Ajankohtaista Pallas-Yllästunturilla

Tapahtumia Pallas-Yllästunturilla

Kansallispuiston reitistösuunnitelma uusittiin

Pyöräily on nyt sallittu kaikilla maastoon merkityillä virallisilla kesäreiteillä muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Pyöräilyä ei sallita luonnonsuojelullisista tai turvallisuussyistä Varkaankurussa (pdf 320 kt), Palkaskerolla (pdf 386 kt), Tuomikurussa (pdf 325 kt), Pirunkurussa (pdf 329 kt) ja Kellostapulinkurussa (pdf 411 kt). Pyöräilykiellot merkitään maastoon kesäkuussa ja kartoillekin mahdollisimman pian. (Päivitetty 17.7.2017)

Maastopyöräilijöitä Ylläksen reiteillä. Kuva: Heli Koivulahti

Maastopyöräilijän etiketti

  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille.
  • Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä on nopeampana valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.

Älä pinoa kiviä

Kansallispuiston alueella täytyy muistaa, että kivien kasaaminen, vaikka hyvässäkin tarkoituksessa, on kiellettyä.

Kansallispuiston alueella kivien siirtely ja kasaaminen on kiellettyä. Kuva: Maarit Kyöstilä

Muistathan pitää koiran kytkettynä

Muistathan pitää koirakaverin kytkettynä kansallispuistossa ympäri vuoden ja joka paikassa luonnossa erityisesti lintujen ja muiden eläinten pesimäaikaan. Kiitos!
 
Muista pitää koira kytkettynä kansallispuistossa! Kuva: Maarit Kyöstilä

 

Kunnostustöitä reiteillä

Pallastunturilla Pallas- Hetta -vaellusreitin alkupään pitkokset korvataan sorastetulla polulla. Työmaa on käynnissä heinäkuun alussa.

Äkäslompolossa uuden Karilan sillan rakennus alkaa heinä-elokuun vaihteessa ja silta valmistuu lokakuuksi. Vanha silta pysyy uuden valmistumiseen asti paikoillaan ja käytössä. Työmaa kierretään väliaikaisella reitillä, joka linjataan kiertämään metsän kautta.

Kansallispuiston reiteillä voi tulla vastaan myös työkoneita. Kuva: Maarit Kyöstilä

Tahkokuru saa uuden kodan loppukesän aikana. Kodan sijainti tulee olemaan hieman eri kohdassa kuin nykyinen laavu. Vanha laavu on käytössä siihen asti, kunnes uusi kota valmistuu.
(Päivitetty 4.7.2017)

Tupien varaaminen vuodelle 2018

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston varaustupien ja vuokratupien varaaminen vuodelle 2018 aloitettiin 2.5.2017. Tupia voi varata soittamalla  Pallastunturin luontokeskukseen,  Tunturi-Lapin luontokeskukseenYllästunturin luontokeskus Kellokkaaseen tai palvelunumeroon 020 69 2424 (www.eraluvat.fi). ​Varaustupien hinta nousee vuoden 2018 alussa. Uusi hinta on 12 €/yö/hlö.
 

Kansallispuiston yhteistyöyrittäjät  

Kaipaatko aktiviteetteja, majoitusta, opasta retkelle tai hyvää paikallista ruokaa? Metsähallituksen yhteistyöyrittäjät noudattavat kestävän luontomatkailun periaatteeita ja tarjoavat parhaita paikallisia palveluita juuri sinulle!

Lue lisää Kylästä kylään -hankkeesta (www.metsa.fi).
 

Lintuhavaintoja

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ja lähiseudun viimeisimmät lintuhavainnot löytyvät BirdLife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmän (www.tiira.fi) avulla. 
 

Retkeile roskatta  

Suomen kansallispuistoissa on siirrytty jo 1990 -luvulla "Roskattomaan retkeilyyn" eli retkeilijöiden oletetaan tuovan omat roskansa pois suojelualueelta. Kestävän retkeilyn mottona on, että "hyvästä retkeilijästä ei jää jälkeäkään."  

Valistunut retkeilijä on myös säästäväinen kansallispuiston polttopuiden käytössä. Tulipaikoilla monesti palava "ikuinen tuli" lisää huoltokustannuksia ja rasittaa ympäristöä. Tulistele ja tunnelmoi siis harkiten! Tutustu Retkeilijän ABC:hen.   
 

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö   

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston järjestyssääntö löytyy täältä (julkaisut.metsa.fi). Huomaa, että ympärivuotisia rajoitusvyöhykkeitä on mm. Pahakurussa, Hannukurussa ja Suaskurussa (www.retkikartta.fi). Siellä liikkuminen on lajistonsuojelullisista syistä kiellettyä ympäri vuoden. Varkaankurun ja Pyhäjoen rajoitusvyöhykkeillä ei poluilta saa kesäaikana poiketa!

Päivän sää

Ilmatieteenlaitos tarjoaa tiedot paikallissäästä. Laukukeron mittauspiste on Pallastuntureilla keskellä kansallispuistoa.

Pallas-Yllästunturi

TripAdvisorissa

Kävijät ovat kovasti tykänneet Pallas-Yllästunturin kansallispuiston maisemista ja palveluista!