Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Geokätköily 

Kuva: Jari KostetGeokätköily on seikkailuhenkistä ulkoilua, joka sopii kaikenikäisille vaikkapa perheen yhteiseksi harrastukseksi. Kätköilijät etsivät satelliitti- eli GPS-paikantimen ja internettiin tallennettujen kätkökuvausten avulla muiden harrastajien mielenkiintoisiin paikkoihin piilottamia ”aarteita”. Geokätköjä voi etsiä pelkän kartankin avulla, mutta silloinkin on käytettävä internetiä apuna. Kätköilyä harrastamaton henkilö ei yleensä huomaa maastossa olevia kätköjä, sillä ne on pääsääntöisesti sijoitettu näkymättömiin, kuten kivenkoloon, puunkoloon tai sillan rakenteisiin. Geokätköily on sukua partiolaisten lodjaukselle (www.lodjaus.partio.net). Luontoon.fi:ssä esitellään Nuuksion ja Liesjärven kansallispuistojen lodjut.

Kätköjen vaikeustasot

Geokätköjä on viittä eri vaikeustasoa ja ne on luokitettu myös maaston vaikeuden mukaan viiteen luokkaan. Helpoimmat kätköt löytyvät yleensä nopeasti, mutta vaikeimman tason kätköt saattavat tarjota todella haastavan pähkinän purtavaksi. Maastoluokitukseltaan helpoimmille kätköille pääsee jopa pyörätuolia käyttäen, hankalimmissa taas voidaan vaatia fyysisiä ponnistuksia, erityisiä taitoja tai mukana tuotuja apuvälineitä, kuten kiipeily- tai sukellusvarusteita.

Miten geokätköilyn voi aloittaa?

Kuva: Jari KostetKätköjen koordinaatit ja kuvaukset eli kohteiden taustatiedot näkyvät rekisteröityneille harrastajille internetissä. Rekisteröityminen on maksutonta. Kätkön kuvauksessa on kerrottu kätkörasian koko ja muita vihjeitä, jotka helpottavat kätkön löytämistä. Kätkörasia on yleensä jotain filmipurkin ja parin litran pakastusrasian väliltä. Rasian sisällä on yleensä ainakin lokikirja, johon kätkön löytäminen kuitataan. Rasiassa voi olla myös kynä ja pieniä vaihdettaviksi tarkoitettuja esineitä. Harrastajat kirjaavat löytönsä myös kätkön nettisivulle, jolloin kiinnostuneet voivat tarkistaa, kuinka moni henkilö on käynyt kätköllä tai milloin kätkö on viimeksi löydetty. Kätköilyyn voi liittää myös kisaamista vaikkapa siitä, kuka on löytänyt uuden kätkön ensimmäisenä tai kuka on löytänyt eniten kätköjä tietyllä aikavälillä.

Harrastuksen synty ja leviäminen

Geokätköily syntyi Yhdysvaltojen poistettua häirinnän GPS-paikannussatelliiteista vappuna 2000. Tällöin GPS-paikantimien tarkkuus parani noin sadasta metristä alle kymmeneen metriin. Harrastus lähti liikkeelle Yhdysvalloista ja levisi hetkessä ympäri maailman. Suomessa geokätköily alkoi vuoden 2000 syyskuussa ja se on kerännyt jo noin 2600 harrastajaa. Geokätköjä on maailmassa tällä hetkellä noin puoli miljoonaa ja Suomessa reilut 4000.

Geokätköilyn yleisistä pelisäännöistä

Geokätköilylle on laadittu pelisääntöjä, joiden mukaan mm. maanomistajalta kysytään aina lupa kätkön perustamiseen ja luonnon roskaaminen toiminnan yhteydessä on ehdottomasti kiellettyä. Kätkön siirtäminen tai tuhoaminen ei myöskään kuulu pelin henkeen.

Lisätietoa

Viimeisin päivitys 9.10.2013
Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100