Metsähallituksen luontonäyttelyssä voit tutustua Perämeren maankohoamisrannikon luontoon sekä Hailuodon rikkaaseen kulttuuriperintöön.

Metsähallituksen luontonäyttely esittelee Hailuodon luontoa ja kulttuurihistoriaa suurkuvan, vuorovaikutteisten paneelien ja esineistön avulla. Kuva: Timo Koho

Sisäänpääsy   

Luontonäyttelyyn tutustuminen on maksutonta. Näyttelyssä ei ole henkilökuntaa.
Maksullisia opastuksia voi varata Hailuodon paikallisoppailta.(www.hailuoto-seura.fi/hailuoto-seura).  

Yhteystiedot   

Käyntiosoite: Marjaniementie 783, 90480 Hailuoto. 

Postiosoite: Liminganlahden luontokeskus, Rantakurvi 6, 91900 Liminka
 
Lisätietoja näyttelystä saa Liminganlahden luontokeskuksesta, puh. 040 832 1781 ja Hailuodon matkailusta, puh. 040 576 9800.
Luontonäyttelyn sisällöstä ja ylläpidosta vastaa Metsähallitus.  

Kulkuyhteydet ja kartat   

Autolla   
 
Hailuodon saarelle kuljetaan suurimman osan vuotta lautalla Oulunsalon lauttarannasta, joka sijaitsee noin 24 km Oulusta lounaaseen. Lauttamatka kestää noin 25 minuuttia ja on ilmainen.Kevättalvella Hailuotoon pääsee myös jäätietä pitkin. Luotokeskus sijaitsee Hailuodon Marjaniemessä, 28 km lauttarannasta länteen (tie nro 816). 
 
 
Hailuodon lähestymiskartta.
 
Veneellä   
Luotokeskuksen vieressä on vierassatama ja hiekkaranta. Lisätietoja alueen palveluista saa Hailuodon kunnan matkailusivuilta (www.hailuototourism.fi).  

Julkisilla kulkuneuvoilla   

Linja-auton vakiovuoro Oulusta Hailuotoon Marjaniemen kautta kulkee arkisin kolme kertaa päivässä. Viikonloppuisin vuoroja on kaksi. Lisätietoa aikatauluista saa Matkahuollon sivuilta (www.matkahuolto.fi).  

Sähköiset kartat   

Näyttelyesineitä. Kuva: Sari AirasPalvelut

Näyttely esittelee Hailuodon luontoa ja kulttuurihistoriaa suurkuvan, vuorovaikutteisten paneelien ja esineistön avulla. Näyttelyn keskeinen elementti on valkokankaalla pyörivä filmi vuodenajoista Hailuodossa. Filmiä täydentävät interaktiiviset ohjelmat, jotka esittelevät Hailuodon linnustoa, perhosia, kasveja ja luontotyyppejä sekä historiaa, kulttuuria, ihmisiä ja elinkeinoja.
 
Näyttelyssä on esillä kaloja, hylkeitä ja lintuja. Luontonäyttely on interaktiivinen ja siihen tutustutaan omatoimisesti.   

Retkeilyreitit   

Hailuodon retkeilyreitti kulkee Marjaniemen kautta. Marjaniemessä on 2 km:n ja 4,8 km:n mittaiset rengasreitit. Lisätietoja Hailuodon polkuverkostosta (www.infokartta.fi).
 
Luontonäyttelyyn liittyvä Rannan Reitti on Marjaniemessä sijaitseva luontopolku. Noin 800 metriä pitkällä lankkupolulla voi tutustua Hailuodon omaleimaiseen luontoon ja kulttuuriin. Polku alkaa majakan läheisyydestä ja on esteetön, joten polun voi kiertää myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa.  

Kahvila- ja ravintolapalvelut   

Samassa rakennuksessa on Lomarenkaan ylläpitämä kahvila-ravintola Aava (www.villipohjola.fi).  

Koululaisryhmien palvelut   

Luontonäyttely on oiva oppimisympäristö kaikenikäisille lapsille. Hailuodon Marjaniemessä sijaitsee myös pitkospuut, joita voi käyttää hyödyksi opintoreissuilla.  

Liikuntaesteisten palvelut   

  • Luotokeskukseen pääsee pyörätuolilla läheiseltä pysäköintialueelta.
  • Kaikki tilat ovat samassa tasossa ja niihin pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunuilla.
  • Inva-WC sijaitsee sisääntuloaulan yhteydessä.
  • Muita esteettömiä retkikohteita löytyy luontoon.fi/esteetta -sivulta.

Yhteistyötahojen tarjoamia palveluja Hailuodon luontonäyttelyn läheisyydessä   

 
Näillä tahoilla on yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa ja ne toteuttavat kestävän luontomatkailun periaatteita toimiessaan suojeluohjelma-alueella. 
Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/hailuodonluontonayttely

Aukioloajat 2017  

 

Suljettu 1.1. - 4.5. ja 28.8. - 31.12.2017

5.5.-1.6. Pe-Su klo 10 - 17, Ma-To suljettu

2.6. - 13.8. Ma-Su 10 - 17

14.8. - 27.8. Pe-Su 10 - 17, Ma-To suljettu

 
Opastuksia voi varata Hailuodon paikallisoppailta, puh. 040 059 9322. Opastuksia voidaan järjestää myös muulloin kuin näyttelyn aukioloaikoina.
 
Pidätämme oikeuden aukioloaikojen muutoksiin.