Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Lumikenkäily 

Lumikenkäilemässä Nuuksiossa. Kuva: Antti Luukkonen Lumikenkäily on ympäristöystävällinen tapa liikkua talvisessa luonnossa. Lumikengillä pääsee liikkumaan vaihtelevissa keliolosuhteissa ja vaikeissa mäkimaastoissakin. Lisäksi ne saattavat olla vähän hiihtävän mielestä suksia helppokäyttöisemmät, koska kelivoitelua ja hiihtotaitoa ei tarvita. Periaatteessa missä vain lumisessa talviluonnossa voi liikkua lumikengillä.

Huolehdi turvallisuudestasi

Lumikenkäilyssä tulee helposti liikuttua merkittyjen reittien ulkopuolella, joten kulkureitin ennakkosuunnittelu, kartta ja kartanlukutaito ovat tarpeen. Silti eksymisen mahdollisuus on syytä ottaa huomioon.

Varusteet

Hyvät lumikengät ovat kevyet, pakkasessakin kestävät, lipsumattomat, lunta keräämättömät ja niissä on hyvät siteet. Parhaissa siteissä on mahdollisuus korottaa kantaa, jolloin jyrkkien mäkien nousu on helpompaa, ja kannan lipsuminen sivulle on estetty. Lisäksi lumikenkäilyssä käytetään yleisesti apuna tavallisia suksisauvoja, jotka tekevät liikkumisesta vakaampaa ja jakavat kuormitusta eri lihasryhmille tasaisemmin. Retkeily- ja urheiluvälineliikkeissä on myynnissä eri mallisia lumikenkiä. Niitä voi myös vuokrata.

Lisätietoja

Viimeisin päivitys 28.3.2014
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100