Kalliomaalaukset

 

Kalliomaalaukset löytyvät paikoista, jotka ovat usein hyviä maamerkkejä. Vaikka vesi on muinoin ollut paljonkin korkeammalla, niin silti kalliomaalauspaikoilta on ollut erinomainen näkyvyys vähintään kahteen suuntaan. Maalaukset on tehty veneestä tai jäältä käsin jyrkänteen kupeeseen. Luonnossa vaatimattomia maalauksia ei ole aina helppo havaita.

Havukkavuoren hirvi-kalliomaalaus. Kuva: Katri Heiskanen

Punamultamaalaukset syntyvät paikallisesta rautapitoisesta savesta, jossa sidosaineena on käytetty linnun munaa, verta tai rasvaa. Kalliomaalaukset ovat säilyneet kielekkeiden alla luonnon itsensä pinnoittamana.

Suomessa ei ole kalliopiirroksia, mutta kalliomaalauksia tai punamultaläiskiä on löytynyt yli 100 kpl. Erityisen runsaasti on ihmishahmoja ja kädenjälkiä. Kalliomaalausten oletetaan liittyvän metsästystaikuuteen, koska ne sijaitsevat muinaisilla pyyntipaikoilla. Saalis on kätevästi ajettu alas jyrkänteiltä kivikkoon. Hirvi on aina ollut hyvin arvostettu saaliseläin. Kalliomaalaukset kertovat tavallisten ihmisten elämästä muinaisena aikana.