Pääseekö Kolin kansallispuistoon julkisilla liikennevälineillä?

Joensuu – Koli -reitillä liikennöi etukäteen tilattava kimppataksi (www.taksikoli.fi). Joensuusta Ahmovaaraan pääsee myös linja-autolla, jonka aikataulut löytyvät Matkahuollon sivuilta (www.matkahuolto.fi). Ahmovaarasta Kolin kylälle on matkaa 10 kilometriä ja matkan voi taittaa 22.6.-16.8.2015 Kolin paikallisliikenteen avulla. Kimppakyytejä voi kysyä Facebook -ryhmästä Kimppakyydit Kolille/ Carpool Koli.

Saako Break Sokos Hotel Kolin pihaan pysäköidä autonsa?

Ei saa mikäli ei omaa invapysäköintiin oikeuttavaa lisäkilpeä. Ukko-Kolin Yläpiha on autoton ja siellä on sallittu asiakkaiden jättöliikenne 15 min (6 paikkaa) ja invapysäköinti (2 paikkaa). Pihassa on useita hätä-, huolto- ja pelastusteitä eikä tilaa pysäköinnille. Hotellin ja kansallispuiston pysäköintialueet ovat P1 ja P2. Pysäköintialueilta on ilmainen kiskohissiyhteys Yläpihalle.

Miksi Kolin luontokeskus Ukon näyttelyihin on pääsymaksu?

Kolin luontokeskus Ukon palveluita hoitaa Metsähallitus. Pääsymaksutuloilla rahoitetaan kansallispuiston ja luontokeskuksen hoitoa ja huoltoa.

Mistä voi varata Lammaspaimennusviikon?

Lammaspaimennus viikon varauksia otetaan vastaan tammikuun alussa ja vain saman vuoden kesälle. Viikkoja on varattavissa noin kymmenen ja ne ovat olleet hyvin suosittuja. Tammikuussa varausohjeet julkaistaan sivustolla www.luontoon.fi/koli/ajankohtaista.

Kuka huolehtii Kolin sataman venepaikkajärjestelyistä?

Lieksan kaupungin tekninen palvelukeskus, puh. (013) 689 4310. Paikallisesti venepaikkajärjestelyjä ja satamaa hoitaa Kolin Pursiseura ry, puh. 040 776 3435 yhteistyössä Sataman Alamajan yrittäjän kanssa.

Miksi Kolin kansallispuistossa ei saa maastopyöräillä?

Maastopyöräily on kielletty, koska sen katsotaan olevan turvallisuusriski polkujen muille käyttäjille. Maastopyöräilykieltoa perustellaan myös sen aiheuttamalla maaston ja reittien eroosiolla. Puistoa halkovilla yksityisteillä on maastopyöräily kuitenkin sallittua.

Missä Kolin kansallispuistossa voi majoittua?

Retkeilyreittien varsilla on vaatimattomia vuokratupia, joita voi varata käyttöönsä www.vaaravaraukset.fi tai tiedustella vuokralle Kolin luontokeskus Ukosta. Kansallispuistossa majoitusta tarjoavat myös Break Sokos Hotel Koli (www.sokoshotels.fi), Kolin Ryynänen ja Mattila (www.elontila.fi). Kolin kylän tuntumassa ja Loma-Kolilla on useita majoitusta tarjoavia yrityksiä, joita kannattaa tiedustella Kolin matkailuneuvonnasta (www.koli.fi).

Saako Kolin kansallispuistossa telttailla?

Telttailu on sallittu kansallispuistossa sille varatuilla paikoilla Turulassa, Myllypurolla, Ylä-Murhissa, Lakkalassa sekä Rykiniemessä. Telttailupaikat on osoitettu Kolin kansallispuiston yleiskartassa ja Kolin retkeily- ja palvelukartassa. Kansallispuistoon kuuluvissa saarissa yöpyminen on kielletty isompaa Hiekkasaarta ja Iso-Korppia lukuun ottamatta.

Jatkuuko laskettelurinteiden toiminta kansallispuistossa?

Kyllä jatkuu. Puiston perustamisasetus edellyttää, että alueen matkailupalvelut myös laskettelurinteiden toiminta turvataan kansallispuistoa kehitettäessä. Rinteiden vuokrasopimus uusittiin vuonna 2007 siten, että se on voimassa vuoden 2027 loppuun. Vuokrasopimuksessa on erityisiä ympäristönsuojeluehtoja.

Kuuluuko Break Sokos Hotel Koli kansallispuistoon?

Kyllä kuuluu. Break Sokos Hotel Koli on valtion omistama ja peruskorjaama kiinteistö, joka on vuokrattu Pohjois-Karjalan Osuuskaupalle hotellitoimintaa varten.

Miksi Kolin huipuilla ei saa lasketella tai lumilautailla?

Kovavauhtiset laskettelijat ja lumilautailijat ovat turvallisuusriski itselleen ja muille Kolin lakialueella liikkuville.

Missä ovat laskettelijoille varatut pysäköintipaikat?

Ukko-Kolin laskettelurinteiden pysäköintialue sijaitsee Kolin Rantatien varrella maisema/tuolihissin ala-asemalla Rinnetuvalla. Kolin kylältä rinteiden pysäköintialueelle pääsee ajamalla 1 km kohti Loma-Kolia ja kääntymällä oikealle Kolin Rantatielle Kolin sataman risteyksestä. Kolin Rantatietä pitkin Rinnetuvalle ja pysäköintialueille on 1,8 km.

Miksi uhanalaisten kasvien esiintymispaikkoja ei kerrota retkeilijöille?

Uhanalaiset lajit ovat kansallispuistossa suuria harvinaisuuksia ja niiden esiintymät ovat pienialaisia. Tallaaminen saattaa helposti hävittää useiden lajien koko esiintymän, myös silloin kun kasvusto ei ole näkyvimmillään. Kansallispuiston uhanalaiseen lajistoon voi tutustua Kolin luontokeskus Ukon näyttelyssä.