Hetan luonnon ainutlaatuisuuden ymmärtää parhaiten, kun maisemaa ihailee Jyppyrävaaran laella sijaitsevalta näköalapaikalta. Kylä ja sitä ympäröivä tunturimaisema yllättävät kauneudellaan kerta toisensa jälkeen. Itse Jyppyrävaara on mäntyvaltaista kangasmetsää, jolle ilmettä antavat koivujen lisäksi myös haavat ja pihlajat. Alueella kasvaa vain muutama yksittäinen kuusi, sillä kuusen metsänraja kulkee parikymmentä kilometriä etelämpänä.

Jyppyrältä näkee Ounastuntureiden Pyhäkerolle. Kuva: Juha Kalaoja

Pallas-Ounastunturin tunturiketjun ja Hetan kylän väliin jää Ounasjärvi, josta saa alkunsa Ounasjoki, yksi Lapin pisimmistä vapaana virtaavista joista. Pieni kannas Ounasjärven länsipäässä erottaa Ounasjärven Muotkajärvestä. Nämä kaksi pitkänomaista järveä muodostavat yhdessä miltei 20 km pitkän kapean järvialueen Hetta - Muotkajärvi -tien varrelle.

Hetan eläimiä

Enontekiön kirkonkylässä Hetassa ja sen lähiympäristössä luonto on koko ajan lähellä. Hetan lähialueella sijaitsevista lintutorneista käsin voi tutustua alueen runsaslukuiseen linnustoon. Alueen nisäkkäistä näkyvimpiä ovat porojen ohella oravat, metsäjänikset ja ketut. Hirviä liikkuu alueella jonkin verran ja kiinnostava tuttavuus Hetassa on metsäkauris, jonka kanta on talviruokinnan ansiosta lisääntynyt.

Myös saukko, kärppä, lumikko, näätä, minkki ja piisami sekä monet myyrät ja päästäiset viihtyvät alueella. Hyvinä sopulivuosina voi Ounastunturissa törmätä tunturisopuliinkin, mutta esim. karhun, ahman, suden, ilveksen tai sukupuuton partaalle vähentyneen naalin näkeminen vaatii jo melkoista tuuria. Sammakko ja sisilisko kuuluvat nekin alueen lajistoon, mutta kyitä ei Hetan ympäristössä tarvitse pelätä, sillä maamme pohjoisimmat käärmeet jäävät Pallas-Yllästunturin kansallispuiston puolelle Hannukurun-Pahakurun maisemiin.

Ruohokanukan marjat eivät ole syötäviä. Kuva: Maarit Kyöstilä

Marjat ja sienet

Loppukesästä kypsyvät marjat ja sienet. Runsaana kasvavan mustikan lisäksi Hetan alueelta voi saada marjasangon täytteeksi myös puolukkaa, variksenmarjaa sekä lakkaa eli hillaa. Loppusyksystä tarkkasilmäinen kulkija voi onnistua löytämään myös karpaloita. Kangastatit, isohaperot, punikkitatit sekä erilaiset rouskut esiintyvät normaalina syksynä runsaina Jyppyrän alueella.