Metsähallituksen Kolin kansallispuistossa sijaitsevalla Lakkalan ja Seppälän pientiloilla on kesäisin lammaspaimenia huolehtimassa luonnonhoitajalampaiden päivittäisistä tarpeista. Paimenten tehtäviin kuuluu veden vaihtaminen, lampaiden yleiskunnon seuraaminen ja eläinten siirto syödyltä laidunlohkolta seuraavalle. Lampaat on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni. Aikaa jää lampaiden hoidon lomassa myös retkeilyyn. Seppälän ja Lakkalan tilojen pihoista pääsee suoraan esimerkiksi Herajärven kierros -vaellusreitille.

Lampaat Kolilla. Kuva: Kirsti Hassinen

Lammaspaimenviikot ovat maksullisia. Maksulla katetaan tilan ylläpitokuluja ja luonnonhoidon kustannuksia. Kunkin lammaspaimenen pestistä on sovittu viikon mittaisella lammaspaimen-sopimuksella. Paimenella on käytössään päärakennuksen lisäksi pihan savusauna. Ja tietenkin mahdollisuus rajattomaan villaterapiaan rapsutuksia janoavien lampaiden seurassa.

Metsähallituksen henkilökunta perehdyttää uudet paimenet kunkin viikon alussa, joten aiempaa kokemusta lampaiden hoidosta ei tarvita. Lammaspaimenet voivat halutessaan osallistua myös muihin kansallispuiston hoitotöihin.

Kesän lammaspaimenviikot ovat varattavissa tammikuussa, jolloin tarkemmat varausohjeet kerrotaan Kolin ajankohtaista-sivulla.