Luontoretken alkupiste

Luontoon.fi antaa ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista. Retkeile ja virkisty upeissa luontokohteissa!

Kuva: Saara Airaksinen

Uutisia

« Takaisin

Kaski palaa keskiviikkona Kaavin Telkkämäessä

12.6.2018

Metsähallituksen Luontopalvelut polttaa kasken Telkkämäen perinnetilalla keskiviikkona 13.6.2018 klo 10 alkaen. Luontopalvelut on polttanut Telkkämäessä kaskia perinteisiä menetelmiä käyttäen jo neljännesvuosisadan, vuodesta 1993 lähtien.

Kaskenpolttoa Telkkämäessä 2017. Kuva: Marko HaapalehtoNyt poltetaan kuusikosta raivattu huuhtakaski. Kuuset kaulattiin neljä vuotta sitten ja niiden annettiin kuivua pystyssä. Viime syksynä kuivat kuuset kaadettiin, karsittiin, pätkittiin ja kasattiin kaskeksi. Nyt on kasken polton aika. Näin puihin sitoutuneet ravinteet saadaan maaperään hedelmällisen tuhkan muodossa, ja kaskialaa viljellään jo tänä kesänä.

"Yleisö on tervetullut seuraamaan kaskenpolttoa, ja halukkaat voivat osallistua työntekoonkin", sanoo puistomestari Marko Haapalehto Metsähallituksen Luontopalveluista.

"Kaski palaa useita tunteja ja puiden palamista tehostetaan perinteiseen tapaan viertämällä. Kasketulle alueelle kylvetään juhannusviikolla kaskinaurista ja elokuussa kaskiruista, josta saadaan sato ensi vuonna", Haapalehto suunnittelee.

Kaskitulien muovaamaa maisemaa

Telkkämäen perinnetilalla poltettiin kaskea 2017. Kuva: Marko HaapalehtoTelkkämäen luonnonsuojelualue Kaavin kunnassa, Pohjois-Savossa, on Pohjoismaissa ainutlaatuinen kaskiperinnetila. Tämä pieni luonnonsuojelualue tarjoaa mahdollisuuden eläytyä hetkeksi menneiden aikojen elämäntapaan. Kaskeaminen liittyy läheisesti Pohjois-Savon asuttamiseen 1400-luvulta lähtien. Kaskenviljelymuodoista erityisesti huuhtakaski eli havumetsään tehty kaski on ollut yksi savolaisen uudisasutuksen tekninen ja taloudellinen perusta.Telkkämäessä kaskiperinteeseen pääsee tutustumaan kaskeamistapahtuman lisäksi kahdella lyhyellä luontopolulla. Näkyvimpiä merkkejä kaskikulttuurista ovat kaskialoilta raivatuista kivistä kasatut kaskirauniot, kasketuille alueille kasvaneet lehtimetsät ja nauriskuopat.

Lisätietoja:


Mennään metsään -kampanja

YLE:n Mennään metsään -polkujuoksukiertue on päättynyt

YLE:n Mennään metsään  -kampanjassa (docs.google.com) juostiin yhteislenkeillä kaikissa Suomen 40 kansallispuistoissa. Yhteislenkeillä oli mukana myös kävelyryhmiä. Yhteislenkeille osallistui yli 3000 ihmistä ja he liikkuivat lähes 35 000 kilometriä.

Kuuntele podcasteja polun varrelta

Hyppää äänimatkalle luontoon! Julkaisemme podcasteina tietoa luonnosta ja sen ihmeistä.

Tapahtumat

Kohteiden kartat verkossa

Valtion kalastusmaksut

Eraluvat.fi

 

Retkeilijän vinkit

Retkeilyn ABC