Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Sokkeliverkko on saimaannorpalle vaarallinen pyydys

10.8.2018

Pohjois-Savon ELY-keskus ja Metsähallitus tiedottavat:

Sokkeliverkko on norpalle vaarallinen pyydys ja norpparajoitusalueilla se on kielletty, jos langan paksuus ylittää 0,20 mm. Muikunpyyntiin tarkoitetussa sokkeliverkossa yläosa on normaalia muikkuverkkoa ja alaosassa on isosilmäistä, harvempaa ja paksulankaisempaa verkkoa.

Saimaannorppa. Kuva: Miina Auttila/Metsähallitus

Ylitarkastaja Tero Sipilä Metsähallituksesta kertoo, että heinäkuun lopulla (21.7.) saimaannorppa kuoli muikunpyyntiin laitettuun sokkeliverkkoon.

Saimaannorpan suojelemiseksi asetetuilla kalastusrajoitusalueilla voi kalastaa sallituilla muikkuverkoilla myös keväisen verkkokalastuskiellon aikana (15.4.–30.6.). Sallitun muikkuverkon solmuväli saa olla enintään 22 mm ja langan paksuus korkeintaan 0,17 mm. Monisäikeisestä tai -kuituisesta langasta sekä yli 0,20 mm paksummasta yksisäikeisestä langasta valmistetut verkot ovat kokonaan kiellettyjä saimaannorppa-alueilla.

"Sokkeliverkon tavoitteena on vähentää ahventen ja kiiskien tarttumista muikkuverkkoon. Markkinoilla yleisesti saatavissa sokkeliverkoissa alaosan langan paksuus on 0,25 mm, mikä tekee siitä kielletyn pyydyksen. Näin ollen sellaisen sokkeliverkon käyttö saimaannorppa-alueilla on kokonaan kielletty", kertoo kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta.

Osakaskunnat ovat Pohjois-Savon ELY-keskuksen kanssa solmituilla sopimuksilla ja valtioneuvoston asetuksen mukaisesti rajoittaneet verkkokalastusta norpan elinalueelta 2 688 km2 alalta. Verkkokalastuksen rajoitusalueita valvotaan yhdessä osakaskuntien ja Metsähallituksen kanssa. Muun muassa onnistuneiden kalastusrajoitusten avulla erittäin uhanalaisen saimaannorpan kanta on saatu kasvuun.

"Nykyisin norppia on 370–380 yksilöä, mutta jokainen norpan kuolema kalaverkkoon on turha", muistuttaa Tero Sipilä.

Lisätietoja


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC