Mikä ero on Hetalla ja Enontekiöllä?

Enontekiö on kunta. Enontekiön kirkonkylän nimi on Hetta, mutta monissa yhteyksissä kylää kutsutaan kunnan nimen mukaan, Enontekiöksi. Lentoaikatauluissa sekä linja-autoaikatauluissa kylän nimenä käytetään Enontekiötä. Asukkaat itse kutsuvat kylää Hetaksi.

Enontekiön lentokenttä. Kuva: Tapio Huttunen

Löytyykö Hetasta lyhyitä polkuja?

Tunturi-Lapin luontokeskuksen pihalta lähtee useita eripituisia polkuja. Jyppyrän päälle nousevaa polkua kulkeva voi levähtää Jyppyrän laella sijaitsevassa näköalakodassa maisemia ihailemassa. Alempana Jyppyrän rinteessä kulkevalla Peurapolulla esitellään vanhaa peuranpyyntikulttuuria. Erilaisia reittivaihtoehtoja voi kysellä Tunturi-Lapin luontokeskuksesta.

Missä voi kalastaa Hetan alueella ja mitä lupia kalastamiseen tarvitsee?

Kilpisjärven pilkkikisoissa. Kuva: Tapio HuttunenTalvella voi pilkkiä vaikkapa Ounas- ja Muotkajärvellä. Pilkkiminen kuuluu jokamiehenoikeuteen (www.ymparisto.fi), joten lupia ei tarvita lainkaan.

Kesäaikana Hetan kylän lähialueella sijaitsevia kalastuskohteita ovat mm. Ounasjoki ja Närpistöjoki. Uistelusta innostuneet voivat vuokrata veneen paikallisista yrittäjiltä ja kokeilla onneaan Ounasjärvellä. 18-64 -vuotiaiden kalastajien tulee maksaa kalastonhoitomaksu (www.eraluvat.fi), joka oiheuttaa yhdellä vieheellä kalastamiseen järvivesissä. Jokikalastajilla tulee olla Hetan osakaskunnan kalastuslupa, jonka voi hankkia Tunturi-Lapin luontokeskuksesta. Jos menee kauemmas maastoon, kannattaa hankkia Enontekiön erämaan lupa 1551 (www.eräluvat.fi). Kalastaminen on kiellettyä suurimmassa osassa Pallas-Yllästunturin kansallispuistoa.

Lisätietoa kalastuksesta saa Tunturi-Lapin luontokeskuksesta