Mistä nimi Hiidenportti tulee?

Tarinan mukaan Sotkamon Vuokatinvaaralla muinoin asunut Hiisi kuunteli kauhulla kristinopin mukana tullutta kirkonkellojen soittoa. Hiisi heitti kirkkoa kahdesti isolla kivellä, mutta ei jaksanut toimittaa terveisiään perille asti. Pettyneenä hän keräsi karjansa - sudet, karhut, ahmat ja ilvekset - ja asettui Hiidenportin saloille. Vanhan kansan mukaan rotkonpohjan tummat, pyöreät lammet ovat pelottavasti mulkoilevia Hiiden silmiä.

Mitä olivat Hiidentanssit?

Kovasinvaaralla eli pitkään erikoinen kesäjuhlaperinne, jossa heinäkuun ensimmäisen viikonlopun aikoihin vaaralle kokoontui nuorta väkeä eri puolilta Kainuuta ja Pohjois-Karjalaa. Seurustelulle ja tanssille oli sopiva aika lehdeksien teon ja heinänteon välissä. Tämä kesäjuhla, jossa juhlaväki huvitteli ja kävi katsomassa Hiidenporttia, kesti pari kolme päivää, joskus viikonkin. Vierailla oli omia eväitä mukanaan, mutta ennen pitkää talon emäntä äkkäsi ryhtyä tienaamaan kahvilanpidolla. Pontikkaakin maisteltiin. Suuria rähinöitä ei Kovasimen kesäjuhlissa tiettävästi koskaan syntynyt - avioon johtaneita kohtaamisia sitäkin enemmän.

Kesätapahtuma Hiidenportissa. Kuva: Metsähallitus

Miten rotkolaakso on muodostunut?

Hiidenportti on syntynyt maakuoren poimuttuessa. Myöhemmin jääkaudet muovasivat sen pinnanmuotoja. Korkeimmalla kohdalla pystysuora kallioseinämä kohoaa jopa 20 metrin korkeuteen. Rotkovajoama on noin kilometrin pituinen.

Voiko Hiidenportissa tavata hiisiä?

Tutkimustuloksia hiisien tapaamisista ei ole olemassa, mutta tämä ei suinkaan tarkoita, etteikö niitä asuisi alueella edelleen.