Mallan reitit   

Retkeilyreitit ja polut

Reittien lähtöpisteet

 • Mallan polun voi kulkea Kilpisjärveltä Kolmen valtakunnan rajapyykille (11 km) ja palata samaa polkua takaisin. Toinen vaihtoehto on matkustaa Kilpisjärveltä Koltalahteen Malla -laivalla. Sieltä voi jatkaa kävellen Kolmen valtakunnan rajapyykille (3 km) ja edelleen Mallan polkua (11 km) Kilpisjärvelle. 
 • Reitit kartalla (julkaisut.metsa.fi)

Malla-laivan kyydissä. Kuva: Seija Olkkonen

Merkityt reitit

 • Mallan polku, 11 km lähtee Kilpisjärven kylän pohjoispäästä pysäköintialueelta. Polku ylittää heti alkumatkasta Siilasjoen nousten jyrkästi tunturikoivikossa. Parin kilometrin kävelyn jälkeen tunturikoivuvyöhyke jää taakse ja maasto on helppokulkuista tunturikangasta. Pikku-Mallan laelle erkanee 2,5 km:n kohdalla pistopolku.

  Mallan polku jatkuu kumpuilevassa tunturimaisemassa pienten lampien ohitse. Polku muuttuu kivisemmäksi ja alkaa loivasti nousta kohti Iso-Mallaa. Kitsiputousta lähestyttäessä maasto nousee entisestään ja ylitettävänä on polun ainoa rakkakivikko. Kitsiputouksen jälkeen polku kulkee tunturin rinteessä paikoin sankassa pajukossa laskeutuen vähitellen taas tunturikankaalle.

  Loppureitin varrella virtaavien pienten purojen ylitys käy normaaliveden aikaan helposti, mutta tulva-aikana ylitys on vaativampaa. Viimeiset kilometrit polku seurailee poroaitaa. Ennen Kuohkimajärveä polku laskeutuu mutkitellen koivikossa. Kuohkimajärvelle tultaessa voi kääntyä Kuohkimajärven autio- ja varaustuvalle tai jatkaa vielä puolisen kilometriä rajapyykille. Mallan polku on osa yhteispohjoismaista Kalottireittiä.
  • Palvelut: Mallan polun alussa pysäköintialueella on opastaulut suomen, englannin, pohjoissaamen ja norjan kielellä. Mallan luonnonpuistossa ei ole retkeilypalveluita. Kuohkimajärvellä on autio- ja varaustupa sekä nuotiopaikka. Malla-laiva liikennöi kesäaikana päivittäin Koltalahteen.

   Suojelualueilla pyritään siirtymään roskattomaan retkeilyyn. Retkeilijöiden odotetaan tuovan itse omat roskansa pois maastosta. Mallan pysäköintialueella on Tiehallinnon jäteastia sekajätteitä varten.
  • Nähtävää: Kitsi-putous, Pikku-Malla, Kolmen Valtakunnan rajapyykki.
 • Reitti Koltalahti - Kolmen valtakunnan rajapyykki, 3 km alkaa puolen tunnin laivamatkalla halki arktisen Kilpisjärven. Laivamatkalla voi ihastella edessä avautuvia Tuipalin ja Paraksen maisemia sekä pohjoispuolelle jäävää Mallan luonnonpuistoa Kitsiputouksineen.

  Koltalahdesta polku jatkuu alun kumpareikon jälkeen helppokulkuisena ja tasaisena kohti rajapyykkiä. Polku seurailee Ruotsin ja Suomen raja-aitaa pistäytyen välillä vain syvemmällä koivikossa. Loppumatkasta polku kulkee Kuohkimajärven rantaa pitkin.
  • Palvelut: Koltalahden ja Kolmen valtakunnan pyykin välillä ei ole retkeilypalveluita.
  • Nähtävyydet: Kolmen valtakunnan rajapyykki.

​​Reitillä Koltalahdesta kohti neljän valtakunnan rajapyykkiä. Kuva: Seija Olkkonen

 • Polku Pikku-Mallalle, 7 km on edestakainen reitti. Alkumatka seurataan pysäköintialueelta lähtevää Mallan polkua. Parin kilometrin kävelyn jälkeen viitta ison halkeamalohkareen kohdalla osoittaa vasemmalle, käännytään sinne. Polku nousee tasaisesti ja vasta loppumatkaltaan noustaan jyrkemmin. Pikku-Mallan laelta avautuu huikaiseva panoraamanäkymä kohti etelää.
  • Palvelut: Reitillä ei ole tulentekopaikkaa eikä muita retkeilypalveluita.

Muut reitit

 • Kolmen valtakunnan rajalta voi suunnata myös Norjan ja Ruotsin tuntureille. Norjan terävähuippuinen Paras on yksi suosituimmista retkikohteista. Merkittyä kesäreittiä pitkin pääsee kävellen Goldahytalle (www.ut.no, norjaksi) (3 km) ja sieltä edelleen Paraksen juurelle Gappohytalle (www.ut.no, norjaksi) (14 km). Gappohytalta reittiä voi jatkaa Ruotsiin Pältsatuvalle (www.svenskaturistforeningen.se) (12 km) ja sieltä Koltalahteen (14 km).
 • Goldahytalta reittivaihtoehdoksi voi valita myös Mallan luonnonpuiston länsipuolitse kulkevan polun, jota pitkin pääsee Kilpisjärvi-Skibotn -tielle kilometrin päähän Norjan ja Suomen rajasta.

Reittiviittoja Ruotsin puolella. Kuva: Seija Olkkonen

Hiihtoreitit

Mallan luonnonpuistossa kulkee keväisin huollettu latu (11 km). Merkitty latu kulkee myös Kilpisjärveltä Koltalahden kautta Kolmen valtakunnan rajapyykille (10 km). Laduille pääsee mm. Kilpisjärven matkailuhotellin ja Kilpisjärven retkeilykeskuksen rannasta. Alueella on myös muita huollettuja latuja sekä lyhyt valaistu latu. 

Vesi- ja melontareitit

Kilpisjärvellä voi veneillä vapaasti, mutta soutuveneellä ei järven selälle kannata lähteä. Kilpisjärven rantavedet soveltuvat järvimelontaan. Veneitä ja kanootteja voi vuokrata alueen yrittäjiltä. Lisätietoja saa Kilpisjärven luontokeskukselta.

Moottorikelkkailureitit ja -urat

Mallan luonnonpuistossa moottorikelkkailu on kielletty. Kilpisjärveltä pääsee poikkeamaan Kolmen valtakunnan rajapyykille Victoria -reittiä pitkin. Victoria -reitillä kelkkailu on maksutonta. Muut Kilpisjärven lähistöllä sijaitsevat moottorikelkkailu-urat ovat maksullisia. Lisätietoja urakartat (www.eraluvat.fi) ja uraluvat (www.eräluvat.fi) ja luvat saat Kilpisjärven luontokeskukselta.

Retkikartta.fi: Malla

Retkikohteissa lemmikkieläimet pidettävä kytkettynä. Kuva: Seppo Leinonen

Luonnonsuojelualueilla lemmikit on pidettävä kytkettyinä.