Koveron perinnetila

Koveron perinnetilan sijainti SuomessaLänsi-Suomi, Pirkanmaa
Ikaalinen (www.ikaalinen.fi)
Seitsemisen kansallispuisto
Kohdetta hoitaa Metsähallitus.

Koveron kruununmetsätorppa esittelee viime vuosisadan alun elämänmenoa Seitsemisen saloseudulla. Koverossa vaalitaan perinteistä kulttuurimaisemaa vanhan ajan menetelmin.

Koveron kruununmetsätorppa perustettiin virallisesti vuonna 1859, vaikka paikalla lienee asuttu jo vuosi aiemmin. Tila pysyi asuttuna aina 1960-luvun loppupuolelle asti. Kukoistuskautenaan, 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, Koveroa asutti Ananias Kovero perheineen. Talonväen lisäksi pirtin lattialla majoittui talvisin hakkuumiehiä lähiseudun savotoilta. Elämä oli työntäyteistä, mutta sittenkin hyvää, kuten Koveron tyttäret myöhemmin muistelivat.

Kuva: Timo Nieminen

Sotien jälkeen tilanpito alkoi hiljalleen hiipua. Tila siirtyi takaisin valtiolle, kun Metsähallitus osti sen vuonna 1970. Nykyisin Kovero on osa Seitsemisen kansallispuiston kulttuurimaisema-aluetta ja sitä on entisöity mahdollisimman tarkoin vastaamaan perinteisen hevosmaatalouden aikaa eli noin vuosia 1927 - 1941. Entisöinti- ja muita tilan töitä on toteutettu paljon talkootyönä.

Kulkuyhteydet ja kartat

Koveron perinnetilan navigointiosoite on Seitsemisentie 948, Ikaalinen. Koveron kulkuyhteyksistä on kerrottu Seitsemisen kansallispuiston sivuilla.

Sähköiset kartat

Palvelut

 • Arvokas kulttuuriympäristö suojeltuine rakennuksineen.
 • Emännät ja isännät kertovat talon historiasta ja entisajan elämästä. Esittelyt varattava etukäteen Metsähallituksen asiakaspalvelusta puh. 0206 39 5270 tai sähköpostitse seitseminen(at)metsa.fi.
 • Vanhoja kädentaitoja esittelevät työnäytökset ja talkoot tapahtumatarjonnan mukaan.
 • Tietoa Seitsemisen kansallispuistosta.

Tapahtumat, ajankohtaista

 • Vieraat ovat tervetulleita seuraamaan talon arkiaskareita sekä osallistumaan tapahtumiin ja työnäytöksiin, joista saa lisätietoa tapahtumakalenterista.
 • Talon eläimiä saa käydä tervehtimässä. Eläimiä kannattaa lähestyä rauhallisesti rupatellen, etteivät ne pelästy. Aitauksiin ei kuitenkaan saa mennä. Eläimiä voi ruokkia nyhtämällä niille tupon ruohoa aidan vierestä. Muu ruokkiminen on kielletty eläinten turvallisuuden ja hyvinvoinnin vuoksi.
 • Ajankohtaista Seitsemisessä.

Merkityt reitit

 • Torpparintaival, 6,3 km. Reitti lähtee Koveron kruununmetsätorpalta ja jatkuu kohteittain: Multiharjun aarnimetsä - Haukilampi - Kovero. Matkan varrella on niittyjä, mäntykangasta, soita pitkospuineen ja aarnimetsän hämärää. Haukilammella on tulentekopaikka.
 • Koverosta pääsee myös Seitakierrokselle ja kansallispuiston muille reiteille.

Kahvila- ja ravintolapalvelut

 • Ravintolapalveluita saa Seitsemisen luontokeskuksen ravintolasta, joka sijaitsee kansallispuiston pohjoisosassa, noin 7 km ajomatkan päässä Koverosta.

Koululaisryhmien palvelut

 • Koveron emännät ja isännät esittelevät tilaa ja kertovat entisajan elämästä. Esittelyt varattava etukäteen Metsähallituksen asiakaspalvelusta puh. 0206 39 5270 tai sähköpostitse seitseminen(at)metsa.fi.

Liikuntaesteisten palvelut

 • Koveron pihapiiriin pääsee noin 50 metrin päässä sijaitsevalta pysäköintialueelta pyörätuolilla, mutta avustaja on hyvä olla mukana.
 • Pihapiiriin voi tutustua avustajan kanssa, mutta rakennuksiin on paikoin korkeiden kivijalkojen ja portaiden vuoksi hankala päästä.
 • Lähin inva-WC löytyy Koveron parkkipaikan reunalta.

 

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/kovero

Self-guided Tour: "Finland's Cultural Landscapes"

Pdf-tiedosto 1,2 Mt (julkaisut.metsa.fi)

Aukioloajat vuonna 2018

 
1.6. - 31.8.
joka päivä klo 10 - 17
 
Huom. Kovero on suljettu 21.8.
 
1.9. - 30.9.
joka päivä klo 9 – 16 

Huom. Kovero on suljettu 24.9.
 

Kohteeseen on vapaa pääsy.

Asiakaspalvelu   

Metsähallitus/Seitsemisen kansallispuisto
Puhelin: 0206 39 5270 ti - pe klo 10 - 14
Sähköposti: seitseminen(at)metsa.fi

 

Ajankohtaista

Tapahtumat, uutiset ja sosiaalinen media. Lue lisää ajankohtaista-sivulta.

Koveron perinnetilan esite

Pdf-tiedosto 729 kt
(julkaisut.metsa.fi)