Melkuttimet

Patikointi Erävaellus Kalastus Marjastus ja sienestys Laitesukellus

Melkuttimien luonnonsuojelualueen sijainti SuomessaEtelä-Suomi, Kanta-Häme
Loppi (www.loppi.fi), Tammela (www.tammela.fi)
Pinta-ala 3 km², rantojensuojeluohjelma-alue (2001), harjujensuojeluohjelma-alue (2001), Natura 2000-alue (1998) Aluetta hoitaa Lopen kunta.

Helppokulkuiset harjumänniköt ja eteläsuomalaisittain erittäin kirkasvetiset järvet houkuttelevat retkeilemään jääkauden muokkaamaan maisemaan. Melkuttimien alue on oivallinen päiväretkikohde myös perheen pienimmille. Kelvollisia uimapaikkoja tarjoutuu melkein jokaisen alueella olevan järven rannassa. Iso-Melkuttimen itäpään matalarantaisen uimapaikan läheisyydessä pääsee nauttimaan nuotiotulista ja laavuelämästä.

Melkuttimien alue kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2000-ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin. Rannat ovat säilyneet rakentamiselta muutamaa mökkiä lukuun ottamatta eikä harjujen sora-aarteeseen ole koskettu lainkaan. Alueella on harjoitettu metsätaloutta vielä 1990-luvun lopussa, mutta luonnontilan parantamiseksi ja metsien monimuotoisuuden lisäämiseksi Metsähallitus on aloittanut ennallistamistyöt (www.metsa.fi). Salpausselkään kuuluvalta harjualueelta onkin tavattu useita uhanalaisia tai harvinaisia kasvi- ja eläinlajeja.

Melkuttimet sijaitsee Hämeen järviylängöllä

Hämeen järviylänkö on erämainen luonnonhelmi keskellä Hämettä ja verrattain lähellä Suomen vilkkaimpia kaupunkikeskuksia. Hämeen järviylänkö tarjoaa kohteen monipuolisille luontoaktiviteeteille - tutustu muihin järviylängön kohteisiin:

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/melkuttimet 

Alueen hoito:

  • Aluetta hoitaa Lopen kunta, osoite: Yhdystie 5, 12700 Loppi
  • Aluetta hallinnoi Metsähallitus, Järvi-Suomen Luontopalvelut, osoite: Talaskuja 3, 13200 Hämeenlinna.

Asiakaspalvelu

Metsähallitus
Puh. 0206 39 4630 ti-pe klo 10:00-14:00
hame(at)metsa.fi

Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Melkuttimille

Katso ohje: autolla Melkuttimille

Yhteistyötahojen palvelut Melkuttimella

Retkikartta.fi: Melkuttimet