Hammastunturin erämaa-alue

Patikointi Erävaellus Melonta Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontopolkuun tutustuminen Hiihto huolletulla ladulla Hiihto maastossa Kalastus Retkipyöräily Metsästys Marjastus ja sienestys

Hammastunturin erämaan sijainti SuomessaPohjois-Lappi
Inari (www.inari.fi), Kittilä (www.kittila.fi) ja Sodankylä (www.sodankyla.fi)
Pinta-ala 1825 km2, perustettu 1991
Aluetta hoitaa Metsähallitus.

Hammastunturin erämaa-alue sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston ja Lemmenjoen kansallispuiston välisellä tunturi- ja metsäalueella. Hammaskairan ydinosan muodostaa Kehäpään, Hammastunturin ja Appistunturin ylänkö, jonka korkeimmat huiput nousevat yli 500 metriin. Erämaan alueella kulkee kuusen pohjoinen metsänraja, ja eteläosien kuusimetsät vaihtuvat pohjoisessa männiköiksi.

Hammastunturi on merkittävä erämaa-alue, jonka historiaan liittyy värikkäitä vaiheita viimeisen kahden vuosisadan ajalta. Ennen Inari-Pokka-tien rakentamista Hammastunturin ja Lemmenjoen alueet muodostivat yhden Suomen suurimmista tiettömistä kairoista. Alueeseen liittyy poronhoidon historiaa, suuren kultaryntäyksen vaiheita sekä myöhemmin tientekoa ja asutushistoriaa. Kultaryntäyksen aikaan Ivalojoen Kultala oli suuri kyläkeskus satoine asukkaineen. Kullankaivajia oli yhtä paljon kuin muita inarilaisia yhteensä.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/hammastunturi

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, osoite: Ounasjoentie 6, PL 8016, 96101 Rovaniemi.

 

Yhteistyötahojen palveluja

Hammastunturin erämaa-alueella palveluja tarjoavat yhteistyötahot.