Ovatko porot vaarallisia retkeilijälle?

Yleensä porot väistävät ihmistä. Syksyisin poron kiima-aikana saattaa naaraslaumaansa vartioiva iso sarvipäinen uros hyökkäillä liian lähelle laumaa tullutta ihmistä kohti. Tiedetään tapauksia, että vihainen poro on käynyt ihmisen kimppuun. Mikäli retkeilijä loppukesällä tai syksyllä tapaa porolauman on syytä odottaa lauman etääntymistä tai kiertää lauma urosporon toimia seuraten.

Poro. Kuva: Antje Neumann

Millaiset kengät tarvitsen Syötteen reiteillä?

Alkukesällä reitit ovat monin paikoin märkiä, jolloin vettäpitävät vaelluskengät tai kumisaappaat ovat hyvät. Myöhemmin kesällä reittien kuivuttua lenkkareilla pärjää vallan mainiosti, sillä märät suopätkät ovat pitkostettuja. Toki silloinkin vaelluskengät tukevat nilkkoja paremmin ja vältytään nyrjähdyksiltä.

Kuinka Syötteen alueen reitit on merkitty maastoon?

Kaikki Syötteen alueen kävelyreitit on merkitty puihin keltaisin maalimerkein. Alueen läpi kulkeva UKK-reitti on merkitty sinisellä maalilla, jolloin puissa on sekä siniset että keltaiset merkinnät. Syöteen maastopyöräilyreitit ovat sen sijaan merkitty pinkein maalimerkein. Lisäksi risteyksissä isot puukyltit opastavat retkeilijää oikeaan suuntaan.

Mitkä ovat parhaat koko perheen retkikohteenne?

Kellarilammen luontopolku (0,8 km) laavuineen on lyhyehkö ja helppokulkuinen polku alueen kauniissa harjumaisemissa. Kansallispuiston puolella luontokeskuksen välittömässä läheisyydessä sijaitseva luontopolku Salojen Siivekkäät (0,5 km) sekä sen varrella oleva laavu soveltuvat mainiosti perheen pienimpien retkikohteeksi. Luontokeskuksen läheisyydessä on myös Naavaparran polku (3km). Reitti on sorastettu ja kuljettavissa myös lastenvaunuilla Annintuvalle saakka. Vattukurun luontopolku (2,1 km) sopii kouluikäisille - reitillä on syytä varautua myös ylä- ja alamäkiin!

Missä voin tehdä tulet?

Tulenteko on mahdollista alueen kaikilla tulisijalla varustetulla taukopaikoilla; laavuilla, kodilla, päivätuvilla ja autiotuvilla. Tulentekopaikkojen varustukseen kuuluu myös halkoliiteri. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty - silloin voit tehdä tulet vain päivätuvissa ja autiotuvissa oleviin tulisijoihin sekä käyttää retkikeitintä.

Missä voin kalastaa Syötteellä?

Pärjänjoki virtaa alueen läpi. Joen kalastoon kuuluvat esimerkiksi harjus ja taimen, joita ylläpidetään istutuksin. Kalastus on mahdollista myös alueen järvissä ja lammissa. Muistathan huolehtia kalastuksenhoitomaksun sekä kalastusluvat kuntoon. Lisätietoa alueen kalapaikoista, kalastusluvista ja -ajoista saa Syötteen luontokeskuksesta, puh. 020 639 6550.