Mitä sana Oulanka tarkoittaa?

Oulanka-nimi on johdettu sanasta Oulu/Oula, joka on hämäläistä alkuperää ja tarkoittaa tulvivaa. Oulankajoki tulvii voimakkaasti joka kevät ja toisinaan myös syyssateiden johdosta.

Pääseekö Oulangan kansallispuistoon julkisilla liikennevälineillä? 
 
Pääsee. Parhaiten julkisella liikenteellä saavutettavissa ovat isojen teiden varsilla ja läheisyydessä olevat Karhunkierroksen lähtöpisteet: Ruka, Sallantien parkkialue (ns. Ristikallion lähtöpiste) ja Hautajärvi. Myös Oulangan luontokeskukselle ja Juumaan pääsee bussilla. Kesällä alueella liikennöi oma Karhunkierros-bussi ja kouluvuoden aikana Karhunkierrosbussi liikennöi yhdessä koulukuljetusten kanssa. Sallan ja Kuusamon lentokentän välillä liikennöi myös lentokenttäbussi, joka kulkee Hautajärven, Ristikallion lähtöpisteen, Käylän ja Rukan kautta. Alueen taksiyrittäjät tarjoavat myös kimppakyytejä. 
 

Missä Oulangan kansallispuistossa voi majoittua maksua vastaan?

Oulangan kansallispuistossa majoitusta tarjoavat esim. Oulangan kansallispuiston leirintäalue (kesällä), Oulangan tutkimusasema sekä Juumassa Basecamp Oulanka. Juumassa toimii lisäksi kaksi leirintäaluetta, jotka tarjoavat  mökkivuokrausta ympäri vuoden.

Missä Oulangan kansallispuistossa saa telttailla?

Teltan saa pystyttää erikseen merkityille teltta-alueille sekä laavujen, kotien ja autiotupien läheisyyteen. Maaston kulumisen minimoimiseksi telttailu on kielletty muilla kuin edellä mainituilla alueilla. 

Mitä käytäntöjä autiotupiin liittyy?

Autiotupa on tarkoitettu jalkaisin, hiihtäen tai muulla tavoin omin voimin liikkuvien tilapäiseen levähtämis- ja yöpymiskäyttöön (1 - 2 vrk). Anna tilaa uusille tulijoille, viimeiseksi tulleilla on etusija yöpyä. Älä häiritse muita tuvan käyttäjiä. Oulangan kansallispuiston tuvissa on kaasukeittimet, jotka ovat retkeilijöiden käytössä. Käytä polttopuuta säästäen. Oulangalla tupiin saa tuoda lemmikkieläimiä muiden tuvan käyttäjien suostumuksella. Noudata tuvan jäte- ja kierrätysohjeita. Pilko polttopuut valmiiksi seuraavalle käyttäjälle ja tuo ne tupaan niille varattuun paikkaan. Siivoa lähtiessäsi tupa ja sen ympäristö. Tyhjennä vesiastia sekä tuhkat uunista niille osoitettuihin paikkoihin ja huolehdi jätteistä ohjeen mukaan. Sulje ovet ja ikkunat huolellisesti! Muista myös laittaa puumerkkisi vieraskirjaan.

Lisää tietoja osoitteessa: http://www.luontoon.fi/tuvat/tupatyypit/ohjeitaautiotupa

Onko kansallispuiston merkittyjen tulipaikkojen yhteydessä tulentekoon varattuja polttopuita?

Kyllä. Pilko itse omat puusi ja jätä muutama valmis klapi myös seuraavalle. Kirves ja saha löytyvät puuvajasta.

Mistä saan juomavettä?

Hanavettä on saatavilla Karhunkierroksen ja Oulangan luontokeskuksissa sekä Juumassa paikallisilta yrittäjiltä. Jokivesi on juomakelpoista keittämisen jälkeen.

Missä sijaitsevat Oulangan kansallispuiston jätepisteet?

Oulangan kansallispuiston leirintäalueella, Päähkänän Ylikodalla sekä Juumassa. Muissa paikoissa ei ole jätehuoltoa. Tietoa roskattomasta retkeilystä www.luontoon.fi/roskatonretkeily

Saako kansallispuistossa pyöräillä? 

Kansallispuistossa saa maastopyöräillä välillä Taivalköngäs - Oulangan luontokeskus välillä (9 km) sekä puistoa halkovilla teillä. Maastopyöräily on muilla poluilla kielletty, koska sen katsotaan olevan turvallisuusriski polkujen muille käyttäjille ja Oulangan maasto on erityisen kulumisherkkää. 

Saanko tehdä trangialla tulet metsäpalovaroituksen aikaan?

Kyllä.

Voiko Oulankajoella kalastaa?

Kyllä voi, rauhoitusalueita lukuun ottamatta. Oulankajoessa on kaksi eri kalastuslupa-aluetta. Oulankajoen yläosan lupa eli ns. Metsähallituksen lupa oikeuttaa kalastamaan Oulankajoen yläosassa aina Nurmisaarenniemeen saakka (8 km alajuoksuun Kiutakönkäältä) sekä kansallispuiston alueella Aventojoessa, Savinajoessa ja Maaninkajoessa.  Oulankajoen alaosalle tarvitaan ns. Oulanka- ja Kitkajoen yhtenäislupa, joka oikeuttaa kalastamaan myös Kitkajoella Jyrävältä alajuoksuun. Taimenen kalastus on kielletty Oulankajoella. Molempia lupia myydään alueen luontokeskuksissa.

Miten voin  suunnitella retkeäni etukäteen?

Parhaat Metsähallituksen tietolähteet reitin suunnitteluun ovat:

Luontoon.fi-sivustolla on omat sivunsa Oulangan kansallispuistolle, Karhunkierroksen vaellusreitille ja luontokeskuksille. Sivuilta löytyy ajantasaisin tieto kansallispuistoon liittyvistä asioista. 

Retkikartta.fi-sivustolta löytyy koko Suomen maastokartta, johon voi valita haluamiaan palvelu- ja reittivaihtoehtoja näkyviin. Sivustolla on myös mm. välimatkan mittauspalvelu.

Julkaisut.metsa.fi-sivulta hakusanoilla "Oulanka" ja "Karhunkierros" löytyy mm. opaslehtisiä karttoineen.