Saako pyöräillä muualla kuin maastopyöräilyreiteillä?

Kansallispuistossa on neljä maastopyöräilyreittiä: Jatkon valkea 10 km, Harjujen huikonen 12,5 km, Kokalmuksen kierros 14 km ja Sininen saavutus 50 km. Suosittelemme käyttämään näitä merkittyjä maastopyöräilyreittejä sekä vaihtoehtoreittejä eli teitä, tienpohjia ja huoltouria.

Retkipoluilla pyöräilyä ei ole kuitenkaan toistaiseksi rajoitettu ja monin paikoin reitit menevätkin samaa jälkeä. Pyöräillessä tulee noudattaa olemassa olevia reittilinjauksia eli portaiden yms. kohdalla pyörä kannetaan eikä ajeta uutta jälkeä rakenteen viereen. Samoin lukkojarrutuksia kannattaa välttää, siitä tulee rumaa jälkeä.

Mistä voi vuokrata pyöriä?

Maastopyöriä voi vuokrata mm. Hossan luontokeskuksesta, Camping Hossan Lumosta, Hossan lomakeskuksesta sekä Siirtolan Kelomökeiltä. 

Saako kansallispuistossa leiriytyä?

Telttailu on sallittua Jatkonjärven telttailualueella sekä tulentekopaikkojen yhteydessä, ei kuitenkaan Huosilammen laavulla eikä Iikosken päiväalueella. Seipiniemen maksullinen leirialue soveltuu suurille ryhmille, kuten partiolaisille.

Asuntoautolla ja -vaunulla saa majoittua ainoastaan Karhunkainalon leirintäalueella. Päiväpysäköintialueet (luontokeskuksen luona olevat pysäköintialueet, Iikosken tien varrella oleva sorakenttä sekä Iikosken päiväalue) ovat nimensä mukaisesti päiväkäyttöön, eivät yöpymistä varten.

Onko taukopaikoilla roska-astioita?  

Maastossa taukopaikoilla ei ole sekajäteastioita. Noudatamme roskattoman retkeilyn periaatetta, jolloin retkeilijä voi polttaa palavat jätteet tulentekopaikalla, kompostoida maatuvat jätteet kuivakäymälään ja tuoda loput jätteet maastosta ns. ekopisteisiin. Hossassa ekopisteitä on päiväpysäköintialueella, eli luontokeskuksen luona Jatkonsalmentien toisella puolella, ja Jatkonjärven telttailualueella. Metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko on kielletty, jolloin myös palavat jätteet tuodaan maastosta pois. Kaiken minkä jaksat kantaa maastoon, jaksat varmasti kantaa myös pois.

Miksi käymälöissä ei ole vessapaperia? 

Metsän keskellä olevan käymälän vessapaperi on oiva peherrettävä metsämyyrille ja muille pienille metsäneläville. Retkeillessä kannattaa kuljettaa omaa vessapaperirullaa.

Mistä voi vuokrata kanootteja?

Kanootteja vuokraavat mm. Hossan luontokeskus, Camping Hossan Lumo ja Hossan lomakeskus-

Paljonko maksaa veneiden ja kanoottien vuokraaminen?  

Hossan luontokeskuksessa vuokrat ovat seuraavat:

 • Kanoottien vuokrat ovat 20 €/6 h ja 40 €/ vrk.   
 • Kajakkien vuokrat ovat 10 €/ 6 h ja 20 €/ vrk.  
 • Kanootien ja kajakkien kuljetuspalvelu sopimuksen mukaan
 • Veneiden vuokrat ovat 10 €/6 h ja 20 €/vrk. Vuokraveneitä on Umpi-Valkeaisella ja Pitkä-Hoilua - Kolkalmuksella. 

Varauksia voi tehdä luontokeskuksesta.  

Paljonko Hossan kalastusluvat maksavat?  

