Tutustua luontopolkuun Oppimaan luontoon Hiihto maastossa Kalastus Marjastus ja sienestys Lumikenkäily Pyörätuolireitti

Mitä Liimanninkoskella voi tehdä?

Tutustua luontopolkuun

Liimanninkoskella sijaitsee noin 1,4 km:n mittainen, käpymerkein merkitty luontopolku. Polun varrella on kaksi opastaulua, jotka kertovat Liimanninkosken alueesta sekä luonnon erityispiirteistä.

Polun aloituspisteen välittömässä läheisyydessä sijaitsee vanha puimala, jossa on esillä entisaikaista, maanviljelykäytössä ollutta esineistöä. Näyttelystä ja esineistöstä kerrotaan puimalan sisällä olevissa opastaulussa. Tila on esteetön.

Pitää opetustuokioita

Liimanninkosken lehtojensuojelualue soveltuu hyvin koululaisryhmien päiväretki- ja opetuskohteeksi. Liimanninkoskella on mahdollista retkeillä luonnossa, tutustua kulttuuriympäristöön sekä puimalassa olevaan näyttelyyn. Puimalaan on rakennettu pöytä-penkki ryhmä, joten siellä on mahdollista esimerkiksi pitää opetustuokioita, tehdä tehtäviä tai syödä eväitä. Liimanninkoskelle on tehty opetuskäytön tueksi myös ympäristökasvatus- ja luonto-opetusaineistoa, jonka löydät täältä

Muhosjoella on mahdollista liikkua meloen (www.osm.fi). Melontakohteena luonnontilainen Muhosjoki on haastava, sillä joessa on paljon kaatuneita puunrunkoja. Puunrunkojen ohitukset maitse voivat olla vaikeita, koska joen penkat ovat jyrkkiä ja herkästi sortuvia.

Muhosjoki soveltuu hyvin melomiseen. Kuva: Metsähallitus

Muhosjoen hienoin koskiosuus on noin kilometrin mittainen. Se alkaa Suokylän sillalta ja jatkuu Liimanninkosken alapuolelle saakka. Tämän jälkeen joessa ei ole koskia ja se soveltuu rauhalliseen melomiseen. Suojelualueen ulkopuolella jokea on raivattu ja melominen onnistuu Kajaanintielle tai jopa Oulujoelle saakka.

Kesällä Muhosjoen koskiosuudet, erityisesti Suokylän sillalta alkava kilometrin mittainen koskiosuus, ovat vähävetisiä ja hyvin kivisiä, jolloin melonta voi olla mahdotonta. Niiden laskeminen edellyttää aina olosuhteiden selvittämistä etukäteen ja aiempaa kokemusta melonnasta.

Hiihtää maastossa

Liimanninkosken lehtojensuojelualueella ei ole ylläpidettäviä latuja, mutta alueella hiihtäminen on sallittua.

Kalastaa

Liimanninkoskella on mahdollista kalastaa Muhoskylän kalastuskunnan luvilla.
  • Kalastuslupia myy Neste Muhos (www.nesteoilmuhos.fi), puh. 010 2790 900, osoite: Ratatie 38, 91500 Muhos
  • Lisäksi tulee maksaa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi)

Huomioithan tämän:

  • Liimanninkoskella kalastamiseen tarvitset aina asianmukaisen luvan. Luvalla sallittuja kalastusmuotoja ovat perhokalastus ja heittouistelu.
  • Kalastuslain nojalla onkiminen ja pilkkiminen ovat kiellettyjä Liimanninkoskella, kuten myös muissa lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa.

Kalastajan on tarkistettava kalastusrajoitukset osoitteesta kalastusrajoitus.fi.

Marjastaa ja sienestää

Liimanninkosken alueella on mahdollista sienestää ja marjastaa. Alueella kasvaa mm. mustikkaa ja puolukkaa.

Liikkua lumikengillä

Kohde soveltuu hyvin lumikengillä liikkumiseen.

Kalastonhoitomaksu

Kuva: Metsähallitus

Kalastaja (18-64-vuotias) - maksa kalastonhoitomaksu (www.eräluvat.fi)