Matti Mustan tupa

Matti Mustan tuvan sijainti SuomessaPohjois-Lappi
Inari (www.inari.fi)
Lemmenjoen kansallispuisto
Kohdetta hoitaa Metsähallitus.

 

Matti Mustan asuinkenttä on yksi Lemmenjoen kansallispuiston arvokkaista perinnemaisemakohteista. Kentällä oleva tupa 1900-luvun alusta toimii nykyisin autiotupana.

Matti Mustan tupa sijaitsee Lemmenjoen kansallispuiston koillisrajan tuntumassa, Ylimmäisen Lankojärven kaakkoisrannalla. Matti Mustan asuinkenttä on puista ja pensaista raivattu kuiva niitty, joka pysyi avoimena laidunnuksen, niiton ja tallauksen ansiosta. Pieni tupa on rakennettu vuosina 1903 - 1905 ja Matti Musta asui siinä perheineen ympärivuotisesti vuoteen 1917 saakka. Asuinkentällä sijaitsi tuolloin myös aitta ja navetta, mutta ne ovat kadonneet vuosien saatossa. Myöhemmin paikka toimi Mustan perheen kalastustukikohtana.

Matti Mustan tupa. Kuva: Mia Vuomajoki.

Matti Mustan asuinkenttä liitettiin osaksi Lemmenjoen kansallispuistoa vuonna 1981. Metsähallitus kunnosti tuvan autiotuvaksi vuonna 1994. Kunnostus tehtiin Matti Mustan pojan ohjeiden mukaan, jotta tuvan alkuperäinen ulkoasu saatiin säilytetyksi. Piha-aluetta on niitetty vuodesta 1997 lähtien, ja sen reunoilta on raivattu koivuja ja pensaita kentän avoimuuden säilyttämiseksi. Retkeilijöiden liikkuminen edistää pihan pysymistä avoimena.

Aukioloajat

 • Matti Mustan tupa on autiotuvan ominaisuudessaan aina auki ja rakennukseen tutustuminen on maksutonta.
  • Kohteella ei ole henkilökuntaa.

Yhteystiedot

Kulkuyhteydet ja kartat

Autolla

 • Lähimmäksi Matti Mustan asuinkenttää pääsee Inari - Angeli -tieltä (nro 9553). Noin 24 km:n päässä Inarista kääntyy kohti Paatari-järveä Paadarskaidi -niminen metsäautotie, jonka varresta tuvalle on jatkettava matkaa kävellen. Asuinkentälle on matkaa tieltä noin kolme kilometriä. Reittiä ei ole merkitty maastoon.

Matti Mustan tuvan lähestymiskartta © Metsähallitus 2009

Julkiset kulkuyhteydet

 • Matti Mustan kentälle ei ole julkisia kulkuyhteyksiä.

Sähköiset kartat

Palvelut

 • Matti Mustan kenttä on omatoiminen tutustumiskohde, jossa ei ole opastushenkilökuntaa.
 • Matti Mustan tupa palvelee retkeilijöitä autiotupana.
 • Kentällä on tulentekopaikka, liiteri ja kuivakäymälä.
 • Ylimmäisessä Lankojärvessä voi kalastaa Lemmenjoen kansallispuiston virkistyskalastusluvalla nro 1562 (www.eräluvat.fi).

Liikuntaesteisten palvelut

 • Kohteessa ei ole palveluja liikuntaesteisille.

 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/mattimustantupa

Pysäköintialue

 • Paadarskaidin metsäautotie

Pysäköintialueelle ei ole tarkempaa osoitetietoa.