Koli karelianismin tuotteena

Karelianismi tarkoittaa 1800-luvun lopulla alkanutta kiinnostusta Karjalaa ja muinaissuomalaisuutta kohtaan. Suomalaisuuden juuria ja Venäjän vallassa kamppailevan kansan identiteettiä etsittiin karjalaisilta runo- ja laulumailta.

Karelianistien kaiverruksia. Kuva: Miriam Pfähler

Kolille kipusi merkittävä ja ihmetystä herättävä kolmikko kesällä 1892. Pariisissa sivistyksensä saaneet Juhani Aho, hänen puolisonsa Venny Soldan-Brofeldt ja ystävänsä Eero Järnefelt vierailivat Kolilla Karjalaan suuntautuneella matkallaan. Venny kuvaa maisemaa matkapäiväkirjassaan: "Kolin rinteellä asuttiin myös jonkin aikaa. Siellä oli satumaisen kaunista: niityt, haat, lehmisavut ilta-auringossa. Taustalla siintävät vaarat." Aholle Koli antoi inspiraatiota esimerkiksi Panu-romaaniin.

Järnefelt vieraili Kolilla useita kertoja mukanaan suuria taiteilijoita kuten I.K. Inha ja lankonsa Sibelius. Järnefelt ja Inha kuvasivat yhdessä Mäkrältä avautuvaa maisemaa, Järnefelt siveltimen ja Inha kameran avulla. Sibeliuksen Kolin matkan on arveltu antaneen vaikutteita hänen neljänteen sinfoniaansa. Ehkä kuuluisimpia maalauksia Kolista Järnefeltin ohella on pensselöinyt Pekka Halonen. Hänen teoksiaan on muun muassa talvinen Koli.

Taiteilijat töissä edelleen

Se, mitä karelianismin innoittamat taiteilijat Kolilla näkivät ja kokivat, on yhä saavutettavissa. Nykytaiteilijatkin inspiroituvat Kolista ja tallentavat vaikutelmiaan. Paikka on vetänyt monet asettumaan pysyvästi vaaroille. Taiteilijat pitävät näyttelyitä muun muassa luontokeskus Ukossa ja Kolin Ryynäsessä (www.kolinkotiseutuyhdistys.fi).

Pielisen vastarannalta kotoisin oleva Heikki Turunen kuvaa kirjoissaan Kolin maisemaa, tunnelmaa ja paikan henkeen liittyvää inhimillistä kulttuuria. Hänen teoksiaan ovat muun muassa Simpauttaja ja Kivenpyörittäjän kylä. Kolin maisemat ovat olleet miljöönä Kivenpyörittäjän kylä ja Tohtori Zivago -elokuvissa sekä Karjalan kunnailla -sarjassa. Vaaroilla kaikuvat, perinteisen musiikin lisäksi, myös jazzin ja bluesin sävelet.

Kolilla pyritään keräämään ja säilyttämään vanhaa kulttuuriperintöä, kuten esineistöä, valokuvia ja tietoa. Esineitä ja valokuvia on näytillä Kolin kotiseutumuseossa, jonka toiminnasta vastaa Kolin Kotiseutuyhdistys (www.kolinkotiseutuyhdistys.fi).