Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Punkaharjun maisematie toivottaa kävijät tervetulleeksi entistä paremmin näkymin

2.8.2018

Punkaharjun kansallismaiseman hoitohakkuita on toteutettu viime talvien aikana pala kerrallaan. Tavoite on hoitaa harjutien varsi kansallismaiseman arvoiseksi lähivuosien aikana. Punkaharjun suojelualueella maiseman säilyttäminen onkin yksi alueen suojeluperusteista.
 
Vuosien aikana maisema on puuston kasvun seurauksena umpeutunut ja näkymät järvimaisemaan ovat olleet paikoin tukossa. Kansallismaiseman säilymiseksi näkymiä on avattu hakkuin ja raivauksin. Hoitotöillä on monta tavoitetta. Tärkeintä on turvata maiseman pysyminen puustoisena tulevillakin vuosisadoilla. Maiseman avartamisessa huomioidaan se, että harjulla on kuitenkin aina kasvussa myös nuorempaa puustoa, vaikka tämä osaltaan vähentääkin näkymien avartumista. Myös alueen suojeluarvot on huomioitu hakkuissa: niin lahopuuston, rantapuuston kuin harjulajistonkin osalta.

Punkaharjun maisema näkyy maisematieltä paremmin kun maisemaa on avattu puustoa harventamalla. Kuva: Risto Savolainen / Metsähallitus

Punkaharjun maisemaa maisematieltä ennen maiseman avaamista. Kuva: Risto Savolainen / Metsähallitus

Lisätietoja


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC