Juutuan polku
– Merja Aletta Ranttilan kuvittama luontopolku kertoo inarinsaamelaisten kotijoesta

Juutuanjoen rannalla kulkevan luonto- ja kulttuuripolun taulut kertovat tarinoita Juutuan värikkäästä menneisyydestä. Aineistoa on kerätty haastattelemalla paikallisia, Juutuan kulkijoita sekä kirjallisuudesta. Juutuan polku on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa luontopolku, jossa tekstit ovat myös inarinsaamenkielellä. Kuvituksesta vastaa inarilainen taiteilija Merja Aletta Ranttila.

Merja Aletta Ranttilan kuvitusta Juutuan luonto- ja kulttuuripolulla.

Juutuanjoki, jokienjoki, on inarinsaamelaisten kotijoki. Juutua on aina ollut kohtaamispaikka, ja kun on kohdattu on myös tarinoitu. Polun opastetauluihin on koottu tarinoita niin Juutuan kulkijoista, tapahtumista kuin kalastuksesta.

Kesäisin Juutuanjoella kullerot kukkivat ja harjukset hyppivät. Syksyllä rannoilla ja vesillä liikkuvat kalastajat ja taimenen iskiessä kuulee rullan parkaisevan. Ruskan koittaessa koivikoiden ja haavikoiden väritys on yltäkylläinen. Talvella valaistu polku on helppo kulkea ja ihastella pohjoisen luonnon kauneutta. Samalla voi etsiä, missä revontulet syttyvät taivaalle.

Reittikuvaus

Juutuan etelärannan reitti alkaa Saarikoskentieltä, noin kilometrin päästä Siidasta. Polun lähtöpiste on Saarikoskentien vasemmalla puolella hieman ennen RKTL:n kalanviljelylaitosta. Inarin kalanviljelylaitoksen opasteen jälkeen kuljetaan noin 600 metriä ja saavutaan pienelle aukiolle, josta polku jatkuu. Noin 300 metrin jälkeen polku kääntyy vasemmalle. Alkupisteestä 2,2 kilometrin jälkeen saavutaan Akselinlaavulle. Laavulta on matkaa 550 metriä Jäniskosken sillalle. Polkuosuus Saarikoskelta Jäniskoskelle on valaistu ja se pidetään talvisin lumesta avoinna.

Jäniskosken riippusillan jälkeen Juutuan polku kiertää joen pohjoisrantaa, jossa seurataan oransseja opastemerkkejä. Jäniskoskella Juutuanjoen pohjoisrannalla on tulentekopaikka ja avolaavu. Noin 100 metriä laavulta saavutaan poroaidalle, jonka jälkeen polku jatkuu 180 metrin päässä olevaan retkeilyreittien risteykseen, josta haarautuu reitti Otsamo-tunturille. Jäniskosken laavulta noin 1, 6 kilometrin kulkemisen jälkeen saavutaan soratielle, jota pitkin kuljetaan noin 600 metriä.Polku kapenee ja jatkaa ylämäkeen mäntymetsään ja saapuu E75/E4 tielle hieman Siidan pohjoispuolella.

Esteetön polku kulkee Kittiläntien varresta Jäniskosken sillalle. Polkua voi kulkea pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa avustettuna. Polun pohjoispuolen osuus Jäniskoskelta Kortelammelle ja Korteojalle on pinnoitettu.

Merja Aletta Ranttila kertoo saamelaisuudesta sanoin ja kuvin

Luontopolun kuvittanut Merja Aletta Ranttila (s. 1960) on Suomen tunnetuin saamelainen kuvataiteilija. Ranttila on tullut tunnetuksi herkillä saamelaisaiheisilla kuvillaan ja puhuttelevilla linotöillään. Hän on myös kuvittanut runsaasti saamelaiskirjailijoiden tuotantoa ja saamenkielisiä oppimateriaalia.

Mittavan kuvallisen tuotannon lisäksi Ranttila on julkaissut 1990 -luvulla saamenkielisiä Ánde -lastenkirjoja. Vuonna 1999 julkaistu teos Oma kuva Merja Aletta Ranttilasta sisältää myös taiteilijan omia runoja ja kuvia. Ranttila on taiteessaan käynyt läpi omia lapsuuden tuntemuksiaan ja reagoinut myös ajankohtaisiin asioihin, kuten sotiin ja ympäristökatastrofeihin. Surumielisten sävyjen vastapainoksi on viime vuosina tullut uudenlaista seesteisyyttä ja valoisuutta, joka näkyy myös Juutuanjoen luonto ja kulttuuripolun kuvituksessa.