Mallan luonnonpuisto

Patikointi Melonta Lintujen tarkkailu Nähtävyyksien ja näköalojen katselu Luontokeskukseen tutustuminen Hiihto maastossa Hiihto huolletulla ladulla

Mallan luonnonpuiston sijainti SuomessaPohjois-Lappi
Enontekiö (www.enontekio.fi) 
Pinta-ala 31 km², perustettu 1938.

Aluetta hoitaa Metsähallitus.

 

Mallan luonnonpuisto sijaitsee Enontekiön Kilpisjärvellä, Käsivarren Lapin kauimmaisessa kolkassa Skandien vuoriston kupeella. Mallatunturit nousevat suoraan Kilpisjärven rannasta. Mallan tunturiryhmä rauhoitettiin ensimmäisen kerran jo Venäjän vallan aikaan vuonna 1916. Luonnonpuisto siitä tuli itsenäistyneen Suomen alkutaipaleilla vuonna 1938. Mallan luonnonpuiston erityisyys perustuu seudun nuoreen geologiaan, maaperän kalkkipitoisuuteen ja sen aikaansaamaan harvinaiseen tunturikasvilajistoon. 

Luonnonpuistojen virkistyskäyttöä on suojelun turvaamiseksi rajoitettu, mutta Mallan luontoon voi kesällä tutustua merkittyä retkeilyreittiä pitkin. Talvella alueella saa hiihtää vapaasti. Mallatuntureiden yli kulkee reitti Kilpisjärven kylästä Kolmen valtakunnan rajapyykille. Tuota reittiä kulkee myös 800 km mittainen Kalottireitti, joka tulee kaukaa Ruotsin Kvikkjokkista, vie Kilpisjärven kautta Haltin ohi ja päättyy Norjan Kautokeinoon.

Kilpisjärven seutu on Suomen suurtunturialuetta, ja sen olosuhteet ovat arktisen ankarat ympäri vuoden. Yliperän tunturit houkuttelevat vaeltajia, kalastajia ja hiihtäjiä, mutta vasta-alkajien ei kannata lähteä erämaahan ainakaan yksin eikä huonosti varustautuneena. Nykyisellään Kilpisjärven kylän palvelut ovat hyvät ja lähistön retkeilymahdollisuudet antavat vaikuttavia elämyksiä jo päiväretkillä. Talvella Kilpisjärven seutu on suomalaisten lisäksi erityisesti norjalaisten matkailijoiden suosiossa.

Tämän sivun osoite on www.luontoon.fi/malla

Aluetta hoitaa Metsähallitus, Lapin Luontopalvelut, osoite: Peuratie 15, 99400 Enontekiö

Asiakaspalvelu

Kilpisjärven luontokeskus
Puh. 0206 39 7990
kilpisjarvi(at)metsa.fi

Tunturi-Lapin luontokeskus
Puh. 0206 39 7950
tunturi-lappi(at)metsa.fi

 Katso ohje: julkisilla kulkuneuvoilla Mallan luonnonpuistoon

Katso ohje: autolla Mallan luonnonpuistoon

Retkikartta.fi: Malla