Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Hiihto on terveysliikuntaa 

Hiihtoretkellä. Kuva: Paavo HamunenMaastohiihto on monipuolinen liikuntamuoto, jolla voi parantaa sekä kuntoa että terveyttä. Vauhdin ja hiihtotavan voi jokainen valita kuntonsa ja mieltymystensä mukaan. Myös rauhallisella hiihdolla on suuri merkitys, sillä liikkuminen kauniissa talvisessa luonnossa vaikkapa luontohavaintoja tehden tuo hiihtäjälle hyvän mielen. Oikealla hiihtotekniikalla, luistavilla suksilla ja asianmukaisilla varusteilla nautit enemmän hiihdosta.

Huolehdi turvallisuudestasi

Hiihtoon liittyy turvallisuusriskejä, joihin kannattaa etukäteen varautua. Näitä ovat esimerkiksi kaatumiset, eksyminen, uupuminen ja paleltuminen. Hiihdossa kuten retkeilyssäkin kannattaa aina varautua pahimman varalle eikä koskaan yliarvioida kykyjään.

Kun lähdet hiihtolenkille, pakkaa reppuusi ainakin varavaatteita, eväitä, lämmintä juotavaa, tulitikut, suksivoiteita, kartta ja kompassi.

Ota selvää kohteesta

Suuri osa Luontoon.fi-palvelussa esitellyistä kohteista sopii hiihtämiseen. Joillakin kohteilla on laajat, huolletut latuverkostot, joilla voi hiihtää perinteisellä tai vapaalla hiihtotavalla. Toisaalla voi puolestaan olla hyvät mahdollisuudet hiihtää maastossa, vaikkei valmiita latuja olisikaan. Erilaisia hiihtokohteita voi hakea hakulomakkeella.

Sinun on hyvä hankkia etukäteen tietoja uudesta kohteesta tai ladusta, että tiedät, miten se sinulle sopii. Näin voit valita sellaisia hiihtolatuja ja maisemia, jotka parhaiten vastaavat hiihtomieltymyksiäsi, halusitpa hiihtää hiljaa tai viilettää nopeasti luistelemalla.

  • Onko latu lähtöpaikkaan palaava rengaslatu? Vai onko se edestakaisin hiihdettäväksi tarkoitettu latu tai mahdollisesti latuverkosto?
  • Millaiselle hiihtotavalle latu on tarkoitettu?
  • Ylläpidetäänkö latua ja miten usein?
  • Miten pitkä ja vaativa latu on? Paljonko aikaa pitää varata ladun kiertämiseen?
  • Onko ladun varrella latukahvioita tai muita taukopaikkoja?
  • Tarkasta myös ajankohtainen lumitilanne (www.ymparisto.fi)

Lue lisää

Viimeisin päivitys 28.3.2014
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100