Nuuksion reitit  

Nuuksioon on helpointa tutustua kulkemalla merkittyjä reittejä pitkin. Sekä aloitteleva retkeilijä että kokenut eränkävijä löytävät itselleen sopivat retkeilymaastot kansallispuiston monien luontopolkujen, rengasreittien ja muiden reittien joukosta. Nuuksiossa voit retkeillä myös polkupyörällä ja ratsailla sekä pyörätuolin tai lastenvaunujen kanssa. Valitse kiinnostava reitti ja löydä luontoon!

Reittien lähtöpisteet

  • Suositut rengasreitit lähtevät Haukkalammen luontotuvan edustalta ja päättyvät samaan paikkaan.
  • Klassarinkierroksen lähtö- ja päätepiste on Valklammentien pysäköintialueella.
  • Takalan polku alkaa Kattilasta päärakennuksen vierestä.
  • Koko puiston läpi kulkeva reitti kulkee Siikaniemestä Haukkalammen ja Kattilan tai Högbackan kautta Salmen ulkoilualueelle.

Nuuksion kartta © Metsähallitus 2014

Luontopolut


Nahkiaispolku, 2 km rengasreitti

Lähtöpiste
Haukkalammen luontotupa

Reittiselostus
Nahkiaispolku (2 km) lähtee Haukkalammen luontotuvalta ja tutustuttaa sinut luonnon ennallistamiseen. Seuraa luontopolun käpymerkkiä, niin pysyt kiehtovalla ja maastoltaan vaativalla Nahkiaispolulla.

Nahkiaispolulta. Kuva: Laura Lehtonen

Kaarniaispolku, 2,7 km rengasreitti

Lähtöpiste
Luontopolku  alkaa pysäköintialueelta Veikkolan teollisuusalueella, Soidentaantien päässä.

Reittiselostus
Reittimerkintä: Polku on merkitty ruskein käpymerkein.

Kaarniaispolku on merkitty ruskein käpymerkein. Kuva: Laura Lehtonen

Kaarniaispolku (2,7 km) on suunniteltu erityisesti koululaisille mutta sopii myös muille patikoijille. Se vie sinut läpi vaihtelevien maisemien: näet sammaleiset kuusikot, kauniin Haaversopakon suon, komeat kalliometsät sekä vanhan kaatopaikan. Luontopolku sijaitsee Nuuksion kansallispuiston lounaiskulmalla ja alkaa pysäköintialueelta Veikkolan teollisuusalueella, Soidentaantien päässä. Polun varrella on rasteja, jotka on merkitty maastoon numerotolpin. Rastien aineiston voi tulostaa mukaasi

Kaarniaispolun luontopolku. Kuva: Laura Lehtonen

Rengasreitit, lähtöpaikka Haukkalampi

 

Punarinnankierros, 2 km rengasreitti

Lähtöpiste
Haukkalampi

Palvelut ja retkeilyrakenteet 
Haukkalammen luontotupa aloitus- ja lopetuspisteessä, opastuvan vesipiste, Mustalammen telttailualue, tulentekopaikka, katettu tulentekopaikka ja keittokatos

Mustalammen tulentekopaikka. Kuva: Laura Lehtonen

Nähtävää
Mustalammen ajelehtivat turvelautat 

Reittiselostus
Reittimerkintä on punainen.

Punarinnankierros (2 km) sopii hyvin aloittelijallekin, sillä se on maastoltaan Nuuksion kansallispuiston rengasreiteistä helpoin. Reitin varrella pääset ihastelemaan muun muassa lampia ja kaunista kuivaa kangasta. 

Haukankierros, 4 km rengasreitti

Lumikenkäretkeilijät Nuuksiossa. Kuva: Markus SirkkaHaukankierroksella saat nopeimman yleiskuvan Nuuksion kansallispuiston luonnosta.

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Haukkalammen luontotupa aloitus- ja lopetuspisteessä, opastuvan vesipiste, Mustalammen telttailualue, tulentekopaikka, katettu tulentekopaikka ja keittokatos. Reitin puolivälissä, Haukkalammen länsipuolella on noin 30 metrin pituiset teräsportaat. Koiran on mahdollista kulkea portaiden vierellä.

Nähtävää
Maisema Myllypuron laaksoon, Mustalammen ajelehtivat turvelautat 

Reittiselostus
Reittimerkintä on sininen.

Reitti vie sinut jyrkille kallioille, joilta aukeavat huimat näkymät muun muassa Haukkalammelle ja Myllypuron laaksoon. 

Haukkalammen länsipuolella on noin 30 metrin pituiset teräsportaat. Kuva: Laura Lehtonen

Korpinkierros, 8 km rengasreitti

Palvelut ja retkeilyrakenteet
Haukkalammen luontotupa aloitus- ja lopetuspisteessä, opastuvan vesipiste, Mustalammen telttailualue, tulentekopaikka, katettu tulentekopaikka ja keittokatos, Kolmoislammen varattava telttailualue, Holma-Saarijärven kaksi tulentekopaikkaa/telttailualuetta sekä laavu.

Holma-Saarijärven tulentekopaikalla Korpinkierroksella. Kuva: Laura Lehtonen

Nähtävää
Mustalammen ajelehtivat turvelautat

Reittiselostus
Reittimerkintä on keltainen.

Korpinkierros (8 km) vie sinut lampien täplittämän luonnon halki ja ylittää pitkällä nousulla Rajakallion. 

Reittimerkintä. Kuva: Jukka-Pekka Ronkainen

Muut rengasreitit

 

Klassarinkierros, 4 km rengasreitti

Retkeilyrakenteet
Saarilammen telttailualue ja tulentekopaikka

Nähtävää
Saarilampi ja näkymät Klassarinkalliolta länteen

Klassarinkierroksen reittimerkintä on violetti. Kuva: Laura Lehtonen

Reittiselostus
Reittimerkintä on violetti.

Klassarinkierros (4 km) on rengasreitti, joka vie sinut kansallispuiston länsiosassa Kurjolammen ympäri ja nousee sitten Klassarinkalliolle upeiden maisemien ääreen.

Saarilammen tulentekopaikka Klassarinkierroksella. Kuva: Laura Lehtonen 

Muut reitit

 

Takalan polku, 1,5 km/suunta

Lähtöpiste
Kattila

Retkeilyrakenteet
Takalan laavu ja tulentekopaikka ja Kattilan tulentekopaikka, lähin vesipiste sijaitsee Kattilassa

Reittiselostus
Reitti on merkitty oranssipohjaisella mustalla viivalla.

Takalan polkua (1,5 km) pitkin kuljet Kattilasta Takalan laavulle.

Yhdysreitti Haukkalampi-Haltia, 4,6 km/suunta

Lähtöpiste
Haukkalammen pääsisäänkäynti

Reittiselostus
Yhdysreitillä Haukkalampi-Haltia (4,6 km) on vaativia nousuja ja laskuja, jyrkimmissä paikoissa on portaat. Nuuksiontien ja Nuuksionpään välisellä osuudella on noin 30 metrin pituiset teräsportaat. Koiran on mahdollista kulkea portaiden vierellä.

Yhteys
Haukkalammen pääsisäänkäynniltä on yhdysreitti (www.haltia.com) Suomen luontokeskus Haltian Päivättären luontopolulle (1,4 km) (www.haltia.com). Toinen Haltian pihapiiristä lähtevä rengasreitti on Maahisenkierros (2 km) (www.haltia.com). Maahisenkierros on esteetön reitti. Haltian lähireitit (www.haltia.com) sijaitsevat Helsingin kaupungin ja Solvallan urheiluopiston mailla. 

Suomen luontokeskus Haltian lähipolulla, Maahisen kierroksella, voi ihailla maisemaa Nuuksion Pitkäjärvelle. Kuva: Meri Marttinen 

Kartat
Haltian ja Nuuksion kansallispuiston lähipolut (www.haltia.com)

Veikkola–Salmi-yhdysreitti, 20 km/suunta

Lähtöpiste
Veikkola

Retkeilyrakenteet
Telttailualueiden ja muiden palvelujen määrä riippuu reitin valinnasta

Reittiselostus
Yhdysreittien värimerkintä on oranssipohjainen musta viiva.

Veikkola–Salmi-yhdysreitti (20 km) johtaa sinut Veikkolasta merkittyjä reittejä pitkin Siikajärven ja Haukkalammen kautta Salmen ulkoilualueelle asti. Reitin yksityiskohdat voit valita itse. 

Reitti 2000, 110 km

Lähtöpiste
Helsingin Laakso

Reittiselostus
Reitti on merkitty puihin sinivalkoisin nauhoin. 

Reitti 2000 (110 km) on Helsingin Laaksosta lähtevä pitkä ulkoilureitti, joka kulkee koko Nuuksion kansallispuiston läpi.

Pyöräilyreitit

Nuuksioon pääset myös polkupyörällä. Kansallispuistossa on pyöräilijöitä varten kesäkäyttöisiä rengas- ja läpikulkureittejä, jotka jatkuvat ympäröiville ulkoilualueille. Reitteinä on autoteitä, vaatimattomia kärryuria ja lyhyitä polkuosuuksia. Reitit eivät ole pyörätietasoisia, mutta niitä voi ajaa tavallisella polkupyörällä, tarvittaessa taluttaen lyhyillä polkuosuuksilla ja mäissä.

Valtakunnalliseen pyöräilyreittiverkostoon kuuluva reitti numero kaksi kulkee kansallispuiston poikki Siikajärveltä Haukkalammen kautta kohti Salmea.

Nuuksion kansallispuistossa on noin 30 kilometriä pyöräilyreittejä. Muistathan, että kansallispuiston alueella saa pyöräillä vain siihen osoitetuilla reiteillä (julkaisut.metsa.fi).

Retkeilyrakenteet
Oravankolon ja Tikankolon vuokratuvat, Kolmoislammen varattava telttailualue, Saarilammen telttailualue, Mustalammen telttailualue/keittokatos

Nähtävää
Mustalammen ajelehtivat turvelautat

Ratsastusreitit

Tiesitkö, että Nuuksiossa voi ratsastaa? Kansallispuistossa on noin 22 kilometriä ratsastusreittejä. Useimmat ovat entisiä kärryteitä, joita käyttävät myös muut luonnossa liikkujat. Muistathan, että kansallispuiston alueella saa ratsastaa vain siihen osoitetuilla reiteillä (julkaisut.metsa.fi).

Asiakaspalvelu  

Puh. 040 163 6200
nuuksio(at)metsa.fi
 
Puh. 040 450 1664

Yhteistyötahojen palvelut Nuuksiossa

Nuuksiossa toimivat yhteistyötahot tarjoavat muun muassa majoitus-, ravintola-, kokous-, koulutus- ja ohjelmapalveluja sekä opastettuja retkiä ympäri vuoden.

Pysäköintialueet  

Haukkalampi
  • Haukkalammentie 32, Espoo
    • Haukkalammentie ruuhkautuu ajoittain. Pysäköinti tien reunaan on ehdottomasti kielletty, jotta pelastusajoneuvoilla on jatkuva pääsy kohteeseen. Omalla autolla saapuville suosittelemme retken lähtöpisteeksi Kattilan, Högbackan tai Siikaniemen pysäköintipaikkoja. Haltiasta pääsee myös patikoimaan Haukkalammelle, mutta reitti on vaativa.
Kattila
  • Kattilantie 424, Vihti
Högbacka
  • Kattilantie 31, Espoo
Siikaniemi
  • Kolmoislammenranta, Espoo

Retkikohteen esite

Pdf-tiedosto 3,3 Mt
(julkaisut.metsa.fi)

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.

Retkivinkkejä 

Lodjut
Nuuksioon on piilotettu 10 lodjua, joiden etsiminen tarjoaa kokeneillekin Nuuksion-kävijöille puuhaa ja haastetta. Yhden päivän aikana voit löytää 1–3 lodjua säästä ja vuodenajasta riippuen. Ota mukaasi ainakin kompassi, kartta ja johtolangat Nuuksion lodjuihin. Lue lisää.

Omat polut
Jos osaat suunnistaa, voit tietenkin retkeillä kansallispuistossa myös merkittyjen reittien ulkopuolella. Ota mukaasi Nuuksio–Luukkaa-ulkoilukartta ja kompassi ja lähde seikkailulle Nuuksion vaihtelevaan luontoon!

Lastenvaunut ja pyörätuolit
Nuuksion maasto on mäkistä ja siksi melko haastavaa. Haukkalammen välittömässä läheisyydessä ja Kattilan alueella pääset kuitenkin liikkumaan myös lastenvaunujen kanssa. Lisäksi osa puiston vanhoista tiepohjista on helppokulkuisia. Haukanholman tulipaikalle pääset myös pyörätuolilla.

Talvella
Nuuksio henkii talvella rauhaa. Lumisessa kansallispuistossa voit retkeillä kävellen, hiihtäen tai lumikengillä. Puistoon ei ajeta latuja eikä polkuja hoideta patikointia varten. Lähimmille ylläpidetyille laduille pääset kansallispuistoa ympäröivillä ulkoilualueilla.