 • 5502 Hossa (www.eräluvat.fi), lupa oikeuttaa kalastamaan kaikilla kansallispuiston virkistyskalastusvesillä, sekä kansallispuiston ulkopuolisista vesistä Huosilammella, Keihäslammella ja Hossanjoella.
 • Kalastuskausi ympäri vuoden paitsi Hossanjoen kalastuskausi 1.5. - 10.9. Muista myös taimenen rauhoitusaika jokivesissä 11.9. - 15.11.
 • Hinnat:  
  • 12 €/ 3 h  
  • 18 e/ vrk  
  • 90 €/ vko.  
 • Alle 18-vuotiaat saavat luvista alennusta 50 %. Alle 15-vuotiaat voivat kalastaa huoltajansa luvalla samaan saaliskiintiöön.   
 • Perheluvan hinta on kaksi kertaa henkilökohtaisen luvan hinta ja saaliskiintiö on kaksinkertainen.  
 • Mikäli ei halua kalastaa ns. istutusvesillä, voi kansallispuiston luonnonvesillä kalastaa Metsähallituksen valtakunnallisella vieheluvalla (www.eräluvat.fi). Lupa on perhekohtainen ja sen hinta on 20 €/ vko ja 40 €/ vuosi.  

Saako Hossan vesissä harppuunakalastaa?   

Sukelluskalastaminen on sallittua vain Öllörissä, Jatkonjärvessä ja Kenttijärvessä. Muualla se on turvallisuussyistä johtuen kiellettyä. Sukelluskalastukseen tarvitaan Metsähallituksen viehelupa (www.eräluvat.fi) tai Hossan vesien virkistyskalastuslupa (lupa-alue 5502, www.eräluvat.fi).  

Saako Hossan maastossa liikkua mönkijällä?  

 • Tieliikennekelpoisella eli rekisteröidyllä mönkijällä saa liikkua kuten muillakin ajoneuvoilla; vain yleisiä teitä pitkin.
 • Rekisteröimättömällä mönkijällä ei saa ajaa yleisillä teillä eikä niiden käyttöä sallita myöskään kansallispuiston maastossa. Mönkijällä ajaminen on siis kiellettyä kaikilla poluilla, huoltoteillä sekä latu- ja kelkkaurapohjilla.  

Mitkä ovat Hossan luontokeskuksen aukioloajat?  

Luontokeskuksen aukioloajat

Missä ovat lähimmät ruokakaupat?  

Lähin ruokakauppa sijaitsee Juntusrannassa, n. 30 km Hossasta etelään. Juntusrannan kyläkauppa palvelee ma - to 9 - 17, pe 9 - 18 ja la 9 - 13. Kesällä kauppa on lauantaisin avoinna klo 9 - 18. Heinäkuussa kauppa palvelee myös sunnuntaisin klo 12 - 14.  

Kuusamossa, 85 km Hossasta pohjoiseen, on tavarataloja.  

Missä on lähin bensiiniasema ja pankkiautomaatti?  

Juntusrannassa, 30 km Hossasta etelään, on huoltoasema. Huom. ei automaattia - ei yötankkausta. Huoltoasema avoinna ma - pe klo 7.30 - 18.00, la 9.00 - 16.00. Kesällä huoltoasema palvelee myös sunnuntaisin klo 11.00 - 16.00.  

Lähimmät pankit ja pankkiautomaatit ovat Kuusamossa, 85 km, ja Suomussalmella (Ämmänsaaressa), 105 km.  

Miten vesireiteillä on vettä ja milloin voi meloa?  

Vesireitit ovat parhaiten melottavissa heti keväällä, kun vettä on runsaasti. Kesäisin tilanne vaihtelee vuosikohtaisesti, sateisina kesinä kaikilla vesireiteillä riittää vettä, kuivina kesinä on melontareittivaihtoehdot rajoitetummat. Suosittelemme käyttämään muovikanootteja. Myös vuokrattavat kanootit ovat muovisia.  

Peranganreitin vesistöä voi meloa lähes aina. Kuivina kesinä voi melonnan aloittaa Peranganjoen itäpäästä.    

Hossanjoen koskipaikoilla on kivikkoista, joten sitä ei suositella melottavaksi kuivina aikoina, ellei ole tottunut meloja. Hossanjoen melonnan voi aloittaa esimerkiksi Matalajoen kohdalta.  

Iijoen reittiä voi aina meloa Sakkojoen sillalta alaspäin.  

Someron reitti "kuivaa" nopeimmin, kuivempana aikana melonnan voi aloittaa joko Lihapyörteen parkkipaikalta tai Laukkujärveltä, jonne pääsee joko Lihapyörteeltä vetämällä tai Julman Ölkyn tien varresta Kuusamon puolelta.  

Järviosuuksilla voi aina meloa.  

