Maaseutumaisema pysyy karjaeläinten ansiosta avoimena ja elävänä. Laidunalaa on kansallispuistossa toistakymmentä hehtaaria. Laidunkausi kestää toukokuulta syyskuulle. Vanhoissa pihapiireissä laiduntaa kyyttöjä, lapinlehmiä ja länsisuomenkarjaa sekä suomenlampaita. Mattilan pihassa tepastelevat horniolaiset maatiaiskanat.

Suomenhevonen Kuva: Kirsti Hassinen

Kesälaitumilla maisemia hoitavat alkuperäisrotujen eläimet

Ollilassa, Mattilassa, Lakkalassa ja Seppälässä laiduntavat lampaat, lehmät ja hevoset. Erityisesti pienet palleroiset karitsat vievät sydämen, jolloin kokonaan unohtuu, että nekin ovat oikeasti kansallispuistossa tosi toimissa: töissä!
 

Ollilan karjan päivittäinen hoito tehdään yhteistyössä Kolin kotiseutuyhdistyksen kanssa (www.kolinkotiseutuyhdistys.fi). Seppälässä ja Lakkalassa lampaat saavat parasta mahdollista kohtelua, sillä siellä villaisia viikkoja viettävät lammaspaimenlomalaiset.

Kestävä Koli –hankkeessa (www.metsa.fi) laidunala kasvaa, kun Ollilan pihapiiriin rakennetaan lisää idyllisiä pistoaitoja. Samalla aidanpanontekniikka ei unohdu vain perinnetiedoksi. Lakkalassa lammasverkkorullaa aukaistaan metsälaitumen ympärille. 

Kyyttö Kuva: Kirsti Hassinen