijä on nopeampi ja väistää muita.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa, siksi vältämme lukkojarrutuksia ja poluilta poikkeamisia.
  • Pysymme maastopyöräilyyn osoitetuilla reiteillä.
  • Noudatamme kansallispuiston sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Nautimme luonnosta muistaen myös vastuumme.

Kartan lukua. Kuva: Heli Koivulahti

Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa pyöräily on sallittu kaikilla virallisilla merkityillä kesäreiteillä muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Pyöräilyä ei sallita luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä Palkaskerolla (pdf 386 kt), Varkaankurussa (pdf 320 kt), Tuomikurussa (pdf 325 kt), Pirunkurussa (pdf 329 kt) ja Kellostapulinkurussa (pdf 411 kt). Pyöräilyyn soveltuvat erityisesti sitä varten kunnostetut reitit, kuten Ylläs - Levi -maastopyöräilyreitti (50 - 60 km).

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät

Paula Sieppi oppaana Pallastunturilla. Kuva: Anne ja Heikki Sulander / Rinkkaputki.com 

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Lue lisää Kylästä kylään -hankkeesta (www.metsa.fi).

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden ja joka paikassa luonnossa erityisesti lintujen ja muiden eläinten pesimäaikaan. Kiitos!
 
Koiran kanssa Taivaskerolla. Kuva: Hanna Ala-Kulppi
 

Tupien varaaminen 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaus- ja vuokratupia voi varata soittamalla  Pallastunturin luontokeskukseen,  Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta on noussut vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö

Retkeile roskatta  

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Päivän sää

Ilmatieteenlaitos tarjoaa tiedot paikallissäästä. Laukukeron mittauspiste on Pallastuntureilla keskellä kansallispuistoa.

Pulmusposti

Kansallispuiston uutiskirje: 

Tilaa Pulmusposti tästä.