Lisätietoja retkeilystä Hossan vesillä:

Millaisia mökkejä Hossassa on?  

Hossan kansallispuistossa on yhteensä 15 kpl Metsähallituksen vuokramökkiä.

Pikku-Hossan, Hossangin, Hirvastuvan, Peurapirtin, Lounatkosken ja Hossaaren varaukset valtakunnallisesta palvelunumerosta 020 69 2424 tai verkkokaupasta (www.eräluvat.fi), katso tarkemmat tiedot tupasivulta (linkki tuvan nimessä).

 • Pikku-Hossa on kahden hengen eräkämppä kapealla, Kenttäjärveen kurkottavalla niemellä. Varustuksena avotakka, nestekaasuhella, kellari, oma sauna, ulkokäymälä ja vene. Vesi luontokeskuksesta tai läheisestä lähteestä.  
 • Hossanki on Iso-Valkeaisen rannalla sijaitseva neljän hengen eräkämppä, jossa varustuksena kamiina, nestekaasuliesi, kellari, oma sauna, ulkokäymälä ja vene.  
 • Hirvastupa, Peurapirtti, Lounatkoski, Hossaari ovat kuuden hengen erä/lomakämppiä, joissa varustuksena kamiina, nestekaasuliesi, kellari, oma sauna, ulkokäymälä ja vene.  

Hossan hoikkaa, Huosiusjärveä ja Iikoskea voi varata sivulta www.lomarengas.fi, hakusanaksi "Hossa".   

 • Huosiusjärvi on kahdeksan hengen lomakämppä, jossa kamiina, kellari, nestekaasuliesi, sauna ja vene.  
 • Hossan hoikka on kuuden hengen sähköistetty mökki saaressa lähellä Hossan kylää. Hossan hoikassa on sähkölämmitys, takka, kamina, sähköliesi ja -valot, jääkaappi, sauna ja vene. Huom! Ulkokäymälä, vesi joko järvestä tai tuotava kanisterissa luontokeskuksesta.  
 • Iikoski on kuuden hengen erä/lomakämppiä, joissa varustuksena kamiina, nestekaasuliesi, kellari, oma sauna, ulkokäymälä ja vene.  

Sähköistettyjä kämppiä (Jatkonsalmi, Tolosenvirta ja Karhunkainalon kämpät) varataan luontokeskuksesta:

 • Tolosenvirta on yhdeksän hengen lomakämppä, joka on sähköistetty ja varustettu kaikilla mukavuuksilla; mm. takka, tv, rantasauna, vene. Lisätietoja ja varaukset www.hossa-kylmaluoma.fi.
 • Jatkonsalmen kämppäkartano muodostuu 12 hengen Teräväpäästä sekä 28 hengen Pääpirtistä. Molemmat ovat sähköistettyjä, täysin mukavuuksin varustettuja lomakämppiä. Huom! Jatkonsalmen kämpillä ei ole TV:tä! Pääpirtti soveltuu esim. leiri- ja koulutuskäyttöön. Rakennukset sijaitsevat samassa pihapiirissä ja niillä on yhteinen sauna, grillikatos, savustusuuni ja veneet. Rakennuksia voi vuokrata yhdessä tai erikseen. Teräväpään varaukset www.hossa-kylmaluoma.fi, Pääpirtin varaukset vain luontokeskuksesta.  
 • Karhunkainalon leirintäalueen yhteydessä sijaitsee neljä sähköistettyä hirsimökkiä; Hunajatassu, Karhu, Mesikämmen ja Metsänkuningas (www.hossa-kylmaluoma.fi. Mökeissä on jääkaappi, keittolevy, astianpesukone, mikro, tv, radio, takka-kamiina, kuivauskaappi, sisä-WC ja suihku. Vuokraan sisältyy leirintäalueen huoltorakennuksen saunojen käyttöoikeus leirintäalueen aukioloaikoina (1.3. - 31.10.).  

Mökkien hinnat vaihtelevat mökistä ja varausajankohdasta riippuen. Lisätietoja mökeistä saa Hossan luontokeskuksesta.  

Lisäksi lähialueella on hotelli sekä useita matkailuyrityksiä. Lisätietoja Suomussalmen kunta (www.suomussalmi.fi) ja Hossan alueen matkailuyrittäjät (www.hossa.fi).