Uhrilähde ja Kuninkaanlähde

Alueen tunnetuimpia nähtävyyksiä ovat Uhrilähde ja Kuninkaanlähde. Uhrilähde on saanut nimensä siitä, että sieltä on aikojen kuluessa haettu parannusta mm. silmäsairauksiin ja samalla heitetty uhriropo lähteen pohjattomaan silmäkkeeseen. Kristallinkirkas vesi ja hiekka pulppuavat vedenpinnan yläpuolellekin paikkaa vaihtaen. Perimätiedon mukaan moni on saanut lähteestä avun vaivoihinsa ja silmälasejakin on "unohtunut" lähteen reunalle. Uhrilähteen vieressä sijaitseva Kylmänmyllynlähde on myös tutustumisen arvoinen kohde.

Uhrilähteen vesi pulppuaa jatkuvasti muodostaen vedenalaisia hiekkapatsaita. Kuva: JanImage.com/ Janne Koivuniemi

Kuninkaanlähde sai nimensä Ruotsin kuninkaasta Aadolf Fredrikistä, joka matkatessaan Kyrönkankaan kesätietä vuonna 1752 pysähtyi aterioimaan ja levähtämään lähteelle. Lähde ei ole nykyisellään alkuperäisessä asussaan. Se myös sijaitsee yksityismaalla, jossa kulkua on rajoitettu.

Lähteille on nähtävyyksinä pitkät historiat ja niille on vanhastaan opasteet.

Niiniharju ja Koivistonvati

Mielenkiintoinen luonnonnähtävyys on Niiniharjussa, jossa nimensä mukaisesti kasvaa rehevä niinipuu- eli lehmusmetsikkö. Niiniharjun itäpuolella on Koivistonvati, joka on Hämeenkankaan suurin harjukuoppa eli suppa.