Kapua kallioille

Jääkausi jätti perintönään Nuuksioon hienot ja vaihtelevat maanmuodot: laaksot ja rotkot sekä karut, jäkälän ja harvan männikön peittämät kalliomäet. Jylhiltä jyrkänteiltä avautuu komeat näköalat, joita voit ihailla korkeimmillaan 110 metrin korkeudelta merenpinnasta. Kalliomänniköissä saatat nähdä uhanalaisen kangaskiurun ja kehrääjän.

Maaliskuun lumimaisemaa. Kuva: Markus Sirkka

Vinkki: Upeita näköaloja pääset katselemaan esimerkiksi Haukankierroksella. Kallion laelta näet koillisen Myllypuron laakson kauniin maiseman ja voit käydä seuraamassa sen muuttumista vuodenaikojen mukana. Sieltä näet myös 1930-luvulla rakennetun Högbackan tilan, joka toimii nykyisin kansallispuiston huoltopisteenä. Högbackan ja Kattilan alueen lähellä, Kattilantien varressa voi käydä katsomassa hiidenkirnua, joka vielä nykyäänkin merkitsee Vihdin ja Espoon kaupunkien rajan.

Laskeudu rotkoon

Koe luonnon muutos laskeutumalla kallioiden rinteitä kosteisiin rotkoihin – tuoreiden kangasmetsien, korpien ja rämeiden valtakuntaan. Vettä tihkuvien jyrkänteiden juurella kasvaa tiheää, salaperäistä kuusikkoa. Kallioiden alustat ja ravinteikkaat puronotkot puolestaan ovat rehevän lehtokasvillisuuden koti. Niissä voit nähdä taikinamarjaa, herukoita, kuusamaa ja näsiä sekä pähkinäpensasta ja lehmusta. Nuuksiossa on myös liito-oravia. Toukokuussa vuokot värjäävät maan valkeaksi ja siniseksi, ja notkoissa musiikista vastaavat muun muassa mustapääkerttu ja pikkusieppo.

Samoile metsässä

Jos metsään haluat mennä nyt, niin upeimmat aarniometsät löydät Haukkalampien ja Myllypuron murroslaaksojen rinteistä ja juurelta. Monet kansallispuiston metsät ovat aiemmin olleet hakkuiden piirissä, mutta osa on saanut kehittyä ja aarnioitua pitkään koskemattomana.

Valkoselkätikka. Kuva: Reijo Juurinen

Ihastele järviä ja lampia

Nuuksion kansallispuistoon kuuluu yli 80 pientä järveä ja lampea. Vesistöt vaihtelevat ruskeavetisistä, nevarantaisista lammista kirkkaisiin, kalliorantaisiin järviin. Nuuksion suurin suo on luonnontilainen, vanhojen metsien kehystämä Soidinsuo. Lisäksi löydät puistosta runsaasti pieniä rämeitä ja korpijuotteja.

Uiminen on sallittua kaikilla lammilla. Holma-Saarijärvellä on kaunis luonnonranta. Kansallispuistossa ei  kuitenkaan ole virallista uimarantaa.

Kuva: Vastavalo/Jaakko Vähämäki

Vinkki: Nuuksion helmiin kuuluvat Mustalammen ajelehtivat turvelautat, jotka syntyivät, kun vedenpintaa nostettiin patoamalla 1950-luvulla. Patoaminen irrotti järveä reunustavan suon turvelautat, jotka nyt kelluvat vapaasti Mustalammen pinnalla.

Seuraa lintuja

Vinkki: Haluatko tietää, mitä lintuja Nuuksiossa on viime aikoina nähty? Katso tuoreimmat lintuhavainnot (www.tiira.fi). Palvelun tarjoaa Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkopalvelu. Sivu on tuotettu BirdLife Suomen Tiira-lintuhavaintojärjestelmän avulla.

Nuuksion kansallispuisto

  • Perustettu 1994
  • Pinta-ala 55 km²

Nuuksion kansallispuiston tunnus - liito-orava

Nuuksion kansallispuiston tunnus on liito-orava