Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Kyyjärven Peuralamminnevan arvokasta suoluontoa palautetaan patoamalla

29.11.2018

Peuralamminneva on monipuolinen suoalue, jonka luontoa autetaan säilymään kunnostamalla niitä osia, joita on aiempina vuosikymmeninä yritetty kuivattaa metsätalouskäyttöön ojittamalla.  Ojia on nyt tukittu kaivinkoneella 15 km. Täytettyihin ojiin tehdään myös patoja, jotta vesi pysyy suolla. 

Riekko suolla, kuva ei ole Peuralamminnevalta. Kuva: Timo Eskola, Metsähallitus.Ripeästi edennyt työ on nyt loppumetreillä. Työt alkoivat ylimääräisen puuston poistolla viime talvena. Peuralamminnevan ennallistaminen eli palauttaminen lähemmäs luonnontilaa tehdään osana EU:n rahoittamaa Hydrologia-LIFE-hanketta, josta vastaa Metsähallituksen Luontopalvelut.

Toimenpiteet koskevat Luontopalvelujen hoidossa olevaa valtionmaata, joka rajautuu Peuralamminnevan Natura 2000 -alueeseen. Alueen itäpuolella olevia yksityismaita ei vesitetä.

Riekolle hyviä elinympäristöjä

Ennallistaminen hyödyttää soilla eläviä lajeja kuten viime vuosina voimakkaasti taantunutta riekkoa. Myös veden laatu paranee, kun ojia pitkin valuvien ravinteiden määrää alueella sijaitsevassa Peuralammessa vähenee.

"Ennallistettujen soiden on havaittu kelpaavan mainiosti riekkojen kevätreviireiksi. Ennallistamisen odotetaankin elvyttävän myös alueen riekkokantaa", sanoo projektipäällikkö Tuomas Haapalehto Metsähallituksesta.

"Kohteesta saadaan ennallistettua n. 70% tänä vuonna, ja työn on tarkoitus valmistua ensi vuonna", kertoo suunnittelija Christian Koivula. Muita hankekohteita seudulla on muun muassa Salamajärven kansallispuisto.

Lisätietoja:

  • Hydrologia-LIFE-hanke: Laajalla EU-rahoitteisella hankkeella autetaan uhanalaistunutta suo- ja vesiluontoa. Hankkeessa mm. tukitaan ojia lähes sadalla suolla ja kunnostetaan yli 30 km puroja. Samalla parannetaan tulvasuojelua, veden laatua sekä riistamaita.

Logot: Hydrologia-LIFE, EU LIFE, Natura 2000.

Metsähallituksen Luontopalvelut suojelee ja hoitaa alkuperäistä ja uhanalaista suomalaista luontoa sekä tuottaa luonnossa liikkujille retkeilypalveluja. Vastuullamme ovat maamme kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut valtion suojelualueet, pohjoiset erämaa-alueet sekä monet merkittävät historiakohteet.


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC